Τρεις επισημάνσεις και μία υπόσχεση

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Γιώργου Κουκουμά*

Τρεις επισηµάνσεις προκύπτουν, πιστεύω, για το θέµα του Μουσείου Γρίβα που θέλει να δηµιουργήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη στη Χλώρακα.

Πρώτο. Σύσσωµη η ∆εξιά του τόπου -από τους κατά φαντασία φιλελεύθερους ευρωπαϊστές του ∆ΗΣΥ µέχρι τον τελευταίο φασίστα του ΕΛΑΜ- θα συνεχίσει να προσκυνά ανελλιπώς µια ιστορική φυσιογνωµία που έβαψε τα χέρια της µε το αίµα της Κύπρου και είναι συνώνυµη µε το σοβινισµό. Πέρα από τη δική τους κοµµατική παρουσία σε µνηµόσυνα και πανηγύρια για τον Γρίβα (και άλλων σκοτεινών µορφών, βλ. Σαµψών, Γιωρκάτζη), δεν διστάζουν -όποτε βρίσκονται στην κυβέρνηση- να εκµεταλλεύονται τους κρατικούς πόρους για να καταστήσουν µε το ζόρι ήρωα τον Γρίβα. Την τελευταία πενταετία, η κυβέρνηση διέθεσε 160 χιλιάδες ευρώ για τη µνήµη του Γρίβα. Όχι της ΕΟΚΑ γενικά. Του Γρίβα ατοµικά (ξεναγήσεις στο κρησφύγετό του, χορηγίες και τώρα η δαπάνη για το µουσείο). Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του Υπουργού Παιδείας (ηµερ. 29 Μαρτίου 2022) σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ΑΚΕΛ.

∆εύτερον. O δρόµος που πήραν οι ηγεσίες ∆ΗΚΟ και Ε∆ΕΚ το τελευταίο εξάµηνο είναι ολισθηρός. Οι δικαιολογίες τους είναι προφάσεις εν αµαρτίαις, διότι γνωρίζουν καλά το ιστορικό του ζητήµατος. Το κονδύλι που αποδέσµευσαν µε τον ∆ΗΣΥ και το ΕΛΑΜ στην Επιτροπή Οικονοµικών (31.10.2022) είναι το ίδιο που έξι µήνες πριν είχαν δεσµεύσει µαζί µε το ΑΚΕΛ και το ίδιο που είχαν αποκόψει εντελώς, πάλι µαζί µε το ΑΚΕΛ, ένα χρόνο πριν. Τι άλλαξε από τότε; Ούτε η κυπριακή ιστορία άλλαξε, ούτε το ποιόν του Γρίβα άλλαξε. Το µόνο που άλλαξε είναι η επιλογή τους να στηρίξουν για Πρόεδρο ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ∆ΗΣΥ και της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Πάντως, το ζήτηµα µπορεί να ξεκαθαριστεί και διαφορετικά. Ας θέσουν στον Ν. Χριστοδουλίδη το εξής ερώτηµα: αν εκλεγεί, η κυβέρνησή του θα παρίσταται στα µνηµόσυνα του Γρίβα και θα συνεχίσει να του αποδίδει τιµές;

Τρίτο. ∆εν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά στη δηµοσιογραφική σφαίρα, διάφορα σχόλια για τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ τύπου: «Πάλι θυµηθήκατε τον Γρίβα, για να συσπειρωθείτε λόγω εκλογών». Αυτά τα σχόλια, αν δεν συνιστούν συνειδητή «χείρα βοηθείας» στον Συναγερµό, είναι τουλάχιστον µία ασυγχώρητη απαξίωση της ιστορικής µνήµης. Άλλωστε δεν θυµηθήκαµε τον Γρίβα µια καλή µέρα. Η κυβέρνηση Συναγερµού προκάλεσε το ζήτηµα, µε την επιµονή και τα τεχνάσµατά της -άραγε σπαταλούν τόση φαιά ουσία και για πιο χρήσιµα ζητήµατα;- να στήσει το µουσείο της ντροπής. Μάλιστα, πέραν του ΑΚΕΛ, µεγάλη µερίδα της κοινωνίας αντιδρά γιατί η πρόκληση υπερβαίνει τα όρια. Εκτός κι αν η άποψη όλων αυτών είναι να σιωπούµε την ώρα που η κυβέρνηση θα στήνει αυτά τα µουσεία. Ευχαριστούµε, δεν θα πάρουµε.

Τα θέµατα ιστορικής δηµοκρατικής µνήµης απασχολούν συχνά τις κοινωνίες και τη δηµόσια ατζέντα πολλών χωρών, όχι µόνο της Κύπρου. Και όταν συµβαίνει αυτό, όσοι αυτοπροσδιορίζονται στον δηµοκρατικό χώρο, δεν στρίβουν διά του ισαποστακισµού ούτε φοβούνται να διαλέξουν πλευρά. Τι γίνεται στην Ελλάδα όταν παρουσιάζονται στη δηµόσια σφαίρα νοσταλγοί της Χούντας ή υµνητές του Χίτλερ στη Γερµανία; Τους λένε, άραγε, «ας µην παρελθοντολογούµε» και αλλάζουν κουβέντα; Αντίθετα, υπάρχει αποφασιστική καταδίκη από τη µεγάλη µερίδα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσµου. Άλλωστε, η ιστορική µνήµη δεν αφορά µόνο το παρελθόν. Αφορά -πρωτίστως θα έλεγα- το παρόν και το µέλλον. Το ποιους από το παρελθόν της διαλέγει µια Πολιτεία και µια κοινωνία να τιµά έχει να κάνει µε το ποια είναι και πού θέλει να πάει. Μια Κύπρος που θα συνεχίσει να τιµά τον Γρίβα, δύσκολα µπορεί να πείθει όταν µιλά για δηµοκρατία, για λύση, επανένωση και συµβίωση Ε/κ και Τ/κ.

Γι’ αυτό το ΑΚΕΛ µπορεί να υποσχεθεί όχι µόνο στον κόσµο της Αριστεράς, αλλά σε όλο τον δηµοκρατικό κόσµο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το θέµα και σε όλα όσα έχουν να κάνουν µε την ιστορική µνήµη. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη µνήµη των δολοφονηµένων µας συντρόφων, των αγωνιστών της ∆ηµοκρατικής Αντίστασης, των ηρώων και των νεκρών της κυπριακής τραγωδίας. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια για το τι έγινε στον τόπο µας. Να διδάσκει στις νέες γενιές αυτά που δεν µαθαίνουν τα σχολεία και τα μίντια. Θα συνεχίσει και µαζί µε άλλους και µόνο του όταν χρειαστεί. Και µέσα στη Βουλή και έξω. Και τώρα και πάντα.

*Eκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ, βουλευτής Αµµοχώστου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.