Τρεις μικρότεροι μετασεισμοί των 2,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν προχθές

Από το 2015 μέχρι το 2018 υπήρξαν σεισμοί μεγέθους από 4,1 μέχρι 4,7 Ρίχτερ

 

Τρεις μικρότεροι μετασεισμοί, με ένταση κάτω από 2,5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, ακολούθησαν το σεισμό που καταγράφηκε την Πέμπτη στις 16:27, μεγέθους 5.0 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο το Δασάκι Άχνας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, οι τρεις μετασεισμοί σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή, ενώ με βάση το εστιακό βάθος του σεισμού, αναμένεται να υπάρχει περιορισμένος αριθμός μετασεισμών, όπως και έγινε.

Πρόσθεσε ότι με βάση την προϊστορία της περιοχής από το 2015 μέχρι το 2018 υπήρξαν σχεδόν κάθε χρόνο σεισμοί μεγέθους από 4,1 μέχρι 4,7 στην κλίμακα Ρίχτερ, δηλαδή υπήρξε μια επαναληπτικότητα. Ακολούθησε μια νεκρή περίοδος από το 2018 μέχρι το 2021, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτός ο κάπως μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε χθες, που ήταν σε μεγαλύτερο βάθος και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι όσο μεγαλώνει η περίοδος μη επαναληψιμότητας αυξάνεται και η ενέργεια που αποθηκεύεται μέχρι να έρθει και ο σεισμός για να απελευθερωθεί και άρα αυξάνονται και οι πιθανότητες να υπάρξει πιο μεγάλος σεισμός. Ευχή, ανέφερε, είναι να γίνονται μικρότεροι σεισμοί, αισθητοί μεν, αλλά όχι καταστροφικοί.

Στην ίδια περιοχή, δηλαδή στη ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την Κύπρο, είχε γίνει το 1941 ένας πολύ ισχυρός τοπικός σεισμός μεγέθους 6,5 στην κλίμακα Ρίχτερ που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και προκάλεσε αρκετές καταστροφές και τραυματισμούς και θανάτους ζώων. Υπήρξε επίσης ένας το 1961 μεγέθους 5,7 στον κόλπο Λάρνακας. Από το χθεσινό σεισμό δεν καταγράφηκαν οποιεσδήποτε ζημιές ή τραυματισμοί.
Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κύπρο έγινε το 2015 στην Κισσόνεργα και ήταν μεγέθους 5,6 στην κλίμακα Ρίχτερ. Πρόσθεσε ότι το 1999 καταγράφηκε σεισμός επίσης μεγέθους 5,6 στην κλίμακα Ρίχτερ στο ρήγμα της Γεράσας στον οποίο υπήρξαν και ελαφρά τραυματίες κυρίως λόγω πανικού αλλά και ζημιές σε κτίρια στη Λεμεσό. Το 1996 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,8 στην κλίμακα Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Κύπρου και υπήρξαν δύο θάνατοι από δευτερογενή αιτία και κάποιοι τραυματισμοί, ενώ καταγράφηκαν και περιορισμένες ζημιές σε Πάφο και Λεμεσό. Το 1995 υπήρξε σεισμός μεγέθους 5,9 στην κλίμακα Ριχτερ στη δυτική Πάφο, με 2 νεκρούς και κατάρρευση σπιτιών σε χωριά όπως οι Πάνω Αρόδες και Μηλιού.
Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να έχουμε σεισμό. Η επαναληψιμότητα για τους σεισμούς που είναι απλώς αισθητοί είναι -όπως ανέφερε- από 2 μέχρι 6 χρόνια, για τους σεισμούς που δίνουν καταστροφές συνήθως μεταξύ 5,5 και 6 στην κλίμακα Ρίχτερ είναι περίπου κάθε 15 με 20 χρόνια, οι σεισμοί μεγέθους 6 με 6,5 στην κλίμακα Ρίχτερ γύρω στα 50 χρόνια και οι σεισμοί που είναι πάνω από 7 κάθε 150 χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy