«Τρεις σκάλες ιστορία» στην Πάφο

Έλα στο Google News

Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Σταύρου Χριστοδούλου, με τίτλο «ΤΡΕΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ»,  παρουσιάστηκε σήμερα Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο ALMYRA στην Πάφο.

Στην παρουσίαση μίλησαν ο Γιώργος Γεωργής, ιστορικός ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην νεότερη ιστορία της Κύπρου μέσα από τα βιώματα του. Όπου είπε χαρακτηριστικά ότι “όλα τα βιώματα του, βρίσκονται μέσα στο βιβλίο του Σταύρου”. Είναι “τρία ρωμαλαια τα βιβλία του Σταύρου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

16313807036013762093136355506585

 

Επίσης η  Πόπη Μουπαγιατζή, επιμελήτρια εκδόσεων η οποία επιμελήθηκε και τα τρία βιβλία του Σταύρου ανέφερε ότι αυτό το βιβλίο είναι η αποτύπωση των βιωμάτων του συγγραφέα σε αυτό το χρυσό πράσινο φύλλο που λέγεται Κύπρος.

Dsc 3888

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου.

Dsc 3883

Πριν την παρουσίαση το κοινό είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί το μυθιστόρημα υπογεγραμμένο από τον δημιουργό, Σταύρο Χριστοδούλου ο οποίος σημείωσε ότι είναι βιωματικες μνήμες ατομικές που γίνονται συλλογικές.

Η Χλοη, είναι μια γυναίκα χώρα, η οποία κουβαλά το τραύμα και την πληγή του 1974 που δεν μπορεί να την αποβάλει. “Είμαι βεβαίος ότι έξω κυκλοφορεί κάποια “Χλοη” , που έζησε τη φρικαλαιοτητα του πολέμου” ανέφερε ο συγγραφέας.

 

Dsc 3882

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τις ανεπούλωτες πληγές του 1974. Σαράντα επτά χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μικρές και μεγάλες πληγές της τραγωδίας παραμένουν ανοιχτές. Στο νέο του μυθιστόρημα ο Σταύρος Χριστοδούλου -τιμημένος με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το ‘Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός’- αφηγείται μια μικρή ανθρώπινη ιστορία, εγκιβωτισμένη στη μεγάλη –και ανείπωτη– ιστορία, όπου η μνήμη αλέθεται ανάμεσα στις μυλόπετρες του χρέους και του χρόνου.

Μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, η δεκαοχτάχρονη Χλόη παραμένει για τρεις μήνες εγκλωβισμένη με τη μητέρα της στο εξοχικό τους, στη Λάπηθο, όπου βιάζεται κατ’ εξακολούθηση από έναν νεαρό Τούρκο. Το κορίτσι μένει έγκυος, αλλά πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, αποφασίζει να γεννήσει το παιδί, αφού, όπως ομολογεί, «… και να το ρίξω, αυτό θα μεγαλώνει μέσα στο κεφάλι μου». Σαράντα τρία χρόνια μετά, η Χλόη Αρτεμίου αποφασίζει να αντικρίσει κατάματα τους εφιάλτες της. Μια διαλυμένη γυναίκα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ανήμπορη να αποφασίσει αν θα βαδίσει προς την πύλη αναχωρήσεων με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, όπου ζει ο βιαστής της. Θα καταφέρει να κάνει το βήμα που θα σηματοδοτήσει, επιτέλους, την ενηλικίωσή της;

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στις Πολιτιστικές Δράσεις 2021 του Ομίλου Thanos Hotels & Resorts.

Dsc 3876

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.