Τρεις θάνατοι από καρκίνο κάτω από πυλώνες υψηλής τάσης της ΑΗΚ

  • Θα διεκδικήσει δικαίωση για το θάνατο της συζύγου του ο Νίκος Χριστοδούλου
  • Η ΑΗΚ παραπέμπει σε επιστημονικές μελέτες υποστηρίζοντας ότι δεν αποδείχθηκε η σχέση καρκινικών κρουσμάτων με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των ηλεκτροφόρων συρμάτων

Πόνος, θλίψη και οργή ξεχειλίζουν από την καρδιά και το νου του Νίκου Χριστοδούλου από τη Μοσφιλωτή. Μόλις 40 μέρες από το θάνατο της αγαπημένης του συζύγου Λένιας, 67 χρονών και δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε τα δάκρυα ούτε και την οργή του απέναντι σε όσους τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία όταν συσχετίζει τα (τρία) θανατηφόρα κρούσματα καρκίνου στην ίδια γειτονιά, κάτω ακριβώς από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού 132 ΚV.

Ο ίδιος ωστόσο επιμένει και θα διεκδικήσει όπως δηλώνει στη «Χαραυγή» μέχρι τέλους το δίκαιό του, αν και ήδη γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να δώσει αυτό τον αγώνα έχοντας υπόψιν και προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις, αλλά και την αντιμετώπισή του από τους αρμόδιους. Ωστόσο, δηλώνει ότι δεν θα τα βάλει κάτω.

Ο ίδιος έγραψε κιόλας επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα αναφέροντας ότι είχε προειδοποιήσει την ΑΗΚ τι θα συμβεί γιατί η περίπτωση της συζύγου του δεν ήταν η πρώτη. Ήταν η τρίτη στη σειρά καθώς δύο άλλα πρόσωπα, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται στην ίδια σειρά, πέθαναν επίσης από καρκίνο.

Το ένα άτομο το 2003 και το άλλο το 2018. Επιπλέον, όπως ο ίδιος αναφέρει, 4ο άτομο στην ίδια γειτονιά υποφέρει από κακοήθη θυρεοειδή. Ενημερώνεται συναφώς ο Γενικός Εισαγγελέας ότι ένας από τους θανόντες είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και 16 χρόνια μετά δεν υπάρχει ακόμα κανένα πόρισμα. Αναφέρει επίσης ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση προσφέρθηκε ποσό 50.000 ευρώ για να αποσύρει την υπόθεση, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από την οικογένειά του.

Τι συμβαίνει πραγματικά;

Η διώροφη κατοικία του κ. Χριστοδούλου, όπως και η διπλανή, βρίσκονται κτισμένες ακριβώς κάτω από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού σε κάθετη απόσταση 20 περίπου μέτρων από αυτές. Σημειώνεται ότι η ανέγερση της κατοικίας του, όπως και των άλλων δύο, έγινε σύμφωνα με άδειες και όρους από τις αρμόδιες Αρχές, τις οποίες και κατέχει.

Ο διευθυντής Μεταφοράς της ΑΗΚ, κ. Κώστας Γαβριηλίδης, με τον οποίο επικοινώνησε η «Χαραυγή» για το συγκεκριμένο θέμα, κατ’ αρχήν είπε ότι αυτές οι γραμμές μεταφοράς, από την Κοφίνου μέχρι την Αλάμπρα, θα μετακινηθούν δυτικότερα. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, το έργο μάλλον θα ξεκινήσει μετά από ένα χρόνο και έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι ιδιοκτήτες της γης που θα επηρεασθεί. Να σημειωθεί ότι τέτοιες εγκαταστάσεις γίνονται πάντα σε γεωργική γη. Ούτε και σ’ αυτό πιστεύει, όμως, ο κ. Χριστοδούλου καθώς τέτοιες υποσχέσεις ακούει ο ίδιος από το 2000, όπως ο ίδιος μας λέει.

ΑΗΚ: Μελέτες δεν έδειξαν σύνδεση των γραμμών μεταφοράς με περιπτώσεις καρκίνου

Ο κ. Γαβριηλίδης, μιλώντας στη «Χαραυγή», εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο της κας Ελένης Χριστοδούλου σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ευθύνονται οι εγκαταστάσεις της Αρχής γι’ αυτό. «Δεν σημαίνει κάτι το ότι βρέθηκαν ορισμένα κρούσματα εκεί. Χιλιάδες άλλα κρούσματα καρκίνου σημειώνονται μακριά από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρισμού», σημείωσε. Ο ίδιος παρέπεμψε σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες στις οποίες εξετάστηκαν χιλιάδες περιπτώσεις καρκινοπαθών χωρίς να αποδειχθεί σύνδεση με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρισμού 50 Hz, όπως οι γραμμές της ΑΗΚ. «Δεν διερωτάστε γιατί η ίδια η ΕΕ δεν έχει θεσπίσει νομοθεσία για την έκθεση του ανθρώπου σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία συχνότητας 50 Hz, όπως είναι το σύστημα της ΑΗΚ; Δεν υπάρχει θέμα. Το μόνο που υπάρχει είναι η ‘‘σύσταση’’ που ταυτίζεται με τα όρια που έχει θέσει για προληπτικούς σκοπούς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η ΑΗΚ έχει υιοθετήσει αυτά τα όρια και τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μετρήσεις δεν φθάνουν ούτε το 1/10 αυτών των ορίων».

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της ΑΗΚ για το θέμα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της, η Αρχή Ηλεκτρισμού υιοθετεί πλήρως και συμμορφώνεται προς τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης 1999/519/ΕΚ, της 12ης Ιουλίου 1999 περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (0Hz -300GHz). Με βάση την εν λόγω σύσταση, τα επίπεδα αναφοράς που ισχύουν για τη συχνότητα των 50ΗΖ στην οποία λειτουργεί το ηλεκτρικό δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού, είναι 100μΤ για το μαγνητικό πεδίο και 5000 V/m για το ηλεκτρικό πεδίο αντίστοιχα. Το μέσο μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται κάθετα κάτω από γραμμές μεταφοράς της Αρχής 132 kV κυμαίνεται μεταξύ 0,5μΤ μέχρι 7μΤ. Είναι δηλαδή κατά 14 έως 200 φορές πιο χαμηλό από το όριο των 100 μΤ που έθεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο ίδιο έγγραφο η ΑΗΚ παραθέτει πίνακα που δείχνει την ισχύ των μαγνητικών πεδίων από τις διάφορες συσκευές εντός του σπιτιού για να υποστηρίξει ότι αυτό το μαγνητικό πεδίο οφείλεται στη συρμάτωση του σπιτιού και όχι στη γραμμή υψηλής τάσης μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Νίκη Κουλέρμου

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.