Τρεις τ/Κύπριοι δημοσιογράφοι μιλούν για τη μεγάλη κινητοποίηση υπεράσπισης της ελευθερίας έκφρασης

Πηγή φωτογραφίας: Yeniduzen

Τρεις Τουρκοκύπριοι επικοινωνιολόγοι και δημοσιογράφοι μοιράζονται με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) τις απόψεις τους για τη μεγάλη κινητοποίηση στα κατεχόμενα για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας έκφρασης. Αντιδρώντας σε «νομοσχέδια» που προωθεί η τρικομματική «κυβέρνηση» και τα οποία στρέφονται κατά της ελευθερίας έκφρασης, Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι και ακαδημαϊκοί προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η διαμαρτυρία των Τ/κ δημοσιογράφων, την οποία υποστηρίζουν τ/κ πολιτικά κόμματα, τ/κ συντεχνίες και τ/κ οργανώσεις χθες είχε το πρώτο θετικό της αποτέλεσμα. Μετά την 24ώρη διαμαρτυρία των δημοσιογράφων στην πύλη της «βουλής», η «κυβέρνηση» οπισθοχώρησε και έθεσε υπό επανεξέταση τον επίμαχη ρύθμισης για την ελευθερία έκφρασης. Στην νέα περίοδο, η ρύθμιση θα εξεταστεί από μια κοινή επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν και οι Τ/κ ειδικοί.

Ο επικοινωνιολόγος Αλί Μπιζντέν και οι δημοσιογράφοι Αλί Μπατουράϊ και Αϊτούγ Τουρκκάν μοιράζονται τις απόψεις τους με το ΚΥΠΕ σχετικά με τον αγώνα της υπεράσπισης των βασικών ελευθεριών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Μουσταφά Ακιντζί για «την εξομάλυνση του κακού»

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα, ο σύμβουλος επικοινωνίας του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη, επικοινωνιολόγος Αλί Μπιζντέν, προβάλλει την άποψη ότι «η οπισθοδρομική νοοτροπία που εμποδίζει την υπεράσπιση και τον εμπλουτισμό της κοινής οικονομικής, πολιτιστικής και δημοκρατική κληρονομιάς από την τ/κ και την ε/κ κοινότητα, δυστυχώς πλήττει και τις δυο κοινότητες. Από την περίοδο (του αδιεξόδου στο Κραν Μοντάνα) τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων περιορίζονται συνεχώς». Σύμφωνα με τον κ. Μπιζντέν, για αυτή την εξέλιξη μερίδιο ευθύνης φέρουν τόσο η στάση της ε/κ ηγεσίας στο Ιράν Μοντάνα όσο και ο αντίκτυπος του διαιωνιζόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες.

Στην συνέχεια της παρέμβασής του, ο κ. Μπιζντέν επισημαίνει ότι η τρικομματική «κυβέρνηση» επανάφερε στην τ/κ ημερήσια διάταξη «τροποποιήσεις τριών νόμων» που περιορίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης, έκφρασης και συνάθροισης και οι οποίες είναι κατάλοιπα τις αποικιοκρατικής περιόδου. Σε σχέση με αυτήν την εξέλιξη, ο κ. Μπιζντέν προσθέτει ότι «οι ενέργειες των δημοσιογράφων δεν είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση του ‘νομοσχεδίου’ που αποσκοπούσε στην καταστροφή της ελευθερίας της έκφρασης, της σκέψης, της κριτικής και της ελευθεροτυπίας, με αφηρημένες έννοιες που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν. Η συναίνεση για την ολοκλήρωση του ‘νομοσχεδίου’ δεν είναι επιτυχία, αλλά εξάντληση ενός αγώνα. Και αυτό διότι, δεν τίθεται θέμα νομικών και γλωσσικών ωρών, αλλά οπισθοδρομικής νοοτροπίας που καταπιέζει, παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και επιβάλλει μια αντιδημοκρατική τάξη».

Τέλος, ο κ. Μπιζντέν μοιράζεται με το ΚΥΠΕ την εξής άποψη: «Το λυπηρό είναι ότι η στρατηγική (της τ/κ αντιπολίτευσης) συμβάλλει στη σταδιακή εξομάλυνση του κακού, το οποίο εισήλθε από την πόρτα που άνοιξε στις 7 Ιουλίου 2017».

Επιβολή τουρκικού νόμου στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

Ο πρώην διευθυντής της «Κίμπρις», Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Αλί Μπατουράϊ για τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ότι «αν και υπάρχουν πολλά ‘νομοσχέδια’ που αναμένουν την σειρά του στο ‘κοινοβούλιο’, η αμφιλεγόμενη νέα ‘κυβέρνηση’ ξεκίνησε το έργο της με ‘νομοσχέδια’ που περιορίζουν την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης. Οι ρυθμίσεις για τον ‘ποινικό νόμο’, τον ‘νόμο περί προστασίας ιδιωτικού και εμπιστευτικού χώρου ζωής’ και τον ‘νόμο περί άσεμνων εκδόσεων’ ορίζουν φυλάκιση για δημοσιεύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σημαντικό ότι τρία ‘νομοσχέδια’ ήρθαν στην ημερήσια διάταξη παράλληλα με την πρόταση νόμου για τον «κανονισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» που υποβλήθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στις 26 Μαΐου και η οποία προκάλεσε κοινωνική αναστάτωση».

Στην συνέχεια, ο κ. Μπατουράϊ προσθέτει τα εξής: «Η πρόταση νόμου στην Τουρκία φέρει ομοιότητες με τις ‘νομοθετικές’ εισηγήσεις στο ‘κοινοβούλιο’. Ο ‘πρωθυπουργός’, η αρχηγός της αρμόδιας ‘επιτροπής’ και οι ‘βουλευτές’ αδυνατούν να εξηγήσουν τους λόγους για αυτήν την νέα ρύθμιση. Ακόμα πιο οδυνηρό είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν τις λεπτόμερεις της όλης υπόθεσης. Πλέον στην ημερήσια διάταξη έχει έρθει η ‘προσωρινή κράτηση’ και η ‘φυλάκιση’ ως ποινή για δημοσιεύματα που θεωρούνται ως προσβλητικά. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ‘σύνταγμα’ και οι οποίες περιέχουν αόριστες δηλώσεις που υποτίθεται ότι προστατεύουν τον Πρόεδρο και την Τουρκία».

Ο κ. Μπατουράϊ σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα αναφέρεται και στον αγώνα των Τ/κ δημοσιογράφων έναντι στα νέα σχέδια της «κυβέρνησης». Τονίζει ότι ο αγώνας, τον οποίο υποστηρίζουν μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας, είχε χθες ως αποτέλεσμα την απόφαση της «κυβέρνησης» για την αναθεώρηση των επίμαχων ρυθμίσεων. «Προς το παρόν, εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε μπλοκάρει τα ‘νομοσχέδια’. Και αυτό το κατορθώσαμε για την υπεράσπιση της δημοσιογραφίας, της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης», καταλήγει ο έμπειρος δημοσιογράφος.

Αγώνας δρόμου για την απόσυρση της οπισθοδρομικής ρύθμισης

Ο διευθυντής της τουρκοκυπριακής ενημερωτικής ιστοσελίδας «Σες Κίμπρις», Αϊτούγ Τουρκκάν επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ότι «ενώ υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, ενώ οι πολίτες γίνονται όλο και φτωχότεροι καθημερινά με τις αυξήσεις στην τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, το πρώτο έργο της νέα ‘κυβέρνησης’ υπήρξε ο περιορισμός των ελευθεριών».

«Οι προτάσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην ‘επίσημη εφημερίδα’ εν αγνοία της κοινωνίας, περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και προβλέπουν ‘ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια’ για δημοσίευμα στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» που στρέφεται κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη επισημαίνει ο κ. Αϊτούγ, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Οι δημοσιογράφοι συντονίστηκαν υπό την καθοδήγηση της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Δημοσιογράφων και δημιούργησαν ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης ενάντια σε αυτές τις τερατώδεις αλλαγές ‘νόμου’. Έτσι διοργανώθηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας ‘24 ώρες για την ελευθερία’ στην πύλη της «βουλής». Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης ήταν η υπόσχεση του «πρωθυπουργού» για επανεξέταση της ρύθμισης. Η αποφασιστικότητά μας θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως αυτή η καταπιεστική και αντιδραστική ρύθμιση».

ΚΥΠΕ – Νικόλαος Στέλγιας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy