Τρελά κέρδη στις τράπεζες σε βάρος της κοινωνίας

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Οι τράπεζες βρήκαν πάλι ευκαιρία για να αυξήσουν το περιθώριο του κέρδους τους. Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι από τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν τα επιτόκια και προτού ακόμη ανακοινωθεί πόσο θα είναι το ύψος της αύξησης (αφού οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 21 Ιουλίου), οι κυπριακές τράπεζες ξεκίνησαν τα όργανα. Με βάση στοιχεία της ΕΚΤ, τον Μάιο ο δείκτης του κόστους δανεισµού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας έφτασε στο 2,27%, σε σύγκριση με 1,78% στην ευρωζώνη. Μάλιστα, η Κύπρος φιγουράρει στην τέταρτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια. Ενδεικτικά, για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ τα νοικοκυριά στην Κύπρο καλούνται να πληρώσουν 4.540 ευρώ το χρόνο σε τόκους (378 ευρώ το µήνα), ενώ ο µέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 3.560 ευρώ το χρόνο (297 ευρώ το µήνα). Δηλαδή καλούνται να πληρώσουν σχεδόν 1.000 «καπέλο».

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων δεν φαίνεται να συνδέονται με το κόστος του χρήματος. Αντίθετα, στα επιτόκια τα οποία πληρώνουν οι τράπεζες προς τους καταθέτες η Κύπρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση από το τέλος. Ενδεικτικά, στις καταθέσεις των νοικοκυριών με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος το επιτόκιο το οποίο πληρώνουν οι κυπριακές τράπεζες είναι μόλις 0,05%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 0,18%.

Δηλαδή οι τράπεζες παίρνουν χρήματα από τους καταθέτες πληρώνοντας επιτόκια 70% πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και δίνουν δάνεια χρεώνοντας επιτόκια 30% πιο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης! Με τον τρόπο αυτό γράφουν τρελά κέρδη, την ώρα που η κοινωνία και η οικονομία δεινοπαθούν υπό το βάρος της κρίσης του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει εφαρμόζοντας μέτρα πολιτικής για μείωση των επιτοκίων. Εξάλλου, οι τράπεζες πήραν μεγάλη στήριξη από την Πολιτεία και συνεχίζουν να παίρνουν εκατομμύρια κάθε μήνα. Δεν είναι δυνατό να απαιτούν από πάνω και υπερκέρδη σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για την κοινωνία και την οικονομία, αλλά η κυβέρνηση να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Το ίδιο ισχύει και για την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, η οποία σε συνθήκες όπως αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία έχει υποχρέωση να παρέμβει και να βάλει πίεση τουλάχιστον στους καιροσκόπους. Το θέμα με τις χρεώσεις και τα επιτόκια των τραπεζών συζητείται εδώ και χρόνια. Πότε θα κάνει μια έρευνα η ΕΠΑ για να αισθανθούν οι τράπεζες ότι υπάρχει έστω ένας θεσμός ο οποίος ελέγχει αυτή την πτυχή;

Οι συνθήκες είναι δύσκολες και η κοινωνία έχει απαιτήσεις από τους αρμόδιους. Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι παίρνουν απροβίβαστο μέχρι στιγμής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy