Τρία χρόνια ΓΕΣΥ: Με ανακοινώσεις για ένταξη φαρμάκων «γιορτάζει» ο ΟΑΥ – Η θέση της ΟΣΑΚ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Με ανακοινώσεις για ένταξη νέων φαρμάκων και άλλα, γιορτάζει σήμερα ο ΟΑΥ τα τρία χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι ο Οργανισμός είναι οικονομικά βιώσιμος και δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί για τυχόν κατάρρευση του συστήματος.

Κάνοντας έναν απολογισμό, ανέφερε ότι στα τρία χρόνια έχει ανασταλεί η σύμβαση 10 – 12 πάροχων, επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα και έχουν σταλεί προειδοποιητικές επιστολές.


Την ίδια ώρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των προσωπικών γιατρών και των παιδιάτρων, με εξαίρεση τέσσερις γιατρούς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Θέση του ΟΑΥ είναι να αλλάξει ο τρόπος αμοιβής των προσωπικών γιατρών με το 80% να βασίζεται στον αριθμό των ασθενών που έχουν στον κατάλογο τους, ενώ το 20% στις υπηρεσίες τους.

Διαφωνούν οι προσωπικοί γιατροί με την αλλαγή στον τρόπο αμοιβής τους

Ο πρόεδρος των προσωπικών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης εξέφρασε την διαφωνία του με τον νέο τρόπο αμοιβής που θέλει να επιβάλει ο ΟΑΥ.


Σημείωσε ότι τα συμβόλαια ανανεώθηκαν χωρίς να υπάρχει αναφορά για αυτό το θέμα, λέγοντας ότι θα υπάρξουν περεταίρω συζητήσεις.

Ο κ. Πολυνείκης είπε ότι θεωρεί άδικο το νέο τρόπο αμοιβής και κάλεσε δημοσιογράφους και ΟΑΥ να παρακολουθήσουν από κοντά μια μέρα εργασίας έναν προσωπικό γιατρό για να κατανοήσουν το φόρτο εργασίας που έχει.

Κουλούμας: Το μεγαλύτερο κενό του ΓΕΣΤ είναι ο έλεγχος των πράξεων και τον παρόχων

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ασθενών ο πρόεδρος της Μάριος Κουλούμας τόνισε ότι το μεγαλύτερο κενό του ΓεΣΥ είναι ο έλεγχος των πράξεων και των παρόχων, λέγοντας ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι επιτέλους να αγγίξουν το θέμα.


Ο κ. Κουλούμας είπε ότι υπάρχει ζήτημα ποιότητας με αποτέλεσμα να πλήττεται η πλήρης πρόσβαση των ασθενών σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΓεΣΥ.

Πάντως τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση και πρέπει να διαφυλάξουν το σύστημα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.