Δρόμος 1,8km παίρνει 3 χρόνια – Λουκέτα και ζημιές εκατομμυρίων για επιχειρήσεις και κέντρα αναψυχής

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται εκατοντάδες καταστηματάρχες και κέντρα αναψυχής, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης η οποία παρατηρείται στην ολοκλήρωση έργων του δημοσίου.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, η οποία αναζητά φόρμουλα για επίσπευση των έργων αλλά και για καταβολή αντισταθμιστικών μέτρων στις επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται.

Στη συνεδρία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και στο έργο ανακατασκευής της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό, μήκους 1,8 χιλιομέτρου.

Μάλιστα για το δεύτερο αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους έξι μήνες, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Επίσης, εκπρόσωπος των καταστηματαρχών ανέφερε ότι το έργο είναι αξίας 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες των επηρεαζόμενων λόγω της μείωσης του κύκλου των εργασιών τους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 160 εκατ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις έβαλαν ήδη λουκέτο, ενώ οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Τα «έξτρα» Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, κατήγγειλε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εργολάβοι βάζουν χαμηλές προσφορές και στηρίζονται στη διαχρονική πρακτική τής εκ των υστέρων διαφοροποίησης των σχεδίων.

Αυτό, όπως επεσήμανε, έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί ακόμη περισσότερο η αποπεράτωση των έργων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, να κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Οκτώ προτάσεις από ΠΟΒΕΚ

Στη συνεδρία κατατέθηκε υπόμνημα με οκτώ προτάσεις από την ΠΟΒΕΚ, οι οποίες αφορούν τα εξής:

  • Ενημέρωση των εμπορευόμενων τουλάχιστον ένα χρόνο προηγουμένως όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης και αποπεράτωσης των εργασιών, ώστε να ρυθμίσουν ανάλογα τις παραγγελίες των εμπορευμάτων τους.
  • Κάλυψη ενοικίου για την περίοδο εκτέλεσης των έργων.
  • Αναστολή αποπληρωμής δόσεων ή και άλλων υποχρεώσεων, όπως κοινωνικές ασφαλίσεις και φόροι για την περίοδο από την έναρξη των έργων και ένα χρόνο μετά τη λήξη τους.
  • Καταβολή διαφυγόντος κέρδους για την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών.
  • Καταβολή εφάπαξ ποσού σε κάθε επιχείρηση για την επαναδραστηριοποίησή της, στις περιπτώσεις που το έργο ξεπερνά του 12 μήνες ή είναι δύσκολη η επανάκτηση της πελατείας τους.
  • Παραχώρηση δανείου για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους
  • Απαλλαγή των επιχειρήσεων από δημοτικούς φόρους και τέλη κατά τη διάρκεια των έργων.
  • Να απαιτείται η διενέργεια μελέτης οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις της περιοχής που πρόκειται να εκτελεστεί το έργο.

«Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, τόνισε ότι το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες του από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκτέλεση δημοσίων έργων, οι οποίες τους καταστρέφουν οικονομικά. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μελετήσει τις προτάσεις για παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων στις επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.