Τρία επιχειρήματα εναντίον της απαγόρευσης κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους

Η πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους – και μάλιστα χωρίς μέχρι τώρα να έχει αποκλειστεί ο καθολικός χαρακτήρας της απαγόρευσης – βρίσκει αντίθετη την πρωτοβουλία πολιτών ‘’Public Spaces Cyprus SOS’’. Στην σχετική τηλεοπτική του δήλωση, ο Υφυπουργός Τουρισμού, ΣάββαςΠερδίος, δήλωσε ότι προωθεί άμεσα την νομοθέτηση της απαγόρευσης με σκοπό να εφαρμοστεί μέχρι την έναρξη της ούτως ή άλλως λειψής φετινής θερινής  σεζόν.

Η απαγόρευση μας βρίσκει αντίθετους κατ’ αρχάς για λόγους πρακτικούς. Αν ισχύσει η καθολική απαγόρευση, τότε θα απαγορευτεί αδιακρίτως η υπεύθυνη κατανάλωση σε πλατείες πόλεων, σε υπαίθριες γιορτές εντός αστικού ιστού, σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς ή κλειστούς δημόσιους χώρους σε πόλεις και χωριά, σε κοινότητες που φιλοξενούν φεστιβάλ, σε παραλίες, σε εκδρομικούς χώρους, σε κοινόχρηστους χώρους κοινοτήτων που χρησιμοποιούνται για συλλογική ή ατομική ψυχαγωγία αλλά και στη φύση γενικώς (μονοπάτια κτλ). Η ψυχαγωγία των κατοίκων του νησιού όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα υποστεί έναν δραματικό περιορισμό. Διερωτώμαστε δε, αν έχει συνυπολογιστεί ο αντίκτυπος μίας τέτοιας απόφασης επί των μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου (π.χ. περίπτερα) αλλά και τους πολίτες που οικονομικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην οργανωμένη διασκέδαση και στρέφονται προς τους δημόσιους χώρους. Τα παραδείγματα της Κροατίας και της Μαγιόρκα που ανέφερε ο Υφυπουργός, δεν είναι ο κανόνας. Π.χ. σε Αυστρία και Σουηδία, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανά περιοχή, με βάση αποφάσεις των τοπικών αρχών. Το ίδιο και στην Ισπανία που έφερε σαν παράδειγμα ο Υφυπουργός. Στη Γερμανία, η κατανάλωση απαγορεύεται μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη Βρετανία, η αστυνομία επεμβαίνει μόνο όταν διαπιστώνεται σύνδεση δημόσιας κατανάλωσης αλκοόλ και παρεκτρεπόμενης συμπεριφοράς.

Η απαγόρευση, κατ’ επέκταση, μας βρίσκει αντίθετους πολιτισμικά. Οι κάτοικοι της Κύπρου έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν ένα μακρύ καλοκαίρι, εκτός σπιτιού, σε μικρές και μεγάλες παρέες που εκμεταλλεύονται για την μαζική διασκέδασή τους τόσο τον καιρό όσο και το γεωφυσικό χαρακτήρα του νησιού που συνδυάζει μοναδικά βουνό και θάλασσα. Η συνεύρεση στο ύπαιθρο, το ψήσιμο, το φαγητό και το συνοδευτικό αλκοόλ ανήκουν στον πυρήνα της κυπριακής κουλτούρας. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την περιφρόνηση που δείχνουν τέτοιες δηλώσεις προς το βασικό αυτό δεδομένο.

Η απαγόρευση, επίσης, μας βρίσκει αντίθετους από άποψη αρχών και αξιών. Η επιλογή της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους είναι ατομικό δικαίωμα και ατομική ελευθερία. Η κυβέρνηση που εκπροσωπεί στην Κύπρο την φιλελεύθερη ιδεολογία οφείλει να εξηγήσει γιατί επεξεργάζεται μία τέτοιου είδους οριζόντια – όπως φαίνεται- απαγόρευση. Μετά από δύο ολόκληρους μήνες, οι πολίτες του νησιού εξέρχονται από έναν άνευ προηγουμένου αναγκαστικό περιορισμό θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών λόγω κορονοϊού. Αυτή η έκτακτη κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνιστεί παίρνοντας την μορφή άλλων αυθαίρετων περιορισμών που αφορούν στην πλατιά πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

Στηρίζουμε την αντιμετώπιση φαινομένων παρεκτροπής, βίαιων συμπεριφορών και ανεύθυνης κατανάλωσης. Κατανοούμε βαθιά την ανησυχία κατοίκων τουριστικών θυλάκων όπου το αλκοόλ, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, αποτελεί τη θρυαλλίδα τέτοιων περιστατικών. Ωστόσο, το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας είναι αρκούντως θωρακισμένο για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Άλλωστε η ίδια η ‘’αναπτυξιακή’’ αντίληψη της δημιουργίας και επέκτασης θηριωδών τουριστικών ‘’γκέτο’’ όπου συγκεντρώνονται υπεράριθμοι τουρίστες, κυρίως νέοι και νέες από το εξωτερικό, αντιφάσκει με την έγνοια της κυβέρνησης για παροχή ενός ποιοτικού τουριστικού προϊόντος. Η παραπάνω κατάσταση σε συνδυασμό με την επί πολλά χρόνια αποψίλωση των εναπομεινάντων δημόσιων χώρων στις κυπριακές πόλεις, δεν προσφέρει ούτε ποιότητα (ποιότητα τουριστική και ποιότητα ζωής), ούτε σέβεται το δικαίωμα των πολιτών της χώρας στον δημόσιο χώρο και στην υπεύθυνη υπαίθρια διασκέδαση,  δεδομένα που είναι συνυφασμένα με την ζωή του μέσου κατοίκου της Κύπρου.

Αντί της αχρείαστης και αυταρχικής απαγόρευσης προτείνουμε τη διαβούλευση της κυβέρνησης με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο ζήτημα (δήμοι και κοινότητες, ενώσεις πολιτών, έμποροι, επιστημονικοί φορείς, τουριστικά και εμπορικά επιμελητήρια, αστυνομικές αρχές κ.ά.) με σκοπό την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και όχι την αλλοίωση του χαρακτήρα τους που συνεπακόλουθα θα επιφέρει την ερημοποίησή τους. Καλούμε όλους τους πολίτες να υπογράψουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας (http://chng.it/GvykMP8v4K) πριν η κυβέρνηση δημιουργήσει τετελεσμένα.

 

Πρωτοβουλία Υπεράσπισης του Δημόσιου Χώρου Κύπρος

(Public Spaces Cyprus SOS)

 

Μπορείτε να βρείτε το ηλεκτρονικό ψήφισμα της ομάδας εδώ: http://chng.it/2z4Vf6Wrrp

 

 

Ενημερωθείτε για την δράση μας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/public.spaces.cyprus/

 

Για να έρθετε σε επαφή μαζί μας: [email protected]

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy