Τρία έργα στις… σκαλιώτικες καλένδες

Τι ανέδειξαν οι βουλευτές Λάρνακας του ΑΚΕΛ στη συζήτηση των προϋπολογισμών

 

 

Απροβίβαστο βαθμό σε τρία μεγάλα κεφάλαια που αφορούν στην πόλη και επαρχία Λάρνακας έδωσαν στην κυβέρνηση οι δύο βουλευτές Λάρνακας του ΑΚΕΛ στις ομιλίες τους κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών στις 16 Δεκεμβρίου. Οι βουλευτές Ευανθία Σάββα και Ανδρέας Πασιουρτίδης, στις αναφορές τους για τα τοπικά ζητήματα, ανέδειξαν την πλήρη υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής στην πόλη του Ζήνωνα, τις αθετημένες υποσχέσεις για μετακίνηση του εργοστασίου πυρίτιδας από την κατοικημένη περιοχή της Αραδίππου και την αδυναμία τήρησης των κυβερνητικών υποσχέσεων για την τρίτη φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας.

Η Ευανθία Σάββα χαιρέτισε την υπογραφή της σύμβασης για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, αλλά ταυτόχρονα έψεξε την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του ίδιου του Προέδρου για το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. Όπως υπενθύμισε, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε από το 2017 έναρξη εργασιών το 2019, αλλά φεύγει το 2020 και ακόμα γίνονται σχέδια.

Η κα Σάββα ανέδειξε επίσης το καυτό ζήτημα της αποθήκης πυρίτιδας.

«Το εργοστάσιο δεν έχει μετακινηθεί, ούτε έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία και ο κίνδυνος από ένα ατύχημα με ενδεχόμενες ολέθριες συνέπειες υπάρχει και πλανάται πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων», είπε χαρακτηριστικά. Καταλόγισε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση για την τεράστια καθυστέρηση στην εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου του συμπλέγματος των Αλυκών Λάρνακας. «Ακόμα αναμένω την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου για το θέμα σε σχετική μου ερώτηση ημερομηνίας 18/12/2018. Ευελπιστώ μέχρι το τέλος της θητείας μου να την πάρω!» είπε δηκτικά η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης επέλεξε να εστιάσει στις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της στέγασης της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα. «Πέρσι τέτοια περίοδο τονίζαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση μεταξύ Προεδρίας, Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών και Πανεπιστημίου Κύπρου, για την ίδρυση Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας στη Λάρνακα. Υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Οκτώβρη του 2014 χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί, αφού οι κυβερνώντες την έχουν γραμμένη στις ελληνικές καλένδες. Είναι προφανές ότι, για μία ακόμη φορά, οι δεσμεύσεις του ΠτΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα διαψεύσθηκαν με τον πιο εμφαντικό τρόπο και οι υποσχέσεις του προς τους Λαρνακείς κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος», υπέδειξε.  Σημείωσε επίσης την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσείσει τις ευθύνες του. «Το τραγελαφικό της όλης κατάστασης όμως είναι ότι στην προσπάθεια να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες από τους ώμους του και να μην αναλάβει το κόστος της υπαναχώρησης από ακόμα μία υπόσχεσή του για τη Λάρνακα, ο ΠτΔ καταφεύγει σε δικαιολογίες και επιχειρήματα, τα οποία καταρρίπτονται από τους ίδιους τους υπουργούς του», είπε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης της Σχολής, τα οποία εκ των υστέρων επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή της, αλλά παρείχε και σχετική επίσημη ενημέρωση προς βουλευτές. «Οτιδήποτε διαφορετικό λέγεται αποτελεί ξεκάθαρα προφάσεις εν αμαρτίαις, για να δικαιολογηθεί η στροφή 180 μοιρών της παρούσας κυβέρνησης για ακόμα ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, που αφορά τη Λάρνακα, η οποία σύσσωμη απαιτεί τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην πόλη και επαρχία μας», τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ο Α. Πασιουρτίδης χαιρέτισε επίσης την υπογραφή της συμφωνίας για την κοινή ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να τηρηθούν για χρονοδιαγράμματα για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.

Τάσος Περδίος

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.