Τρία ερωτήματα για τους Αμμοχωστιανούς

Του
Γιώργου Κουκουμά*

 

Η επαρχία μας -η Αμμόχωστος- και ο κόσμος της βρίσκονται σήμερα μπροστά από τρία ανοιχτά μέτωπα.

Πρώτα και κύρια, η κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η πόλη -στην οποία θα έπρεπε η δική μας γενιά να είχε γεννηθεί και μεγαλώσει- είναι σήμερα αντιμέτωπη με την απειλή του εποικισμού. Τελικά δηλαδή, οι απειλές της Τουρκίας δεν ήταν πυροτέχνημα, όπως νόμιζε η κυβέρνηση. Ούτε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου που τον περασμένο Αύγουστο προέβλεπε ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα έχουμε εξελίξεις στο Κυπριακό και για αυτό «δεν ανησυχούσε» για το Βαρώσι, είπε την αλήθεια στους Βαρωσιώτες. Αν μάλιστα δεν υπάρξει λύση ή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα, οι Βαρωσιώτες θα υποστούν ένα νέο δράμα. Θα βλέπουν από τις οθόνες τους να εξελίσσεται η λεηλασία της πόλης από τους τουρκικούς μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι ακόμα η ελεύθερη Αμμόχωστος. Η περιοχή διαχρονικά αντιμετώπιζε ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες, στη στελέχωση και υποδομή του νοσοκομείου, στα αναπτυξιακά έργα που εξαγγέλλονται και δεν υλοποιούνται, στα Τοπικά Σχέδια των δήμων που ακόμα περιμένουν απάντηση από το κράτος. Τώρα όμως, υφίσταται και τις τρομακτικές συνέπειες του εκμηδενισμού του τουρισμού. Το αίτημά μας λοιπόν να ανακηρυχθεί η ελεύθερη Αμμόχωστος ως περιοχή πληγείσα από την πανδημία ώστε να στηριχθεί δραστικά με κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

Και βέβαια, η Αμμόχωστος του προσφυγικού κόσμου που είναι διάσπαρτος σε όλη την Κύπρο. Αποτελεί ντροπή για τη χώρα η ποιότητα ζωής σε μια σειρά από συνοικισμούς. Διαμερίσματα σε άθλια κατάσταση, πολυκατοικίες χωρίς ασανσέρ, κόσμος σε απόγνωση. Ταυτόχρονα, το κούρεμα των στεγαστικών προγραμμάτων και η γραφειοκρατία αφήνουν εκατοντάδες ζευγάρια στο περίμενε και στο έλεος των τραπεζών και των ενοικίων. Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ που ήταν προϋπολογισμένα για τους συνοικισμούς και άλλα ογδόντα εκατομμύρια που προορίζονταν για τα προγράμματα της Μέριμνας έμειναν αδιάθετα. Δηλαδή, η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο μείωσε τις δαπάνες για τους πρόσφυγες, αλλά ακόμα και αυτά που εγκρίνονται, δεν τα υλοποιεί.

Ο κόσμος της Αμμοχώστου λοιπόν έχει -πιστεύω- ενώπιόν του τρία μεγάλα ερωτήματα: Ποια είναι η δύναμη που δείχνει το δρόμο για τη λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση, για απελευθέρωση και επανένωση που μόνο αυτή μπορεί να σώσει το Βαρώσι και ολόκληρη την Κύπρο; Πώς θα πιέσουμε αποφασιστικά την κυβέρνηση για όσα δικαιούται η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου; Ποιοι, μέσα και έξω από τη Βουλή, στάθηκαν, στέκονται και θα βρίσκονται και αύριο δίπλα στον προσφυγικό κόσμο, απαιτώντας μια πολιτική που να ανταποκρίνεται στις σημερινές τους ανάγκες.

Η ψήφος στο ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις είναι ακριβώς η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήματα.

*Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Αμμοχώστου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.