Τρία πουλάκια κάθονταν…

Του Τάσου Περδίου

Την περασμένη Πέμπτη τηλεφώνησε στον γράφοντα γυναίκα που κατοικεί στην περιοχή Λειβαδιών. Η κοπέλα ήταν προφανές από την ένταση της φωνής της ότι βρισκόταν σε κατάσταση θυμού. O λόγος; Είχε διαβάσει το ρεπορτάζ στη «Χ» την προηγούμενη μέρα, το οποίο βασίστηκε στη θέση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για την κατάσταση του ποταμού των Λειβαδιών. Η κοπέλα προσπάθησε να μας εξηγήσει ότι ζώντας δίπλα στο αντιπλημμυρικό κανάλι των Λειβαδιών βιώνει από την πρώτη γραμμή τα προβλήματα από την τραγική κατάσταση στην οποία έχει αφεθεί το κανάλι. Αυτά τα οποία λέει ο υπουργός, σχολίαζε, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τι ακριβώς λέει ο υπουργός; Απαντώντας σε διάβημα του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη ότι το κανάλι των Λειβαδιών έχει γεμίσει με χόρτα και καλαμιώνες και κατά συνέπεια έγινε φωλιά ερπετών, τρωκτικών και εντόμων, χώρια από τον προφανή κίνδυνο πλημμύρας και άλλους κινδύνους από τη μη ύπαρξη τοίχων αντιστήριξης και περίφραξης, λέει γραπτώς τα εξής εκπληκτικά: Η κυβέρνηση δεν ευνοεί τον καθαρισμό ποταμών, θεωρεί θετική την ύπαρξη βλάστησης, ερπετών και άλλων ζώων και δεν κρίνει σκόπιμη την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης εκτός μεμονωμένων, λέει, περιπτώσεων σπιτιών που βρίσκονται κοντά.
Φυσικά δεν χρειαζόταν το αγωνιώδες τηλεφώνημα της αναγνώστριας για να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τεχνητό μέρος του ποταμού λίγο πριν την απορροή στη θάλασσα, το οποίο έχει αμεληθεί όσο δεν πάει άλλο. Δεν μιλάμε για ποταμό στο βουνό τον οποίο ζητούν κάποιοι να εκχερσωθεί. Εδώ μιλάμε για κανάλι το οποίο ρέει σε απόσταση σχεδόν τριών χιλιομέτρων ανάμεσα σε εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, σχολεία και ούτω καθεξής. Δεν μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις.

Εδώ το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με χάρτες αναρτημένους στην ιστοσελίδα του, κατατάσσει τη συγκεκριμένη περιοχή στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας. Όπως λέει, ο ποταμός ρέει σε απόσταση 2,7 χιλιομέτρων στις οικιστικές περιοχές Λειβαδιών, όπου δεν υπάρχει ζώνη προστασίας της κοίτης και υπάρχει πολύ χαμηλή κλίση της τοπογραφίας που δεν επιτρέπει την ταχεία εκροή πλημμυρών προς τη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ποταμός είναι φραγμένος από χόρτα και καλαμιώνες, ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Αλλά ο αρμόδιος υπουργός περί άλλα τυρβάζει…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy