Τριγμοί στον ΟΚΥπΥ: «Βροχή» τα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια-Στον… ορίζοντα προσφυγές σε δικαστήρια

νοσηλευτηρια

Μπόλικα είναι τα ζητήματα που τρέχουν στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στα δημόσια νοσηλευτήρια με τις καταγγελίες του Γιώργου Καροτσάκη στο ραδιόφωνο του Άστρα και στην εκπομπή Πρωινή Έκδοση (δείτε ΕΔΩ) να είναι πολύ σοβαρές.

Επίσης ο κ. Καροτσάκης είπε πως οι υπάλληλοι του ΟΚΥΠΥ στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι έτοιμοι να απεργήσουν εάν δεν λυθούν όλα τα προβλήματα που καταγγέλλουν και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος του κλάδου υπαλλήλων του ΟΚΥΠΥ και διευθυντής των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου Γιώργος Καροτσάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ ζήτησε την παρέμβαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δεν δρομολογηθούν λύσεις τότε θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ακόμη και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια με συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο κύριος Καρροτσάκης εξέφρασε ανησυχία για την αυτονόμηση  των δημόσιων νοσηλευτηρίων καταγγέλλοντας ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να περνούν από την κεντρική διοίκηση του ΟΚΥΠΥ, ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να προβαίνουν σε αγορές για να είναι ευέλικτα και ανταγωνιστικά. Τους αναγκάζουν, ανέφερε, να κλείνουν κλίνες και να στέλνουν περιστατικά στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να χάνουν έσοδα. Όταν καταγγέλλουν για παράτυπες και παράνομες διαδικασίες, πρόσθεσε, τους εκφοβίζουν ότι θα τους πάρουν στο ΔΣ.  Θέλουν, τόνισε, να λαμβάνονται οι αποφάσεις χωρίς να ρωτούν τους γιατρούς με αποτέλεσμα να μην έχουν τα νοσηλευτήρια τα απαραίτητα φάρμακα και αναλώσιμα.

Κατήγγειλε ότι κλείνουν κλίνες γιατί δεν υπάρχουν νοσηλευτές. Έκτισαν κλίνες σε Αμμόχωστο και Λάρνακα, έδωσαν τόσα εκατομμύρια και είναι κλειστές με το δικαιολογητικό ότι δεν υπάρχουν νοσηλευτές, είπε.

Ξεκαθαρίζοντας ότι πίσω του είναι όλες οι διευθύνσεις των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ο κλάδος υπαλλήλων του ΟΚΥΠΥ  ο κύριος Καρροτσάκης επανέλαβε τις καταγγελίες του για αυταρχισμό και απειλές από μέρους της διεύθυνσης του ΟΚΥΠΥ.

Ο ίδιος είπε ακόμη και χθες δέχθηκε εκφοβισμό και μπούλιγκ καθώς και απειλές ότι θα τεθεί θέμα για τη συμπεριφορά του αλλά και για την εργασία του στο ΔΣ του ΟΚΥΠΥ. Ο κύριος Καρροτσάκης κατήγγειλε ότι εκφοβισμό δέχθηκαν και άλλοι συνάδελφοι προσθέτοντας πως όταν το κρίνει θα ανακοινώσει και ποιοι το έκαναν αυτό. Θα δώσει, είπε, τις καταγγελίες του στις αρχές και στο δικαστήριο. Έγιναν καταγγελίες και στην επίτροπο διοίκησης από άλλους γιατρούς, ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί τονίζοντας ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το μεγάλο κραχ και να κλείσουν επ αόριστον τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα πράγματα δεν πρέπει  να φτάσουν στο απροχώρητο και να αναγκαστεί η βουλή να εγκρίνει νομοσχέδια για κλείσιμο τους όπως έγινε και με άλλους οργανισμούς όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές.

 

Απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες Καροτσάκη ο Χαριλάου – «Εκείνο που προέχει είναι να προχωρήσουν μπροστά τα δημόσια νοσηλευτήρια»

Εάν ο κύριος Καρροτσάκης νιώθει ότι απειλείται τότε μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να καταγγείλει την υπόθεση στην αστυνομία, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, αποφεύγοντας να απαντήσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες του διευθυντή των νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Ο κύριος Χαριλάου διερωτήθηκε ποιου είναι ευθύνη να μπει τάξη στα νοσηλευτήρια και να εκμηδενιστούν όσα καταγγέλλει ο κύριος Καρροτσάκης. Από ποιον περιμένει, πρόσθεσε, να τα κάνουν όλα αυτά από τη στιγμή που ο ίδιος έχει υπογράψει συμβόλαιο να τα κάνει.

Τόνισε ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν τέτοιες τομές για να προχωρήσουν μπροστά τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σημείωσε ότι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα λύσει τα χέρια όλων και θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς καθώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής.

Επισήμανε ότι δεν θα επηρεαστούν τα εξωτερικά ιατρεία και ότι οι απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται εκεί που δεν μπορούν να γίνουν το πρωί.

 

Δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων από ΠΑΣΥΚΙ

Ο ΟΚΥΠΥ οφείλει να απαντήσει τεκμηριωμένα στις καταγγελίες Καρροτσάκη, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ  Σωτήρης Κούμας.

Είναι ενδεικτικό είπε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας αναγκάζεται να παρέμβει ξανά για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα μπορεί να προκύψουν σκληρές απαντήσεις, αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν αποκλείεται η λήψη δυναμικών μέτρων.

Ο κύριος Κούμας συμφώνησε με τις καταγγελίες του κυρίου Καρροτσάκη τονίζοντας ότι δεν είναι  τυχαίο ότι υποβάλλονται από τον 2ο τη τάξη στον ΟΚΥΠΥ. Είναι, είπε, σημαντικές οι καταγγελίες οι οποίες γίνονται από τόσο υψηλό επίπεδο.

Κληθείς να πει γιατί δεν παρεμβαίνει το Υπουργείο Υγείας ο κύριος Κούμας είπε ότι είναι ερώτημα για το κατά πόσον επιτρέπει ο ΟΚΥΠΥ στο υπουργείο να παρέμβει.

Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης του ωραρίου των δημόσιων νοσηλευτηρίων κατήγγειλε ότι για ακόμη μια φορά ανακοινώνονται αποφάσεις πριν από τη διεξαγωγή διαλόγου με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.