Τριήμερη απεργία από το προσωπικό καμπίνας της Easyjet στην Πορτογαλία – Ακυρώθηκαν πτήσεις

Το προσωπικό καμπίνας της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Easyjet στην Πορτογαλία ξεκίνησε το Σάββατο τριήμερη απεργία διεκδικώντας αυξήσεις μισθών με αποτέλεσμα την ακύρωση πτήσεων από την Πορτογαλία.

Μερικές πτήσεις ακυρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, κυρίως προς την Μπαστιά (Γαλλία), το Μπέρμιγχαμ (Βρετανία) και τη Βασιλεία (Ελβετία) με αναχώρηση από τη Λισαβόνα, καθώς και προς τη Μαδρίτη με αναχώρηση από το Πόρτο, σύμφωνα με τα Αεροδρόμια της Πορτογαλίας (Aeroportos de Portugal — ANA) που συνιστούν στους επιβάτες της Easyjet να ενημερώνονται για την πτήση τους πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Το πορτογαλικό Υπουργείο Υποδομών, που ασκεί την εποπτεία των μεταφορών, όρισε ελάχιστη υπηρεσία για 54 πτήσεις.

Από την πλευρά της η Easyjet δήλωσε ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να «ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο» της απεργίας, εξηγώντας ότι ακύρωσε εκ των προτέρων πτήσεις και ότι έδωσε «τη δυνατότητα στους πελάτες της να αλλάξουν πτήση δωρεάν ή να πάρουν αποζημίωση».

Σύμφωνα με το Εθνικό Συνδικάτο Πολιτικής Αεροπορίας (Sindicato Nacional do Pessoal de Voo da Aviação Civil — SNPVAC), που προκήρυξε την απεργία, η εταιρεία ακύρωσε 78 πτήσεις για τις τρεις ημέρες της απεργίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των προγραμματισμένων πτήσεων, όταν ανακοινώθηκε η απεργία στις 17 Μαρτίου.

Οι απεργοί διεκδικούν αυξήσεις μισθών, «που έχουν παγώσει από το 2019» και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Στο δίκτυο της Easyjet στην Ευρώπη, «είμαστε οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι» αλλά και εκείνοι που «εργάζονται τις περισσότερες ώρες με τις λιγότερες περιόδους ρεπό», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως η απόφαση για απεργία ελήφθη μετά την αποτυχία διαπραγματεύσεων που κράτησαν πέντε μήνες με την εταιρία.

Η Easyjet, που απέκτησε 18 χρονοθυρίδες (slots) της δημόσιας εταιρίας TAP στην οποία εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης, έχει μεγάλη ανάπτυξη στην Πορτογαλία. Η Easyjet προτείνει σχεδόν 90 αεροπορικές συνδέσεις από τα πορτογαλικά αεροδρόμια και αύξησε τη δυναμικότητά της κατά 36%. Θα προτείνει φέτος 11,2 εκατομμύρια θέσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy