Της Ελένης Μαύρου

Μια δήλωση του απερχόμενου Προέδρου την περασμένη Τρίτη έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Και όχι άδικα.


Τι είπε ο Ν. Αναστασιάδης συγκεκριμένα: «Εάν (οι Τούρκοι) επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η δήλωση είναι άκρως επικίνδυνη για δύο βασικούς λόγους:

Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συζητά (έστω) ότι μια ξεχωριστή ανεξάρτητη οντότητα μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Όταν για περισσότερο από 43 χρόνια συζητούμε λύση του Κυπριακού στη βάση της λογικής ότι τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινοτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής προστασίας μόνο σε ένα ενωμένο κράτος υπό ομοσπονδιακή σκεπή;

Να περιοριστούν, λέει, «εις όσα αναλογούν στην ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας». Ο λόγος ενός πολιτικού ηγέτη πρέπει να είναι ξεκάθαρος και σαφής. Δεν είναι θέση μας ότι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία και αδιαίρετη και εκτείνεται σε ολόκληρο τον θαλάσσιο χώρο, ελεύθερο και κατεχόμενο; Αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα και δεν το ξέραμε; Πώς αλλιώς μπορεί να διαβαστεί η δήλωση αυτή;

Για να είμαι ειλικρινής, η δήλωση του Ν. Αναστασιάδη μού θύμισε μάλλον θέσεις θιασώτη λύσης δύο χωριστών κρατών. Δηλαδή, αν η Τουρκία δεν ενοχλεί τη «δική μας» ΑΟΖ, δεν έχουμε πρόβλημα; Και δεν είναι τυχαία που η δήλωση μάλλον ενέτεινε την ανησυχία πολλών για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Προέδρου αναφορικά με το Κυπριακό.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αντί να βγει ο Ν. Αναστασιάδης και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, χρειάστηκαν 24 ολόκληρες ώρες για να βγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και να μας πει ότι οι αντιδράσεις οφείλονται απλώς στην… «προσπάθεια κάποιων για δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για προεκλογικούς σκοπούς»! Το κυβερνητικό στρατόπεδο πήγε στη συνέχεια ένα βήμα παρακάτω, κατηγορώντας τους πάντες ότι «κάνουν προεκλογικό παιχνίδι με τις εθνικές θέσεις και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αν κάτι πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα θα διαιωνίζεται στο νησί μας μια κατάσταση η οποία θα προκαλεί συνεχώς τεράστιους κινδύνους για το μέλλον και την προοπτική και της χώρας και του λαού μας. Είναι γι’ αυτό που η προσπάθεια για επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης πρέπει να συνεχιστεί. Και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να συνεχίσουμε τη συζήτηση από κει που έχει μείνει αξιοποιώντας το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Υστερόγραφο:

Σύμφωνα με προχθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να καταθέσει συντεταγμένες για την υπόλοιπη ΑΟΖ της. Εκείνο που δεν είπε στους πολίτες είναι ότι η κατάθεση συντεταγμένων δεν ισοδυναμεί με οριοθέτηση, αλλά συνιστά απλώς δήλωση του κράτους για το τι διεκδικεί ως αποκλειστική του ΑΟΖ. Που για να καταστεί όντως δική του, πρέπει να συναφθεί συμφωνία οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Και είναι εμφανές ότι η σύναψη τέτοιας συμφωνίας με την Τουρκία είναι ανέφικτη πριν τη λύση του Κυπριακού.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η σπουδή της κυβέρνησης να ανακοινώσει εδώ και τώρα την πρόθεσή της για κατάθεση συντεταγμένων απλώς προσπαθεί να καλύψει το επικίνδυνο ολίσθημα του απερχόμενου Προέδρου για την ΑΟΖ.