Στην επιστολή Κληρίδη και μια απόφαση που φρέναρε την έρευνα για το σκάνδαλο του ΣΑΛ

Του Τάσου Περδίου

Καθοριστικές αρνητικές συνέπειες στην ποινική έρευνα που αφορούσε το φερόμενο σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας είχε μια από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου τις οποίες παρέθεσε στην πολύκροτη επιστολή του, προ ημερών, ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης. Στον αριθμό 3 της επιστολής του, ο κ. Κληρίδης κατέγραψε την αίτηση Certiorari 126/2015. Η αίτηση υποβλήθηκε από τον δικηγόρο Αντώνη Ανδρέου, σύζυγο της αδελφής του δικηγόρου Πόλυ Πολυβίου διά του κ. Πολυβίου. Σύμφωνα με τον Ν. Κληρίδη, η αίτηση εκδικάσθηκε από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέλιο Ναθαναήλ, ο οποίος ενέκρινε προνομιακό ένταλμα certiorari με το οποίο ακυρώθηκε το ένταλμα έρευνας της Αστυνομίας στο δικηγορικό γραφείο του Αντώνη Ανδρέου στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για την κατακύρωση δύο συμβολαίων από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Όπως ανέφερε όμως ο κ. Κληρίδης, η θυγατέρα και ο γαμπρός του δικαστή Ναθαναήλ εργάζονται στο δικηγορικό γραφείο του κ. Πολυβίου τονίζοντας ότι ο δικαστής του Ανωτάτου όφειλε από μόνος του να εξαιρεθεί από την εξέταση της συγκεκριμένης αίτησης. Ποιες ήταν όμως οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης του Ανωτάτου στην ποινική έρευνα;

Φρένο στην έρευνα και στην καταχώριση υπόθεσης στο δικαστήριο
Ο δικηγόρος Αντώνης Ανδρέου ήταν ο νομικός σύμβουλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας κατά τον ουσιώδη χρόνο και ένα από τα κύρια διερευνώμενα φυσικά πρόσωπα στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που άρχισε μετά από καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή για τις διαδικασίες κατακύρωσης συμβολαίων από το ΣΑΛ σε συγκεκριμένη εργοληπτική εταιρεία.

Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας, η ερευνητική ομάδα εξασφάλισε στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 δικαστικό ένταλμα έρευνας στο δικηγορικό γραφείο του Αντώνη Ανδρέου επιχειρώντας να αποκτήσει πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του νομικού συμβούλου του ΣΑΛ. Επίσης, στις 6 Νοεμβρίου 2015, το ΤΑΕ Λάρνακας εξασφάλισε διάταγμα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων του δικηγόρου. Το διάταγμα certiorari που εξέδωσε ο δικαστής Ναθαναήλ ακύρωσε το ένταλμα έρευνας του δικηγορικού γραφείου αποτρέποντας την πρόσβαση της Αστυνομίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του δικηγόρου. Ακολούθησε έφεση από τη Γενική Εισαγγελία, η οποία απορρίφθηκε με αποτέλεσμα να παραμείνει σε ισχύ το διάταγμα.

Σε ό,τι αφορά το ένταλμα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων, ο δικηγόρος Αντώνης Ανδρέου διά του κουνιάδου του Πόλυ Πολυβίου προσέφυγε και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτηση certiorari για ακύρωση του εντάλματος. Σ’ εκείνη την περίπτωση όμως, το ένταλμα αποσύρθηκε από την Αστυνομία με αποτέλεσμα η προσφυγή στο Ανώτατο να καταστεί άνευ αντικειμένου.

 

Βρήκαν την απόφαση του Ανωτάτου μπροστά τους

Στις 31 Ιουλίου 2017, η ανακριτική ομάδα παρέδωσε στη Γενική Εισαγγελία το φάκελο της ποινικής έρευνας με εισήγηση για ποινική δίωξη πέντε φυσικών και νομικών προσώπων καταθέτοντας ευρήματα για μίζες στη διαδικασία κατακύρωσης δύο συμβολαίων από το ΣΑΛ σε συγκεκριμένη εταιρεία. Ο Γενικός Εισαγγελέας όμως, κρίνοντας ότι με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, ήταν δύσκολη η καταχώριση υπόθεσης στο δικαστήριο, έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση επί συγκεκριμένων κατευθύνσεων. Με βάση εκείνες τις οδηγίες, η ανακριτική ομάδα αποτάθηκε εκ νέου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ζητώντας νέα εντάλματα έρευνας του δικηγορικού γραφείου και άρσης του τραπεζικού απορρήτου του δικηγόρου. Σε αυτό το σημείο φάνηκε η καθοριστική επίδραση της πιο πάνω απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφού, όπως ανέφερε στη “Χ” έγκυρη πηγή, όλες οι προσπάθειες της Αστυνομίας να αποκτήσει πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δικηγόρου σκόνταψαν στο διάταγμα certiorari του δικαστή Ναθαναήλ το οποίο επικαλέστηκε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για να απορρίψει τις αιτήσεις της Αστυνομίας. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθοδήγησε το Επαρχιακό Δικαστήριο σε όλες τις άλλες ενέργειές μας. Αποδείχθηκε ότι ήταν κίνηση ματ», ανέφερε η πηγή στη “Χ”.

Όπως πληροφορούμαστε, η ανακριτική ομάδα επανήλθε στη Γενική Εισαγγελία με κάποια καινούργια στοιχεία τα οποία προέκυψαν από δικαστική συνδρομή που εξασφαλίστηκε από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Στα νέα στοιχεία εντοπίστηκε μεταξύ άλλων και μια πληρωμή από την υπό διερεύνηση εργοληπτική εταιρεία προς τον δικηγόρο ύψους 40 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, το κρίσιμο σημείο ήταν και είναι η αδυναμία πρόσβασης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα τραπεζικά δεδομένα του εν λόγω δικηγόρου. Χωρίς ενδεχόμενα νέα στοιχεία από εκείνες τις πηγές, δεν φαίνεται να είναι εφικτή η καταχώριση υπόθεσης στο δικαστήριο με σοβαρές πιθανότητες καταδίκης.

Η διαφαινόμενη αρνητική κατάληξη της ποινικής έρευνας, συνεπώς, αποδεικνύεται ότι είναι άμεσο αποτέλεσμα του συγκεκριμένου διατάγματος το οποίο εκδόθηκε από τον δικαστή Ναθαναήλ κατόπιν αιτήματος από τον δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος εργοδοτεί τη θυγατέρα και τον γαμπρό του δικαστή, για λογαριασμό του γαμπρού του Π. Πολυβίου, δικηγόρου Αντώνη Ανδρέου ο οποίος με αυτό τον τρόπο φέρεται να απέκτησε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ποινική έρευνα της Αστυνομίας.

 

 

Τι εντόπισε η έρευνα

Στο φάκελο που παρέδωσε η Αστυνομία στη Γενική Εισαγγελία στις 31 Ιουλίου 2017, υπάρχουν σημαντικά ευρήματα με βάση τα οποία έγινε η εισήγηση για ποινικές διώξεις.

Για την ακρίβεια η Αστυνομία παρέδωσε δύο φακέλους στη Γενική Εισαγγελία, αλλά το ζουμί της υπόθεσης βρίσκεται στο φάκελο που αφορά τη διαδικασία κατακύρωσης των συμβολαίων C12 και C14 του αποχετευτικού της Λάρνακας. Ο δεύτερος φάκελος σχετίζεται με το Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων.

Η ποινική έρευνα επικεντρώθηκε στις ενέργειες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων και του νομικού του συμβούλου κατά την κατακύρωση των δύο συμβολαίων, καθώς και στις ενέργειες της εργοληπτικής εταιρείας που κέρδισε τα δύο συμβόλαια και εξετάστηκε κατά πόσο δόθηκαν είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο μίζες για ευνοιοκρατική κατακύρωση των συμβολαίων. Μεταξύ άλλων, οι ανακριτές εξασφάλισαν πρόσβαση και σε τραπεζικούς λογαριασμούς μεταξύ άλλων και του τέως δημάρχου Λάρνακας και προέδρου του ΣΑΛ κατά τον ουσιώδη χρόνο, Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Με βάση αντίστοιχα δικαστικά διατάγματα άρσης τραπεζικού απορρήτου, η ποινική ομάδα εξασφάλισε πρόσβαση σε περισσότερους από 24 τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους εντοπίστηκαν ύποπτες κινήσεις χρηματικών ποσών τα οποία δεν δικαιολογούνται με βάση τα νόμιμα εισοδήματα των δικαιούχων των λογαριασμών.

Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, εντοπίστηκαν αγορές ρούχων μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε μια μέρα με χρήματα που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Επίσης, βασικό αντικείμενο της έρευνας ήταν ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στις Φοινικούδες. Η ομάδα που ερεύνησε το σκάνδαλο, εντόπισε πωλητήριο έγγραφο στο Κτηματολόγιο Λάρνακας με το οποίο το διαμέρισμα μεταβιβάστηκε από κατασκευαστική εταιρεία που εμπλεκόταν στη διεκδίκηση συμβολαίων του αποχετευτικού Λάρνακας, σε μέλη της οικογένειας προσώπου που είχε καθοριστικό ρόλο στην κατακύρωση συμβολαίων. Συγκεκριμένα, ως αγοραστές του διαμερίσματος εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο στενά συγγενικά πρόσωπα του προσώπου αυτού το οποίο φέρεται να μεσολαβούσε στην κατακύρωση συμβολαίων του ΣΑΛ προς όφελος της εταιρείας που μεταβίβασε το διαμέρισμα στα συγγενικά του πρόσωπα.

Στην προσπάθεια τεκμηρίωσης αδικαιολόγητων εισοδημάτων διαφάνηκε ότι εισοδήματα ενδεχομένως να διοχετεύθηκαν στο εξωτερικό μέσω υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που είναι προσφιλής μέθοδος απόκρυψης κεφαλαίων και εισοδημάτων.

Αιτήματα δικαστικής συνδρομής είχαν αποσταλεί στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους όπου εντοπίστηκαν μεταφορές χρηματικών ποσών σε offshore εταιρείες. Σημείο κλειδί στην έρευνα ήταν οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, γνωστές στους επιχειρηματικούς κύκλους με το αρκτικόλεξο BVI (British Virgin Islands). Πρόκειται για νησιωτικό σύμπλεγμα με καθεστώς υπερπόντιου εδάφους της Μεγάλης Βρετανίας στην Καραϊβική Θάλασσα, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο…