Τριμερής συνεργασία στη μάχη κατά των κουνουπιών στη δυτική Λεμεσό

Πέρα από τους καθιερωμένους ψεκασμούς, μελετάται από Ειδική Επιτροπή η χρήση drone και πυροσβεστικού ελικοπτέρου

 

Το αποκορύφωμα του μαρτυρίου τους βιώνουν αυτήν την εποχή οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων και κοινοτήτων της Λεμεσού, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις γενικότερες περιβαλλοντικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, ευνοούν στον μέγιστο βαθμό την εκκόλαψη των κουνουπιών.

Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα από το οποίο υποφέρουν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις αρμόδιες Αρχές, ωστόσο παρά τα διάφορα μέτρα που εφαρμόζονται κάθε χρόνο, δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό να εξευρεθεί μια οριστική λύση, γεγονός που δημιουργεί δικαιολογημένες διαμαρτυρίες.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, Δημήτρης Θεοτής, ανέφερε ότι δήμος σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Υπηρεσία των Βάσεων (αφού μεγάλο τμήμα της επηρεαζόμενης περιοχής βρίσκεται στην περιοχή ελέγχου των Βρετανών) και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προσπαθούν με διαφόρους τρόπους να κρατούν τους πληθυσμούς των κουνουπιών σε ανεκτά επίπεδα, επισημαίνοντας ότι έχει δημιουργηθεί από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς και τις Τοπικές Αρχές των κοινοτήτων Ειδική Επιτροπή Καταπολέμησης και Ελέγχου των Κουνουπιών, και ετοιμάζεται κάθε χρόνο Σχέδιο Δράσης και κάθε εμπλεκόμενος φορέας αναλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα.

Στις ενέργειες που γίνονται, όπως εξηγεί ο κ. Θεοτής, περιλαμβάνεται η διάνοιξη νέων διόδων μέσα στην αλυκή Ακρωτηρίου, ο βιολογικός ψεκασμός και γενικά η επιστημονική προσέγγιση του θέματος με ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους φορείς, με σκοπό τον έλεγχο του προβλήματος. Συνεργοί στην όλη προσπάθεια είναι τα τελευταία χρόνια και οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τι δράσεις από πλευράς του Δήμου Λεμεσού, ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών αναφέρει ότι εγκατέστησε σε όλο το μήκος της Αλυκής 10 μηχανές παγίδευσης των ακμαίων κουνουπιών, ενώ αναλαμβάνει τον καθαρισμό των χώρων του ευκαλυπτόδασους που εμπίπτει στα όριά του, όπως και άλλα σημεία της περιοχής όπου απορρίπτονται παράνομα άχρηστα αντικείμενα, τα οποία μετατρέπονται σε εκκολαπτήρια κουνουπιών.

Σε σύσκεψη της Επιτροπής που έγινε τον Μάρτιο συζητήθηκε το θέμα εξεύρεσης και άλλων λύσεων για ψεκασμό πέραν των επίγειων που γίνονται μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τον κ. Θεοτή «οι ιδιώτες επενδυτές της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Λεμεσού έχουν έρθει σε επαφή με το Κυπριακό Ινστιτούτο, το οποίο αναπτύσσει ειδικό drone για ψεκασμό κουνουπιών και είναι πρόθυμοι να το αγοράσουν και να το δωρίσουν στις αρμόδιες Αρχές για χρήση. Το drone θα εφοδιαστεί με εξοπλισμό και λογισμικό που να εγκριθεί από τις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες θα αναλάβουν και το χειρισμό και αναμένεται ότι η πρώτη πιλοτική πτήση θα γίνει μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022».

Μια άλλη εισήγηση που τέθηκε αφορά τη χρήση πυροσβεστικού ελικοπτέρου των Βάσεων, κάτι που θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν αποδώσουν στον επιθυμητό βαθμό τα ήδη ισχύοντα μέτρα.

Σχολιάζοντας τα συνεχή παράπονα των επηρεαζόμενων κατοίκων οι οποίοι υποδεικνύουν ότι τα μέτρα που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται δεν έχουν αποτέλεσμα, ο Δημήτρης Θεοτής παραπέμπει στο ενημερωτικό υλικό που διανέμεται κάθε χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με τίτλο «Μήπως εκκολάπτετε τα κουνούπια που σας ενοχλούν;» στο οποίο δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για εφαρμογή μέτρων και στα ίδια τα νοικοκυριά.

Αναφέροντας ότι «υποχρέωση των Υπηρεσιών είναι μεταξύ άλλων να καθαρίζουν τους χώρους από τα χόρτα που προσφέρουν κάλυψη στα κουνούπια, να περισυλλέγουν τα άχρηστα αντικείμενα που απορρίπτουν διάφοροι ασυνείδητοι και να προβαίνουν σε ψεκασμούς», ο κ. Θεοτής τονίζει και την υποχρέωση των ενοίκων κάθε κατοικίας να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες καθαριότητας και διατήρησης των εξωτερικών χώρων των υποστατικών τους, ώστε να αποτρέπεται η συγκέντρωση και εκκόλαψη των κουνουπιών. Ειδικότερα, συστήνεται ο έλεγχος για εντοπισμό εστιών με στάσιμα νερά και η καταστροφή τους (ακόμα και τα πιατάκια στις γλάστρες αποτελούν εστίες) αλλά και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη εγκαταλειμμένων πηγαδιών ή και πισίνων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy