Τρεις αγγειοχειρουργοί για όλη την Κύπρο…

Την έλλειψη σε μεγάλα δημόσια νοσηλευτήρια γιατρών με εξειδίκευση στη αγγειοχειρουργική καθώς και τις ελλείψεις σε κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία των θρομβώσεων και την ταλαιπωρία των ασθενών, καταγγέλλει η Κυπριακή Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΔεν φτάνει αυτό, στα δημόσια νοσηλευτήρια παρατηρείται συχνά και έλλειψη ελαστικών καλτσών, ένα απλό και φθηνό μέτρο πρόληψης των θρομβώσεων.

Στην Κύπρο λειτουργεί μόνο ένα αγγειοχειρουργικό τμήμα στο νοσοκομείο Λευκωσίας με 3 ειδικούς γιατρούς και αυτό όχι ως ανεξάρτητη κλινική. Το Τμήμα αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Δρα Στυλιανό Παπά, καλείται να καλύψει τα περιστατικά φλεβικής θρόμβωσης όλων των επαρχιών, γεγονός απαράδεκτο για τη σύγχρονη εποχή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σημείωσε επιπρόσθετα πως στο κρατικό συνταγολόγιο δεν περιλαμβάνονται όλα τα φάρμακα που αφορούν στην αντιμετώπιση της θρόμβωσης ενώ ανέφερε πως αρκετοί ασθενείς, κάποιοι νεότατοι, δεν έχουν πρόσβαση στις νεότερες ενδαγγειακές χειρουργικές τεχνικές οι οποίες προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου.

Η πιο πάνω καταγγελίες έγιναν στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Τα στοιχεία σε ότι αφορά αυτή τη νόσο είναι σοκαριστικά: Υπολογίζεται ότι στην ΕΕ περίπου 500,000 θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με τη φλεβική θρόμβωση. Η επίπτωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στα 2 νέα περιστατικά σε κάθε 1000 άτομα ανά έτος. Η νόσος αυτή προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους συνολικά ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη, το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα.

Να σημειωθεί πως η θρόμβωση είναι ο κύριος ένοχος για τις τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: Το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Κατά τη διάσκεψη Τύπου ανακοινώθηκε η πρόθεση της Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής για ίδρυση Κυπριανού Ινστιτούτου μελέτης της θρόμβωσης.

Μαρίνα Κουμάστα

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.