Τρεις προεδρικοί υποψήφιοι τοποθετούνται σε ζητήματα της δημόσιας σφαίρας

Ευθέως, άμεσα και σταράτα.

        Τρεις προεδρικοί υποψήφιοι τοποθετούνται σε ζητήματα της δημόσιας σφαίρας

Συνεντεύξεις στη Μαρία Φράγκου

Οκτώ ερωτήσεις, οκτώ θέματα της δημόσιας ζωής. Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας τοποθετούνται ευθέως, άμεσα και σταράτα για θέματα που αντιπροσωπεύουν και  καθορίζουν μία στάση ζωής. Θέματα τα οποία απασχόλησαν και απασχολούν την κοινή γνώμη και ζητήματα το περιεχόμενο των οποίων έπρεπε εδώ και καιρό να είναι ξεκάθαρο ως προς τους στόχους και τις επιδιώξεις, συνεχίζουν, ωστόσο, να προκαλούν και να προσκαλούν σε νέες συζητήσεις.

Για όλα αυτά ζητήσαμε απαντήσεις από τους τέσσερις βασικούς προεδρικούς υποψηφίους. Το ερωτηματολόγιό μας στάλθηκε και στον υποψήφιο Νικόλα Παπαδόπουλο, ωστόσο από το επιτελείο του δεν υπήρξε διάθεση ανταπόκρισης. Δεν έφτανε ο χρόνος, μας είπαν.

 

Ερωτηματολόγιο

  1. Προεδρικές εκλογές της ελπίδας ή του φόβου; Της διεκδίκησης ή της υποταγής;
  2. Μουσείο Γρίβα στη Λεμεσό. Ασέβεια στη Δημοκρατία, πρόκληση στην ιστορική μνήμη ή «ούτε κρύο ούτε ζέστη»;
  3. Αμβλώσεις: Συντηρητισμός, θρησκοληψία, άγνοια και ευθυνοφοβία μάς κρατούν στο Μεσαίωνα. Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά;
  4. Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων και η καταπολέμηση της ομοφοβίας δεν είναι ζητήματα που έπρεπε να είχε ήδη λύσει η Πολιτεία;
  5. Ποια μηνύματα στέλνει, ευρύτερα, η ματαίωση, μετά από παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, της παράστασης “Cock”;
  6. Στην κορυφογραμμή του θανάτου βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες. Τι βαθμό παίρνει η Κύπρος στο θέμα αλληλεγγύη;
  7. Ποιος συγγραφέας σάς συγκινεί; Και γιατί;
  8. Πάφος2017. Παρακολουθήσατε παραστάσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας; Τι ξεχωρίσατε;

 

 

Νίκος Αναστασιάδης:


 

14012018.pdf - Adobe Acrobat Pro Νίκος Αναστασιάδης:

«Τέτοιες ενέργειες, όπως η ματαίωση της παράστασης “Cock”, αδικούν την κοινωνία μας, γιατί στέλνουν μηνύματα που δεν εκφράζουν, πιστεύω, τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών μας»

 Η σταθερότητα και η ανάπτυξη που πετύχαμε μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία

1. Ο φόβος και η υποταγή δεν ανήκει στο δικό μας λεξιλόγιο. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να φέρουμε πίσω την ελπίδα στον τόπο και τονίζουμε πως δεν πρέπει να χαθούν όσα Πολιτεία και πολίτες διασφαλίσαμε στα τελευταία πέντε χρόνια. Η σταθερότητα και η ανάπτυξη που πετύχαμε μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

2. Αυτό που εσείς αποκαλείτε «Μουσείο Γρίβα» είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Η απόφαση για τη δημιουργία του ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού και η κυβέρνηση δεν θεωρεί ορθό να παρέμβει για να στηρίξει ή να ακυρώσει μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που θα δημιουργούσε δυσμενές προηγούμενο.

3. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με επιστημονικό τρόπο και στο κεφάλαιο αυτό. Όπως είναι γνωστό, από το 2015 εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής σχετική πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε από κοινού από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

4. Η καλλιέργεια της κουλτούρας του σεβασμού των δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας από όλους προς όλους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής μας φιλοσοφίας και αντίληψης. Γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση πολύ σημαντικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Με το θεσμό της πολιτικής συμβίωσης ενδυναμώσαμε περαιτέρω το κοινωνικά φιλελεύθερο κράτος, εφαρμόζοντας την ίδια στιγμή στην πράξη το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Τροποποιήσαμε τον Ποινικό Κώδικα εντάσσοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στο πλαίσιο της ποινικοποίησης της ρητορικής μίσους. Προχωρούμε στο επόμενο στάδιο της ολοκληρωτικής κατοχύρωσης δικαιωμάτων συμπολιτών μας, που αδίκως μέχρι σήμερα τα αποστερούνταν, με τη δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, Ανεκτικότητας και Αποδοχής της Διαφορετικότητας, με την ενεργό συμμετοχή των εκπροσώπων των σχετικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

5. Η πεποίθησή μου είναι πως τέτοιες ενέργειες αδικούν την κοινωνία μας, γιατί στέλνουν μηνύματα που δεν εκφράζουν, πιστεύω, τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών μας, οι οποίοι πλέον έχουν ξεπεράσει ανάλογα σύνδρομα.

6. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι δέχεται σημαντικό βάρος από το κύμα προσφύγων, κυρίως από τη Μέση Ανατολή. Μπορώ όμως να επιβεβαιώσω πως έχουμε σημαντικά βελτιώσει τόσο τις διαδικασίες διάσωσης όσο και τις διαδικασίες υποδοχής και αξιολόγησης των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας. Ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά όποτε κληθήκαμε για διάσωση των προσφύγων – θυμάτων των πολέμων στην περιοχή μας, κάτι που χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς. Διασφαλίσαμε αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, ασφάλειας, διαβίωσης και φιλοξενίας στους χώρους υποδοχής, καθώς και ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες που χρήζουν επείγουσας ή ειδικής προστασίας.

7. Δεν θα έλεγα ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα, αλλά μπορώ να πω ότι προτιμώ να διαβάζω ιστορικά βιβλία, ιδιαίτερα βιβλία που αφορούν τα μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα. Τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, για παράδειγμα, γιατί από αυτά τα δύο τεράστιας σημασίας γεγονότα καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο σύγχρονος κόσμος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Το δίκαιο, οι ισορροπίες, η μορφή της οικονομίας κ.λπ.

8. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τα όσα πετύχαμε με την Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με το σύνθημα «Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», η Πάφος έστειλε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα δικά της ηχηρά μηνύματα πολιτισμού και ειρήνης.

Ναι, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μερικές τουλάχιστον πολιτιστικές δραστηριότητες (εικαστικές, μουσικές κ.ά.). Αυτό που διέκρινα ήταν μία προσπάθεια, ειλικρινή και ανιδιοτελή, να παρουσιάσουμε ό,τι καλύτερο έχει αναδείξει ο πολιτισμός μας. Και δεν αναφέρομαι κατ’  ανάγκην στα φολκλορικά στοιχεία, αλλά στον πολιτισμό ευρύτερα που δεν γνωρίζει σύνορα και ενώνει τους ανθρώπους.

Σταύρος Μαλάς:

14012018.pdf - Adobe Acrobat ProΣταύρος Μαλάς:

«Ούτε το κράτος, ούτε η Εκκλησία, ούτε οι Τοπικές Αρχές μπορούν να ματαιώνουν μια θεατρική παράσταση επειδή δεν τους αρέσει το περιεχόμενό της»

Η κατανόηση των προοπτικών πρέπει να μας ενώνει σε μια πλατιά συμμαχία για την προοδευτική αλλαγή

1. Η Κύπρος βρίσκεται σε σταυροδρόμι με ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Με προοπτικές αλλά και παγίδες. Η συναίσθηση των κινδύνων δεν πρέπει να οδηγεί στο φόβο, αλλά στην αποφασιστικότητα. Η κατανόηση των προοπτικών πρέπει να μας ενώνει σε μια πλατιά συμμαχία για τη διεκδίκηση μιας πραγματικής και προοδευτικής αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου, ενός διαφορετικού μέλλοντος για την Κύπρο. Το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης και ευημερούσας Κύπρου. Και αυτό το μέλλον αρχίζει με τις επιλογές μας στις προεδρικές εκλογές.

2. Αλάτι στις πληγές. Βάναυση πρόκληση στην ιστορική μνήμη και στη δημοκρατική Αντίσταση. Συνιστά επίσης μια μεγάλη αντίφαση -το λιγότερο που θα μπορούσα να πω- προς το μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης που πρέπει να στέλνει η ε/κ πολιτική ηγεσία προς την τ/κ κοινότητα. Ένα νέο μνημείο – μουσείο για τον Γρίβα εν έτει 2017 συνιστά, σε κάθε περίπτωση, μια αχρείαστη διχαστική παρελθοντολογία. Έχω καταστήσει ξεκάθαρο ότι -εφόσον ο λαός το αποφασίσει- από τον ερχόμενο Μάρτη θα μπει ένα οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας για την τραγωδία του 1974. Το κράτος θα αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στους πραγματικούς ήρωες αυτού του τόπου. Όχι σε όσους στράφηκαν ενάντια στο νόμιμο κράτος, τη δημοκρατία και την πατρίδα μας.

3. Υποστηρίζω, χωρίς μισόλογα και περιστροφές, την κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της. Γι’ αυτό είμαι υπέρ του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις όπως προνοεί η πρόταση νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή. Παράλληλα υποστηρίζω την κατοχύρωση της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης -περιεκτικής, επιστημονικά τεκμηριωμένης και παιδαγωγικά προσανατολισμένης- σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων. Έτσι θα προστατεύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα παιδιά μας -κορίτσια και αγόρια- από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, από κινδύνους και κακοτοπιές στην προσωπική τους ζωή.

4. Αναμφίβολα. Εμείς έχουμε καταρτίσει πλαίσιο έξι προγραμματικών δράσεων, ώστε ως νέα διακυβέρνηση να εργαστούμε αποτελεσματικά για άρση των διακρίσεων και καταπολέμηση της ομοφοβίας. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για θέματα ταμπού που συγκρούονται με στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις. Όμως πιστεύω ότι ως Πολιτεία –αλλά και ως κοινωνία- δεν έχουμε δικαίωμα να συντηρούμε νόμους και αντιλήψεις παρωχημένες, που καταδικάζουν συνανθρώπους μας στην απομόνωση, στο κοινωνικό περιθώριο, στη δυστυχία και στις επιθέσεις μίσους. Έχω πλήρη επίγνωση ότι οι ανθυποψήφιοί μου αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση σε αυτά τα ζητήματα. Άλλοι φοβούνται το εκλογικό κόστος, άλλοι ίσως φοβούνται τον Αρχιεπίσκοπο. Εγώ πιστεύω ότι οι ηγέτες πρέπει να μπαίνουν μπροστά και να καθοδηγούν με τόλμη. Να παίρνουν, χωρίς ταλαντεύσεις, θέση υπέρ μιας κοινωνίας της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

5. Μηνύματα δεν στέλνει μόνο η απογοητευτική απόφαση του Δήμου Σωτήρας για τη ματαίωση της παράστασης. Μηνύματα έστειλε και η ενθαρρυντική πρωτοβουλία του Δήμου Δερύνειας για φιλοξενία της παράστασης. Ανεξάρτητα από τη θέση που έχει ο καθένας για το ζήτημα της ομοφοβίας, πρέπει όλοι και όλες να σεβόμαστε την Τέχνη. Ούτε το κράτος, ούτε η Εκκλησία, ούτε οι Τοπικές Αρχές μπορούν να ματαιώνουν μια θεατρική παράσταση επειδή δεν τους αρέσει το περιεχόμενό της. Η ελευθερία της Τέχνης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δημοκρατία.

6. Η Κύπρος χρειάζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Εντούτοις η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να προσεγγίζεται πρωτίστως ως θέμα ολόκληρης της Ευρώπης. Δυστυχώς η άρνηση ορισμένων συντηρητικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να δεχθούν φιλοξενία προσφύγων οδήγησε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, να επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλες ευθύνες. Η Ευρώπη οφείλει να αντικαταστήσει το σημερινό Σύστημα Δουβλίνου με ένα αλληλέγγυο μηχανισμό μετανάστευσης, βασισμένο στο σεβασμό του προσφυγικού δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να αποτελούν την απάντηση. Η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός πρέπει να είναι η απάντηση και της Κύπρου και της Ευρώπης.

7. Ομολογώ ότι έχω ενθουσιαστεί από τα συγγράμματα της Μαριάννας Μαζουκάτο και κυρίως από το βιβλίο «Το επιχειρηματικό κράτος» στο οποίο αναλύει το ρόλο του κράτους σε μια σύγχρονη οικονομία. Είναι ένα πολύ επίκαιρο και πολύ καλά δομημένο σύγγραμμα με πολύ καλές προσεγγίσεις σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως οικονομία και ως κοινωνία.

8. Έχω παρακολουθήσει και βέβαια έχω ενημερωθεί και από το ΔΣ για τις δραστηριότητες του Πάφος2017. Είναι πολλές οι εκδηλώσεις που ξεχώρισαν, αλλά αυτό που κυρίως με προβλημάτισε και έχει σχέση με το προεκλογικό μου πρόγραμμα είναι ότι το Πάφος2017 θα μπορούσε να αποτελέσει τη μετεξέλιξή του σε «Κύπρος του 21ου αιώνα σε σχέση με τον πολιτισμό». Στο πρόγραμμά μου αναφέρομαι για Ινστιτούτο Πολιτισμού, το οποίο να αναλάβει τη διαχείριση όλων των πολιτισμικών μας δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και ακαδημαϊκών δράσεων. Το Πάφος2017 αποτελεί μια μικρογραφία αυτής της δομής και αυτό είναι που κυρίως ξεχώρισα.

Γιώργος Λιλλήκας:

 

14012018.pdf - Adobe Acrobat ProΓιώργος Λιλλήκας:

«Η Τέχνη καμιά φορά είναι και προκλητική, αλλά αυτό είναι και το χαρακτηριστικό της»


 

 

Προεδρικές εκλογές της χλιδής και της υπερβολής, σε μια εποχή που ο λαός μας δυσπραγεί

1. Προεδρικές εκλογές της χλιδής και της υπερβολής σε έξοδα, σε μια εποχή που ο λαός μας δυσπραγεί. Εκλογές ελπίδας και διεκδίκησης. Την ελευθερία και τη δημοκρατία οι λαοί τις κέρδισαν με διεκδικητικούς αγώνες. Το ίδιο και την κοινωνική ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διεκδικητικότητα φέρνει ελπίδα και προοπτικές. Αντίθετα η μοιρολατρία φέρνει μιζέρια και αδιέξοδα.

2. Αν και το συγκεκριμένο θέμα αφορούσε ουσιαστικά τεχνοκρατικό θέμα για την παραχώρηση άδειας οικοδομής, εμείς διαφωνήσαμε και διαχωρίσαμε τη θέση μας, αφού θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενότητας. Τη δημοκρατία την σεβόμαστε όταν σεβόμαστε τις αρχές και αξίες της σε όλα τα ζητήματα, πολιτικά και κοινωνικά.

3. Τάχθηκα υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων. Ταυτόχρονα επιβάλλεται σωστή ενημέρωση των νέων μας για πρόληψη.

4. Ασφαλώς. Και γι’ αυτό το λόγο ταχθήκαμε υπέρ της διαφορετικότητας και της νομικής αναγνώρισης για την ταυτότητα φύλου. Η διαφορετικότητα εμπλουτίζει τη Δημοκρατία.

5. Σε μια σύγχρονη κοινωνία, παραστάσεις δεν ματαιώνονται από παρεμβάσεις ή αντιδράσεις, οι οποίες είναι μεν σεβαστές, αλλά η Τέχνη δίνει την επιλογή, αν κάτι δεν σε ικανοποιεί, απλά να μην το παρακολουθείς. Η Τέχνη καμιά φορά είναι και προκλητική, αλλά αυτό είναι και το χαρακτηριστικό της.

6. Πρέπει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να συμβάλουμε στην απάμβλυνση του πόνου αυτών των ανθρώπων. Άλλωστε και ο λαός μας είναι θύμα πολέμου και ζήσαμε την προσφυγιά. Πάντα υπάρχει χώρος βελτίωσης. Η αλληλεγγύη είναι στο DNA του λαού μας και το απέδειξε πολλές φορές. Χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης, χωρίς υπερβολές και στα πραγματικά πλαίσια των δυνατοτήτων μας.

7. Πολλοί είναι οι συγγραφείς που με συγκινούν. Από τους σύγχρονους ο Γάλλος Ζορζ Ντουπρόφκσι, γιατί μέσα από την προσωπική μυθοπλαστική αυτοβιογραφία δείχνει να γνωρίζει σε βάθος τη σύνθετη ανθρώπινη ψυχολογία.

8. Λόγω και του βεβαρημένου προγράμματος δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω όσο θα ήθελα τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ξεχώρισα όμως το κονσέρτο της Ευρώπης από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy