Τρίτη ψηφοφορία σήμερα για τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Η τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία μεταξύ των 313 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας διεξάγεται το απόγευμα. Ο τελευταίος από τους πέντε υποψήφιους στον αριθμό ψήφων θα αποκλειστεί.

Δύο ακόμα ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη, έτσι ώστε να προκύψει η τελική δυάδα επί των οποίων θα ψηφίσουν τα περίπου 160.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον επικράτησε με μεγάλη διαφορά και στη χθεσινή δεύτερη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 126 ψήφους, 80 περισσότερες από τον δεύτερο Τζέρεμι Χαντ.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ, που αποκλείστηκε χθες ως τελευταίος με 30 ψήφους, ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι πλέον στηρίζει τον κ. Τζόνσον στην κούρσα διαδοχής.

Η έκπληξη αυτής της διαδικασίας, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ που με 37 ψήφους πέρασε χθες στην τέταρτη θέση, κάλεσε τον κ. Χαντ και τους άλλους δύο υποψήφιους, τους Μάικλ Γκόουβ και Σάτζιντ Τζάβιντ να αποσυρθούν και να τον στηρίξουν σε μια μάχη ενάντια στον Μπόρις Τζόνσον και την απειλή του Brexit χωρίς συμφωνία.

Στο χθεσινοβραδινό debate στο BBC o κ. Τζόνσον είπε ότι δε θέλει μεν το ‘no deal’, αλλά ότι η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Όταν, ωστόσο, κλήθηκε να εγγυηθεί πως δεν θα επιδιώξει νέα παράταση της διαδικασίας εξόδου, απέφυγε να το κάνει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.