Η κυβέρνηση αποποιείται την ευθύνη, ρίχνοντάς την στον ΟΚΥπΥ

Αδιαφορεί η κυβέρνηση για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Έγκωμης, καθώς έχουν γίνει πολλά διαβήματα, αλλά για όποια προβλήματα παραπέμπει στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Ταυτόχρονα η συσσώρευση των προβλημάτων δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού καθυστερεί η εγγραφή των ασθενών, με τους γιατρούς να μην μπορούν να εξετάσουν. Όπως ανέφεραν στη «Χαραυγή» ασθενείς που ανέμεναν για εγγραφή, το πρόβλημα παρουσιάζεται εδώ και ένα μήνα περίπου, αφού έγινε η συγχώνευση του Κέντρου Υγείας Αγίου Δομετίου με αυτό της Έγκωμης. Μετά από αυτή τη συγχώνευση, οι ασθενείς αναγκάζονται να εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Έγκωμης, ωστόσο δεν έχει μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό.

Σύμφωνα με τα όσα μας λέχθηκαν, προηγουμένως στο Κέντρο Υγείας Αγίου Δομετίου υπήρχε ένας κλητήρας και ένας γραφέας, ενώ στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης υπήρχαν δύο γραφείς και δύο κλητήρες. Σήμερα με τη συγχώνευση των κέντρων ένας μεγάλος αριθμός ιατρών μεταφέρθηκε από τον Άγιο Δομέτιο στην Έγκωμη, ενώ δεν έγινε το ίδιο με το υπόλοιπο προσωπικό.

Όπως πληροφορηθήκαμε, για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του το κέντρο πρέπει να υπάρχουν τρεις γραφείς και 2 κλητήρες. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει μόνο ένας γραφέας για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς δύο δήμων με περισσότερους από 30.000 κατοίκους, ενώ δεν υπάρχει κανένας κλητήρας. Ως εκ τούτου, για να δουν τους ασθενείς οι γιατροί αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν και τη δουλειά του κλητήρα για να αποκτήσουν το φάκελο του ασθενούς.

Άλλες φορές πάλι, η δουλειά αυτή γίνεται από τις καθαρίστριες. Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, γίνονται καθημερινά παραστάσεις διαμαρτυρίας και στέλνονται επιστολές στο Υπουργείο Υγείας, για να στελεχωθεί το ιατρικό κέντρο, αλλά το Υπουργείο αδιαφορεί και παραπέμπει προς επίλυση των προβλημάτων στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Ο ίδιος ο ΟΚΥΠΥ απαντά ότι υπάρχει προϋπολογισμός για να προσληφθεί προσωπικό, «ωστόσο μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες θα φτάσουμε μέχρι τον Ιούνιο», μας αναφέρθηκε.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, όπως διαπιστώσαμε από την επίσκεψη στο χώρο, είναι η κοσμοσυρροή στις εγγραφές, ενώ οι επτά γιατροί που στελεχώνουν το κέντρο δεν έχουν αρρώστους για εξέταση.

Εκτός από τους ασθενείς που περίμεναν στην ουρά για τρεις και τέσσερις ώρες, υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι έφταναν εκείνη την ώρα, όμως δεν εγγράφονταν, αφού ήταν μάταιο να αναμένουν στη σειρά. Ηλικιωμένη που περίμενε στην ουρά για πάνω από δύο ώρες δήλωσε ότι άκουσε για την ύπαρξη του προβλήματος που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας της Έγκωμης, ωστόσο δεν μπορούσε να μην πάει, καθώς της έλειψαν τα φάρμακα.

Μια άλλη ηλικιωμένη που περίμενε στην ουρά για ώρα ανέφερε ότι άφησε στο σπίτι τον ανήμπορο άντρα της για να προμηθευτεί τα φάρμακά τους, αλλά ακόμα περιμένει στην ουρά. «Είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες. Δεν μπορούν να προσλάβουν νέους άνεργους για να στελεχώσουν τα πόστα;» διερωτήθηκε. Παράλληλα, κάλεσε τη νέα γενιά να αντισταθεί και να διαμαρτυρηθεί για «να σταματήσει το κράτος να ταλαιπωρεί τον πολίτη».

Η εικόνα στα νοσηλευτήρια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού 

Αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού τονίζει ότι είναι οι τραγικές εικόνες των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το ΑΚΕΛ κάνοντας λόγο γι απολιτική που έχει  χει οδηγήσει προ της κατάρρευσης τα Δημόσια Νοσηλευτήρια και έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη οικτρή κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

«Σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Χαραυγή αναδεικνύονται οι τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υγείας στην Έγκωμη. Παρόμοιες συνθήκες έχουμε και σε άλλα Κέντρα Υγείας αλλά τεράστια προβλήματα έχουμε και στα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού ακολουθεί στα ζητήματα Υγείας. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει προ της κατάρρευσης τα Δημόσια Νοσηλευτήρια και έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη οικτρή κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

«Αυτή η κατάσταση ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολιτών μας καθημερινά, τόσο στα Δημόσια Νοσηλευτήρια όσο και σε λίστες αναμονής για να τύχουν κάποιας επέμβασης ή θεραπείας. Την ίδια ώρα αυτή η κατάσταση προκαλεί περισσότερο προβλήματα και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για να υπάρξει ένα Γενικό Σύστημα Υγείας που να παρέχει καθολική, ισότιμη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους του πολίτες».

Γιάννης Κακαρής

Μας έχεις Like στο Facebook ;