Τριτοβάθμια εκπαίδευση και Ιρλανδία

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η πρόσφατη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η παράλληλη απόφαση της χώρας να αλλάξει το στάτους των Ευρωπαίων φοιτητών όσον αφορά την παραχώρηση του φοιτητικού δανείου από τον κρατικό Οργανισμό ‘‘Student Loan Company – SLC’’, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα όσον αφορά τα σχέδια των φοιτητών από το 2021 και μετέπειτα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ορισμός ο οποίος ευρέως έχει επικρατήσει ως ‘‘Ευρωπαϊκό Δάνειο’’, είναι εντελώς λανθασμένος. Πρόκειται για δάνειο από τη κυβέρνηση της Βρετανίας προς τους Ευρωπαίους φοιτητές, κάτι το οποίο θα πρέπει να είναι κατανοητό από τους γονείς και τους φοιτητές.


Όπως είναι φυσικό η απόφαση αυτή έχει αλλάξει το σκηνικό και πολλά θα αλλάξουν ακόμα τα επόμενα χρόνια όταν θα ξεκαθαρίσει το πεδίο όσον αφορά τις διαθέσιμες επιλογές των φοιτητών σε μια σειρά από χώρες. Κάποιοι σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν τις αποφάσεις των φοιτητών και των γονιών θα είναι:

i. Η δυνατότητα των υποψηφίων να πληρούν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά κριτήρια, ειδικά όταν αφορά πανεπιστήμια τα οποία έχουν ισχυρό όνομα.

ii. Η οικονομική δυνατότητα της οικογένειας να στηρίξει τον φοιτητή, τόσο όσον αφορά τα δίδακτρα όσο και τα άλλα παρεμφερή έξοδα, όπως ενοίκια, έξοδα συντήρησης, αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ.


iii. Οι πιθανές εναλλακτικές επιλογές και οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα επιλογής.

Είναι γεγονός ότι για τους Κύπριους φοιτητές, η Βρετανία αποτελούσε για πολλές δεκαετίες την κύρια επιλογή μετά από την Κύπρο και την Ελλάδα, και αυτό για προφανείς λόγους όπως είναι η γλώσσα, τα δίδακτρα, το φοιτητικό δάνειο, και η ισχυρή παροικία. Με την παρούσα κατάσταση, τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και η Βρετανία θα αποτελεί προορισμό για όσους μπορούν να πληρούν όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια. Αυτό όμως δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να φοβίζει τους γονείς και τους φοιτητές, αφού οι εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά το εξωτερικό και δη τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια είναι πολλές και αξιόλογες.

Μια από αυτές τις επιλογές αποτελεί η Ιρλανδία, η οποία έχει να προτάξει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες, τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν ανάλογα από τους φοιτητές ούτως ώστε να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Επίσης, η Ιρλανδία έχει πολλά κοινά σημεία με τη Βρετανία, οπότε αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθούν. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αγγλική γλώσσα και αυτό δίνει στους Κύπριους φοιτητές τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση χωρίς να έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, τα πτυχία είναι τριετή, ακριβώς όπως είναι σε Αγγλία και Ουαλία (4ετή στη Σκοτία). Το επίπεδο των πανεπιστημίων στην Ιρλανδία δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από αυτά των καλύτερων πανεπιστημίων στη Βρετανία και η χώρα αποτελεί σημαντικό προορισμό σε μεγάλο αριθμό φοιτητών από ολόκληρο τον πλανήτη. Επίσης, το ύψος των διδάκτρων είναι πολύ πιο χαμηλό από τη Βρετανία και σίγουρα πολύ πιο χαμηλό από τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο. Παράλληλα, η χώρα έχει ως νόμισμά της το Ευρώ, κάτι που κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη για τους φοιτητές και την οικογένεια.


Όλα τα πιο πάνω αποτελούν βασικούς παράγοντες για τους γονείς και τους φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να αρχίσουν από τώρα να προγραμματίζουν τις σπουδές τους για την επόμενη χρονιά. Η επιλογή αποτελεί σημαντική απόφαση για το υπόλοιπο της ζωής των παιδιών μας και οι γονείς φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το ψάξιμο των επιλογών. Παρά την έξοδο της Βρετανίας, οι επιλογές παραμένουν πολλές και είναι μπροστά μας. Η Ιρλανδία αποτελεί μια από τις πλέον αξιόπιστες και προσβάσιμες επιλογές, με χαμηλό κόστος, και αυτό θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης αξιοποίησης από τους φοιτητές μας. Η ορθή και επαγγελματική επιλογή αποτελεί σε κάθε περίπτωση βασική παράμετρο.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.