«Τρίζει» η τουρκική οικονομία και έρχεται «θύελλα» μετά τις εκλογές

Ξένοι και Τούρκοι επενδυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η Άγκυρα θα προβεί σε capital controls 

People walk under Turkish flags in the main square of Sivas, Turkey | Chris McGrath/Getty Images

Του ειδικού μας συνεργάτη, Βαγγέλη Αρεταίου

Με κακή ψυχολογία και με τους αριθμούς να «μη βγαίνουν», ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η αντιπολίτευση δίνουν σήμερα την ύστατη μάχη τους απέναντι σε έναν Ταγίπ Ερντογάν που έχει κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και που κυριαρχεί στην παράσταση νίκης. Οι «ακροβασίες» του Κιλιτσντάρογλου με τους εθνικιστές όχι μόνο δεν φαίνονται ικανές να αλλάξουν υπέρ του τα δεδομένα, αλλά κινδυνεύουν να αποξενώσουν και ένα μέρος των φιλελεύθερων ψηφοφόρων του και κυρίως τους Κούρδους.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Konda, διαφαίνεται μια καθαρή νίκη του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο με 52,7%, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου είναι στο 47,3%. Σύμφωνα με άλλη εταιρεία, την ASAL, ο Ερντογάν θα κερδίσει με 53,4%, με τον Κιλιτσντάρογλου να είναι στο 46,6%. Το βασικό πάντως ερώτημα σήμερα στην Τουρκία δεν είναι πια τόσο το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος, καθώς σχεδόν όλοι προδικάζουν ήττα Κιλιτσντάρογλου, αλλά το πώς ο Ερντογάν θα διαχειριστεί την οικονομική «θύελλα» που προβλέπουν ξένοι και Τούρκοι οικονομολόγοι.

Το «φλερτ» με τους εθνικιστές

Οι ψήφοι του ακραίου εθνικιστή Σινάν Ογάν, 5,2%, φαίνεται ότι θα μοιραστούν, διότι ενώ ο ίδιος αποφάσισε να συνταχθεί με τον Ερντογάν, ο άλλος υπερεθνικιστής πρώην εταίρος του και αρχηγός του κόμματος Zafer (Νίκη), Ουμίτ Οζντάγ, αποφάσισε να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου. Εκτιμάται ότι ακόμα κι αν ο Κιλιτσντάρογλου πάρει ένα μέρος των ψήφων του Ογάν και τις ψήφους του Οζντάγ, πάλι δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά με τον Ερντογάν. Η προσέγγιση του Κιλιτσντάρογλου με τους εθνικιστές του Οζντάγ ενέχει τον κίνδυνο να αποξενώσει τους Κούρδους ψηφοφόρους του. Στα πρωτόκολλα που υπέγραψαν Κιλιτσντάρογλου και Οζντάγ αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν θα αντικατασταθούν κρατικοί επίτροποι από τους εκλεγμένους δημάρχους στη νοτιοανατολική Τουρκία, κάτι που οι Κούρδοι περίμεναν με μεγάλη αγωνία. Το φιλοκουρδικό HDP/YSP δήλωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά αναλυτές στην Τουρκία εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η εκλογική βάση του κόμματος θα κινητοποιηθεί για να πάει πάλι στις κάλπες και να ψηφίσει Κιλιτσντάρογλου.

Αλλαγή ύφους από Κιλιτσντάρογλου

Παράλληλα με την προσέγγιση με τους εθνικιστές, ο Κιλιτσντάρογλου και η αντιπολίτευση αποφάσισαν να αλλάξουν ύφος και ρητορική και να υιοθετήσουν έναν ιδιαίτερα σκληρό λόγο απέναντι στους μετανάστες. Μαζί με το κυρίαρχο επικοινωνιακό της κάλεσμα να μετατραπεί ο δεύτερος γύρος σε «δημοψήφισμα», η αντιπολίτευση φαίνεται ότι επέλεξε να οξύνει το αντι-προσφυγικό αφήγημα, να αλλάξει το ύφος του ο Κιλιτσντάρογλου και από απλό Τούρκο που στέλνει μηνύματα από την κουζίνα του, να προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε πολιτικό με σκληρό λόγο και πυγμή. Παράλληλα, προσπάθησε να προβάλει όσο περισσότερο μπορεί τον Ιμάμογλου ως το πραγματικό αντίπαλο δέος στον Ερντογάν, προετοιμάζεται για συστηματικές ενστάσεις στις καταμετρήσεις το βράδυ των εκλογών και επιχειρεί να κρατήσει υψηλό το ηθικό της εκλογικής της βάσης. Ωστόσο, αναλυτές στην Τουρκία δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι όλη αυτή η αλλαγή στην επικοινωνιακή στρατηγική θα είναι αρκετή για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να φέρει περίπου 3 εκατομμύρια ψήφους επιπλέον για μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου.

Έρχονται σκληρά μέτρα…

Ξένοι και Τούρκοι επενδυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι αμέσως μετά τις σημερινές εκλογές, ενδεχομένως και μέσα στη βδομάδα που έρχεται, η Άγκυρα θα προβεί σε capital controls τα οποία θα επιβληθούν σταδιακά αλλά θα φτάσουν να είναι ιδιαίτερα σκληρά μέτρα. Οι τράπεζες εδώ και μήνες έχουν επιβάλει κρυφά μία σειρά από μέτρα προς πολίτες και επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ισοτιμίας σε ισορροπία έως τις 28 Μαΐου. Το πιο πρόσφατο μέτρο, το οποίο ήρθη ούτε 24 ώρες μετά την αρχική επιβολή του, ήταν η μερική επιβολή capital controls στην ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να πάρει μία ανάσα ο τραπεζικός τομέας. Το βασικό πρόβλημα όμως παραμένει η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν να μη δέχεται καν να συζητήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν οργανισμό που έχει ο ίδιος στιγματίσει ως «δυτικό» και που μέσα στο έντονο αντι-δυτικό του αφήγημα έχει πλέον δαιμονοποιηθεί στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας της τουρκικής κοινής γνώμης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy