Τρίζουν οι σοβάδες, όλοι οι καλοί χωράνε

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη


Όχι απλά όργιο, «τρίζουν οι σοβάδες, όλοι οι καλοί χωράνε» γίνεται τις τελευταίες μέρες με τις αυξήσεις στα καύσιμα. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των πρατηριούχων, μέσα στις επόμενες μέρες ίσως δούμε στα πάνελ των πρατηρίων τιμές άνω των €2 στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης.

Θυμάμαι, σε προεκλογική περίοδο, είχε ρωτήσει δημοσιογράφος με στόμφο τον τότε υποψήφιο της Αριστεράς, Σταύρο Μαλά, αν ξέρει πόσα είναι η τιμή της βενζίνης. Τότε, κατά τη δημοσιογράφο, ήταν ακριβή η βενζίνη (στο €1,15 αν δεν κάνω λάθος και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε ελαφρύνσεις).

Είχε και την απορία η δημοσιογράφος, με ένα περίλυπο βλέμμα, «πώς τα βγάζει πέρα ο μέσος πολίτης, κ. Μαλά, με την κυβέρνηση (σας);» Αλήθεια, δεν υπάρχει τώρα «μέσος πολίτης» για να ρωτήσει η ίδια δημοσιογράφος τον Αβέρωφ Νεοφύτου ή τον Νίκο Χριστοδουλίδη, οι οποίοι είναι κυβέρνηση εδώ και 10 σχεδόν χρόνια;


Μάλιστα τότε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα, να παίζει θέατρο, είχε στήσει σκετσάκι έξω από πρατήριο για να πουλήσει δράμα, επειδή δεν μπορούσε να φουλάρει το τζιπάκι του. Δήλωνε τότε: «Η οικονομία του πολίτη και του πορτοφολιού του, του πορτοφολιού του που αδειάζει κάθε φορά που ψωνίζει, κάθε φορά που πληρώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, κάθε τέλος του μήνα που πληρώνει τις δόσεις και τους τόκους της τράπεζας, αλλά και κάθε φορά που γεμίζει τα αυτοκίνητό του με καύσιμα».

«Σίγουρα οι κυβερνώντες θα βγουν απόψε και θα με αποκαλέσουν για ακόμη μια φορά λαϊκιστή. Εύχομαι να μη χαρακτηρίσουν λαϊκιστές και τους πολίτες που πληρώνουν το κόστος της δίκαιης κοινωνίας, που πληρώνουν το κόστος στην πράξη και καθημερινά της ακρίβειας της δίκαιης κοινωνίας».

Ίσως ναι, το 2011 κάποιος να μπορούσε να αποκαλέσει λαϊκιστή τον Αβέρωφ Νεοφύτου, μια δεκαετία μετά όμως οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτή η προσωπικότητα είναι απώλεια της Επιδαύρου.


Λαϊκιστής, ας πούμε, θα ήταν κάποιος υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υπόσχεται αλλαγή από τη διακυβέρνηση της οποίας είναι εδώ και πολλά χρόνια μέρος. Αυτό όμως, και για τον Αβέρωφ και για τον Χριστοδουλίδη, δεν είναι λαϊκισμός, είναι καθημερινότητα.

Τι κι αν η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αντί να πάρει μέτρα για ένα ενδεχόμενο καρτέλ, μιλά για «αθέμιτη κριτική από το ΑΚΕΛ».

Και όμως, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Καταναλωτών, ενώ οι τιμές στην Ε.Ε. μειώθηκαν μέχρι 28,8 σεντ το λίτρο σε σύγκριση με πριν δύο μήνες, στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 22,2 σεντ! Ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση και μάλλον στείρο αντιπολιτευτικό μένος από το… Παρατηρητήριο Τιμών που φαίνεται ελέγχεται από το ΑΚΕΛ.


Παράλληλα, κάνουν πλάτες στις εταιρείες πετρελαιοειδών, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «δεν δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν», ενώ τα ρίχνουν όλα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας -η νέα καραμέλα του τύπου «φταίει ο Χριστόφιας» διά πάσα νόσο.

Και να τελειώσω με κάτι που θα έλεγε ένας μη λαϊκιστής: «Θυμάμαι το 2000, οι Κύπριοι με 10 λίρες γέμιζαν τα αυτοκίνητά τους και παίρνανε και ρέστα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.