Σε τροµακτικά χαµηλά επίπεδα έχει φτάσει πλέον η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική, µε τους επιστήµονες να αναφέρουν ότι «δεν έχουν ξαναδεί τέτοια ακραία κατάσταση», ενώ προβλέπουν ότι η ποσότητα του πάγου αναµένεται να συρρικνωθεί ακόµη περισσότερο πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Ο αντίκτυπος της κλιµατικής κρίσης στο λιώσιµο των πάγων στους δύο πλανητικούς πόλους (Αρκτική και Ανταρκτική Θάλασσα) είναι ξεκάθαρος στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1979. Παρότι η πορεία του αρνητικού φαινοµένου είναι πιο σταθερή και προβλέψιµη στην Αρκτική τις τελευταίες δεκαετίες, στην Ανταρκτική ποικίλει πολύ περισσότερο από χρόνο σε χρόνο, γεγονός που έχει καταστήσει πιο δύσκολο να δούµε τις επιπτώσεις από την παγκόσµια θέρµανση.
Ωστόσο, οι «αξιοσηµείωτες» απώλειες πάγου της Ανταρκτικής τα τελευταία έξι χρόνια δείχνουν ότι τα επίπεδα ρεκόρ υψηλών θερµοκρασιών στους ωκεανούς και οι σχετικές αλλαγές στα καιρικά πρότυπα κάθε εποχής επηρεάζουν δραµατικά και την Ανταρκτική.
Τα κλιµατικά µοντέλα έχουν υποδείξει ήδη από το 2014 ότι το γιγάντιο στρώµα πάγου της ∆υτικής Ανταρκτικής (WAIS) ήταν καταδικασµένο να καταρρεύσει λόγω των επιπέδων παγκόσµιας θέρµανσης. Η αυξανόµενη απώλεια θαλάσσιου πάγου εκθέτει τα φύλλα πάγου και τους παγετώνες τους σε κύµατα που επιταχύνουν την αποσύνθεση και το λιώσιµό τους, προειδοποίησαν οι ερευνητές. Μια πρόσφατη µελέτη εκτίµησε ότι το WAIS θα οδηγείτο σε σταδιακή κατάρρευση, προκαλώντας τέσσερα µέτρα άνοδο της στάθµης της θάλασσας, την ώρα που η πλανητική θερµοκρασία έχει ήδη ανέβει κατά 1 βαθμό Κελσίου.
«∆εν έχω ξαναδεί µια τόσο ακραία κατάσταση», είπε ο καθηγητής Karsten Gohl, από το Κέντρο Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Helmholtz στο Ινστιτούτο Alfred Wegener, στη Γερµανία, ο οποίος επισκέφτηκε για πρώτη φορά την περιοχή το 1994. Ο Gohl, πάνω στο ερευνητικό σκάφος Polarstern στην Ανταρκτική, ανέφερε: «Η υφαλοκρηπίδα, µια περιοχή στο µέγεθος της Γερµανίας, είναι πλέον εντελώς άδεια από πάγο. Είναι ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς πόσο γρήγορα έγινε αυτή η αλλαγή». Ο καθηγητής Κρίστιαν Χάας, επίσης στο Κέντρο Χέλµχολτς, δήλωσε: «Η ταχεία µείωση του θαλάσσιου πάγου τα τελευταία έξι χρόνια είναι αξιοσηµείωτη, αφού το στρώµα πάγου δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου τα τελευταία 35 χρόνια».
«Η αλλαγή που είδαµε φέτος είναι δραµατική. Παρ’ όλο που εξετάζω αυτά τα µεταβαλλόµενα συστήµατα εδώ και µερικές δεκαετίες, έµεινα έκπληκτος από αυτό που είδα», δήλωσε ο καθηγητής Carlos Moffat, από το Πανεπιστήµιο του Delaware των ΗΠΑ, που επέστρεψε πρόσφατα από την περιοχή.
Ραγδαίες οι εξελίξεις
Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν δραµατικές αλλαγές στην Ανταρκτική, σύµφωνα µε τους επιστήµονες. Το βελγικό ερευνητικό σκάφος Belgica είχε παγιδευτεί σε τεράστιο παγόβουνο για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από 125 χρόνια, στην ίδια ακριβώς περιοχή όπου το σκάφος Polarstern πλέει τώρα σε εντελώς ελεύθερα από πάγο νερά.
Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.