Τροφές πλούσιες σε σελήνιο βοηθούν στην αντιµετώπιση του Αλτσχάιµερ

Το σελήνιο είναι «µικροθρεπτικό» συστατικό γι’ αυτό, αν και απαραίτητο, σε µεγάλες ποσότητες είναι τοξικό

Μελέτη Κινέζων ερευνητών, που δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition, έδειξε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο, µπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των ασθενών µε Αλτσχάιµερ, γιατί µπορούν να εµποδίσουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγµονές.

Οι επιστήµονες του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας της Ακαδηµίας Επιστηµών της Γκουανγκντόνγκ και άλλων ερευνητικών κέντρων προτείνουν την αξιοποίηση αυτής της διαιτητικής στρατηγικής για τη βελτίωση της κατάστασης των ασθενών µε Αλτσχάιµερ.

Η µελέτη έδειξε επίσης πως η ενζυµική υδρόλυση και η φυσική επεξεργασία, π.χ. µε θερµότητα, υψηλή πίεση και µικροκύµατα, είναι οι κύριες τεχνικές για την τροποποίηση των ιδιοτήτων του διαιτητικού σελήνιου.

Το Αλτσχάιµερ είναι νευρολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από απώλεια µνήµης και µείωση της µαθησιακής ικανότητας και µπορεί να εµποδίσει την ικανότητα ενός προσώπου να εκτελεί καθηµερινές δραστηριότητες και να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής του.

Στη µελέτη του Αλτσχάιµερ υπάρχει αυξανόµενο ενδιαφέρον για συστατικά πλούσια σε σελήνιο. Άλλωστε, ολοένα και περισσότερες µελέτες παρουσιάζουν τον καταλυτικό ρόλο του σεληνίου σε πολλές και σηµαντικές λειτουργίες του οργανισµού µας. Το σελήνιο βοηθάει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος, στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, στη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, συµβάλλει στο καρδιαγγειακό σύστηµα, καθώς επίσης είναι απαραίτητο για την ανδρική γονιµότητα.

Συστατικά πλούσια σε σελήνιο υπάρχουν σε πολλά φυτά και µικροοργανισµούς, όπως στα φιστίκια Βραζιλίας, σε σταυρανθή λαχανικά (µπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο κ.λπ.), στη µαγιά και στα µανιτάρια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.