Τρομακτικές αυξήσεις στα ενοίκια, αλλά και στο κόστος επίπλωσης των διαμερισμάτων

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν σταθερή εργασία, ή ακόμα και να έχουν σταθερή εργασία το ύψος του μισθού τους είναι αρκετά χαμηλό, είναι αυτό του κόστους ενοικίασης.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μια τεράστια μάστιγα σε διάφορα επίπεδα, αφού επηρεάζει άμεσα τη δυνατότητα ανάπτυξης σε προσωπικό επίπεδο, την προοπτική δημιουργίας οικογένειας με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, καθώς και ολόκληρη την οικονομία, αφού ένα μεγάλο μέρος του μισθού των εργαζομένων πάει προς αυτήν την κατεύθυνση. Οπότε αυτό αφαιρείται από την πραγματική οικονομία δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα τα οποία δεν είναι άμεσα ορατά.

Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί μια πραγματική μάστιγα για την κυπριακή κοινωνία, με τους νέους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όχι μόνο όσον αφορά το ύψος του ενοικίου, αλλά ακόμα και για να βρουν τον κατάλληλο χώρο. Το πρόβλημα έχει διογκωθεί στις περισσότερες πόλεις και παρ’ όλο που αρχικά το φαινόμενο αυτό ήταν πιο έντονο στην περιοχή Λεμεσού, αυτό επεκτάθηκε σύντομα και στις υπόλοιπες περιοχές, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Το κράτος θα πρέπει να εγκύψει επί του θέματος και να δώσει τις απαραίτητες λύσεις αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε έντονα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε.

Φυσικά, θα ήταν εντελώς άδικο να περιοριστούμε στο τι συμβαίνει στην Κύπρο, αφού η χώρα μας επηρεάζεται από μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες, οπότε η όποια προσπάθεια αποφυγής ανάλυσης των εξωτερικών δεδομένων θα μας οδηγούσε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων του έγκυρου οργανισμού Statista (www.statista.com) σε μια σειρά από πόλεις στην Ευρώπη (δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος) για το κόστος ενοικίασης, αλλά και την αύξηση (από το τρίτο τρίμηνο του 2021 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022) ενός επιπλωμένου διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου, είναι πραγματικά τρομακτική, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη δυνατότητα πληρωμής, καθώς και τη διατήρηση ενός ανεκτού επιπέδου διαβίωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

στο Άμστερνταμ από τα €1.650 στα €2.325 (+41%)

στη Λισσαβόνα από τα €1.571 στα €2.200 (+40%)

στο Ρέικιαβικ από τα €1.590 στα €1.932 (+21%)

στο Μιλάνο από τα €1.500 στα €1.800 (+20%)

Πτώση των ενοικίων υπήρξε:

στο Παρίσι από τα €1.890 στα €1.802 (+5%)

στο Ελσίνκι από τα €1.575 στα €1.450 (+8%)

Αυτές ήταν και οι δύο μοναδικές, από τις συνολικά, είκοσι πέντε που εξετάστηκαν, όπου υπήρξε πτώση. Γενικά τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και κανείς δεν γνωρίζει πού αυτό το γεγονός θα σταματήσει. Από τη μια οι συνεχόμενες πληθωριστικές τάσεις, από την άλλη η χρονομίσθωση μέσω οργανισμών όπως είναι το Airbnb, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις. Στην Κύπρο τα δεδομένα είναι πολύ καλά γνωστά. Οι λύσεις υπάρχουν μέσα από προτάσεις που έχουν δοθεί προ πολλού στην κυβέρνηση, τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην παρούσα. Εάν δεν υπάρξει επικέντρωση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε θα έχουμε έντονα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Δύο από τους πυλώνες που θα πρέπει να επικεντρωθεί το κράτος είναι η αύξηση της προσφοράς μέσα από κρατικά σχέδια, καθώς και η συστηματική διασπορά κάποιων υπηρεσιών για να μπορέσει να υπάρξει αποκέντρωση.

Ακαδημαϊκός, [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy