Τρόμος και οργή από τις κυρώσεις ΗΠΑ – Βρετανίας

Σε απόγνωση η ρωσική κοινότητα, κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών το οποίο εκδηλώνεται με αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες, με βασικό κίνητρο την εκδίκηση σε ό,τι έχει σχέση με τη Ρωσία.

«Δεν θα πάμε για ψώνια, δεν θα βγούμε για φαγητό σε εστιατόρια ή για άλλη διασκέδαση, δεν θα χρησιμοποιήσουμε ταξί για κάποιες διακινήσεις μας…»

 

Του   Χρήστου Χαραλάμπους

Αγανάκτηση, οργή, αλλά και φόβος που γεννάται μέσα από την αβεβαιότητα για το αύριο, επικρατεί σε χιλιάδες πολίτες, Κύπριους και ξένους και ιδιαίτερα τους Ρώσους, από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και αναμένεται ότι θα ενταθούν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Κυρώσεις που ήρθαν καπάκι στα μέτρα που είχαν επιβληθεί από την Ε.Ε. και είχαν οδηγήσει στην πρώτη παράλυση κάθε οικονομικής δραστηριότητας των Ρώσων που διαμένουν στην Κύπρο, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν από τότε να εγκαταλείψουν την Κύπρο, με όλες τις γνωστές αλυσιδωτές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Άνθρωποι οι οποίοι επαγγελματικά ή άλλως πως έχουν ήδη επηρεαστεί ή περιμένουν με βεβαιότητα ότι θα επηρεαστούν από τις νέες κυρώσεις, περιέγραψαν στη «Χαραυγή» με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται και την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται, χωρίς και πολλά περιθώρια επιλογής.

Εκτός από το κλείσιμο πολλών λογαριασμών, ο κόσμος και ιδιαίτερα εκείνοι που ήδη βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των κυρώσεων, αλλά και κόσμος που αναμένει ότι είναι ζήτημα ημερών να βρεθεί στην ίδια δίνη, εμφανίζεται έντονα ανήσυχος και οργισμένος αφού θεωρεί ότι πρόκειται για ένα κυνήγι μαγισσών το οποίο εκδηλώνεται με αυθαίρετες και παράνομες συμπεριφορές και ενέργειες, με βασικό κίνητρο την εκδίκηση σε ό,τι έχει σχέση με τη Ρωσία.

«Ποιοι είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμα να ανακηρύσσουν μια εταιρεία ή μια οντότητα, με βάση τη δική τους νομοθεσία, ως ενεχόμενη σε ενέργειες που εξυπηρετούν τον Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς οι αποφάσεις τους να έχουν οποιαδήποτε άλλη νομική υπόσταση και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα καταφυγής οποιουδήποτε επηρεαζόμενου σε κάποιο θεσμικό όργανο που θα μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα και την ορθότητα αυτών των αποφάσεων και ενεργειών;» όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν.

Ως παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και αντίληψης της ελευθερίας του συναλλάσσεσθαι, αλλά και των κανόνων που έχει θεσπίσει ο ίδιος ο καπιταλισμός για τη δική του λειτουργία, ερμηνεύουν οι επηρεαζόμενοι αυτή τη συμπεριφορά της Αμερικής και της Βρετανίας αφού, όπως επισημαίνουν, «εγώ αποφασίζω ότι είσαι κλέφτης, ότι είσαι παράνομος και σε φυλακίζω, κλείνω τις επαγγελματικές δραστηριότητές σου και τελικά σου στερώ τα βασικά δικαιώματα που θα σου επιτρέψουν να επιβιώσεις και όπου θέλεις πήγαινε και χωρίς να υπάρχει κάποιος νόμος ή κάποιο θεσμικό όργανο που θα μπορεί να σε προστατέψει…»

Η κατάσταση, όπως έχει αφεθεί να εξελιχθεί, έχει κατατρομοκρατήσει τις πολλές χιλιάδες Ρώσων που ζουν στη Λεμεσό και γενικότερα στην Κύπρο. Πολλοί είναι εκείνοι που ήδη έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις τους, πολλοί έφυγαν ή ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Κύπρο αναζητώντας, όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια, επαναδραστηριοποίησή τους σε τρίτες χώρες και κυρίως στο Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη και αλλού. Όσοι δεν έχουν αυτή την ευχέρεια, αφού τα χρήματα, τα ακίνητα και άλλη περιουσία τους έχουν μπλοκαριστεί, μαζεύουν ό,τι μπορούν να μαζέψουν και ετοιμάζονται να φύγουν για όπου μπορούν.

Καθόλου άσχετο με το κλίμα της αρνητικής αντιμετώπισης που τυγχάνει ιδιαίτερα η ρωσική κοινότητα, είναι και το γεγονός ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο και τα 3-4 ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία αποτελούσαν εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια πηγή ενημέρωσής τους, αλλά και ένα βασικό φορέα προβολής των κοινωνικών, πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων τους και κατ’ επέκταση τής μεταξύ τους επικοινωνίας.

Αλυσιδωτές και οι παράπλευρες επιπτώσεις

Η κρατική αυτή τρομοκρατία, όπως την χαρακτηρίζουν στην πλειονότητά τους οι επηρεαζόμενοι από τις κυρώσεις (για άλλους ερμηνεύεται σαν οικονομικός πόλεμος), πέρα από τις καθαυτές οικονομικές επιπτώσεις σε εταιρείες και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναπόφευκτα προκαλεί και αλυσιδωτές παράπλευρες απώλειες.

Για παράδειγμα, έχει επεκταθεί συναισθηματικά και σε μεικτές οικογένειες (όπου ο ένας εκ των συζύγων είναι Κύπριος και ο άλλος Ρώσος), που αν και οι κυρώσεις δεν τους αφορούν σε οικονομικό ή πολιτικό επίπεδο, ωστόσο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και ποικιλοτρόπως την καθημερινότητά τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι εκατοντάδες είναι τα παιδιά αυτών των οικογενειών που φοιτούν είτε σε ξενόγλωσσα είτε σε ελληνόφωνα σχολεία και με δεδομένο ότι «κάποιοι ρωσόφωνοι μεικτών γάμων έχουν χάσει τις δουλειές τους, αφού λόγω των κυρώσεων έκλεισαν οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις όπου εργάζονταν, αναπόφευκτα προκύπτει μια σειρά προβλημάτων».

Από την άλλη, οι επιπτώσεις των κυρώσεων καταγράφονται συνεχώς όλο και πιο έντονα στην καθημερινότητα των Ρώσων, οι οποίοι έχουν περιορίσει στον μέγιστο βαθμό τις μέχρι τώρα συνήθειές τους από τις οποίες επωφελούνταν οικονομικά μια σειρά από Κύπριους επαγγελματίες. «Δεν θα πάμε για ψώνια, δεν θα βγούμε για φαγητό σε εστιατόρια ή για άλλη διασκέδαση, δεν θα χρησιμοποιήσουμε ταξί για κάποιες διακινήσεις μας…» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Και βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα «δεν» που σημαίνουν στραγγάλισμα της γενικότερης οικονομικής ζωής του τόπου και ιδιαίτερα της Λεμεσού, η οποία έχει συγκεντρώσει την τελευταία δεκαετία τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ρώσων κατοίκων.

Χαρακτηρίζοντας εντελώς «αυθαίρετη, καταπιεστική και φασιστική» την επιβολή των κυρώσεων, «έναν οδοστρωτήρα που περνά πάνω από τον κόσμο και τον εξοντώνει με τις οδηγίες των Αμερικανών και των Βρετανών», εκφράζουν την άποψη ότι «θα έπρεπε ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου να αντιδράσει και να υψώσει φωνή. Ιδιαίτερα, ξενίζει η αντιμετώπιση της κατάστασης και των κατακλυσμιαίων επιπτώσεων, από τα κόμματα τα οποία «με τη θέση που τηρούν δίνουν την εντύπωση ότι φοβούνται να μην τους ταυτίσουν με τον πόλεμο και τον Πούτιν…»

Σε συνεχή συρρίκνωση ο τομέας των υπηρεσιών

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση, όπως εξελίσσεται, εκφράζουν και οι Κύπριοι οι οποίοι εδώ και χρόνια δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε εταιρείες και επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων, τονίζοντας ότι «αν συνεχίσουν οι κυρώσεις, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες και το κόστος δεν θα το επωμιστούν μόνο οι Ρώσοι, αλλά και πολύς άλλος κόσμος και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Όπως μας αναφέρθηκε, υπάρχουν γραφεία που εργοδοτούν δεκάδες ή και εκατοντάδες υπαλλήλους, τα οποία κλείνοντας λόγω των κυρώσεων, αναπόφευκτα αυτοί οι εργαζόμενοι περνούν στην ανεργία, ενώ ήδη κάποιες εκατοντάδες εργαζομένων δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες τους τον Απρίλιο και βρίσκονται σε αναμονή για ξεμπλοκάρισμα λογαριασμών από την Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τους μισθούς τους.

Επιπλέον, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι στην πορεία «αν δεν ανατραπεί σύντομα αυτή η κατάσταση, θα επηρεαστούν και άλλοι παράγοντες, Ισραηλίτες, Κινέζοι κ.λπ. που παρείχαν κάποια κάλυψη σε Ρώσους…»

Είναι και κάποιοι οι οποίοι αποδίδουν την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα και σε «λάθη του παρελθόντος», εξηγώντας ότι πριν το 2013 «έρχονταν οι τράπεζες στα γραφεία υπηρεσιών με έτοιμους τους λογαριασμούς και επιλέγαμε εμείς ποιο λογαριασμό θα δίναμε και σε ποιον πελάτη… ενώ τώρα για να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να προσπαθείς για πολλούς μήνες… κι αυτό επειδή δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, αλλά και δεν ήταν αγριεμένοι τότε και οι Αγγλοαμερικανοί, οι οποίοι τώρα λόγω και του πολέμου κάνουν αυτό που κάνουν…»

Έντονα στιγματίζεται από τους παρόχους υπηρεσιών το γεγονός ότι «ενώ ο τομέας των υπηρεσιών έχει σμικρυνθεί πάρα πολύ, έχουμε ταυτόχρονα και μια κυβέρνηση που λέει ότι θα κάνει ό,τι πουν οι Αμερικανοί, οπότε έχουμε αυτές τις επιπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν κυκλικά την οικονομία και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει η κατάσταση…»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι οι κυρώσεις έχουν ήδη φρενάρει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, με αποτέλεσμα εργολάβοι, εργάτες και άλλοι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται μετέωροι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy