Τρόοδος: Σημαντικός ορεινός βιότοπος 

Το Τρόοδος συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς ορεινούς βιότοπους χλωρίδας της Ευρώπης λόγω της παρουσίας πολυάριθμων ενδημικών και σπάνιων φυτών, αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Σε ανακοίνωσή του για την 11η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, αναφέρει επίσης ότι «η περιοχή του Τροόδους διαχρονικά έχει αποτελέσει πηγή ζωής γεμάτη ιστορία και παραδόσεις με σημαντική συνεισφορά στη μεταλλευτική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου». Προσθέτει ότι «αποτελεί χρέος να διαφυλάξουμε αυτή τη σπάνια βιοποικιλότητα και μοναδική γεωλογική και μεταλλευτική κληρονομιά του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Τροόδους της ΟΥΝΕΣΚΟ και για τις επόμενες γενεές».

Το Γεωπάρκο Τροόδους, του οποίου το Κέντρο Επισκεπτών βρίσκεται μέσα στο Μεταλλείο Αμιάντου σε μία απόσταση 500 μέτρων από τον Βοτανικό Κήπο, έχει δημιουργήσει αριθμό γεώτοπων για την προβολή της γεωλογικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς της περιοχής, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα οικολογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθιστούν το Τρόοδος ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της γης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy