Τροπολογία του νόμου για τα δικαστήρια για υποθέσεις καθαρά χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα κατέθεσε η ΕΔΕΚ

Τροπολογία του νόμου για τα δικαστήρια, την οποία θα συζητήσει την ερχόμενη Παρασκευή η Επιτροπή Νομικών έχει στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος της ΕΔΕΚ για δημιουργία ειδικών δικαστηρίων που θα επιλαμβάνονται υποθέσεων καθαρά χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚ μεταξύ των αιτημάτων που είχε υποβάλει με στόχο να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021, ήταν και η κατοχύρωση του δικαιώματος των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για διαφορές τους με τις τράπεζες σε σχέση με υποθέσεις εκποίησης και ειδικότερα, στη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου Χρηματοοικονομικών υποθέσεων.


Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, η τροπολογία θα επιτρέπει στον Πρόεδρος εκάστου επαρχιακού δικαστηρίου να διορίζει έναν ή περισσότερους δικαστές, οι οποίοι θα έχουν ειδική δικαιοδοσία για υποθέσεις που θα αφορούν τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή διαφορές μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών, είτε υποθέσεις ακίνητης περιουσίας κ.α.

Η τροπολογία έχει πρόνοια που αναφέρει ότι τέτοιες υποθέσεις θα πρέπει να εξετάζονται αποκλειστικά από τους συγκεκριμένους δικαστές το ταχύτερο δυνατόν και το μέγιστο μέσα σε δύο μήνες.

Πρόκειται για ενέργεια που θα οδηγήσει στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είναι και υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Γεωργίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.