Τροποποιητικό νομοσχέδιο για το ΕΕΕ

Νομοσχέδιο που θα τροποποιεί το νόμο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δήλωσε ότι θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, με στόχο να αντιμετωπίζονται ειδικές περιπτώσεις αιτητών, οι οποίοι μπορεί να μην πληρούν κάποια κριτήρια του νόμου προκειμένου να καταστούν λήπτες του ΕΕΕ, ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε επίσης πως μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις 5.620 νοικοκυριών που δεν ελάμβαναν προηγουμένως κανένα βοήθημα από το κράτος.

Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία εξέτασε τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης της νομοθεσίας για το ΕΕΕ, η Ζέτα Αιμιλιανίδου μίλησε για αδυναμίες στη νομοθεσία, σημειώνοντας πως οι τροποποιήσεις που επέφερε η Βουλή στο αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας, το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα της υπουργού να εκδίδει διατάγματα για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιπτώσεων, έχουν δημιουργήσει προβλήματα.


Η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την αφαίρεση της συγκεκριμένης πρόνοιας από το νόμο, η ίδια δεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει μια άνεργη μητέρα που έχει ακίνητη ιδιοκτησία αξίας πέραν των €100 χιλιάδων, όμως έχει πέντε παιδιά.

Υπάρχουν εκατοντάδες ιδιαίτερες περιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επειδή δεν υπάρχει το δικαίωμα στο Υπουργικό ή την Υπουργό να εκδίδει διατάγματα, είπε.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε πως σύντομα θα προχωρήσει σε κατάθεση νομοσχεδίου που θα επαναφέρει είτε στο Υπουργικό, είτε σε κάποια επιτροπή ή κάποιο άλλο θεσμό την κυριότητα και την εξουσία να αντιμετωπίζει τέτοιες ιδιαίτερες περιπτώσεις αιτητών, οι οποίες εμφανώς χρήζουν έγκρισης για ΕΕΕ αλλά με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούν να εγκριθούν, με ταυτόχρονη ενημέρωση της Βουλής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.