Τροποποίηση του Συντάγματος για διορισμό Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή εισηγείται το ΑΚΕΛ

Ελεκτικη Υπηρεσια//Audit office

Τροποποίηση του Συντάγματος σε σχέση με τους διορισμούς του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή και των Βοηθών τους εισηγείται με πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ, οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Οι προτάσεις προβλέπουν ότι στα τέσσερα αυτά αξιώματα δεν μπορεί να διοριστούν πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί στην κυβέρνηση του προέδρου που θα τους διορίσει, πρόσωπα που είναι βουλευτές κατά τον χρόνο του διορισμού και πρόσωπα που κατέχουν θέση στην ανώτατη οργανωτική δομή πολιτικού κόμματος.

Οι προτάσεις προβλέπουν επίσης εξαετή θητεία με δικαίωμα ανανέωσης μόνο μία φορά για άλλα έξι χρόνια.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια διαφανής και ανοιχτή διαδικασία επιλογής του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του γενικού ελεγκτή. Θα πρέπει, παράλληλα, είπε, να διασφαλιστεί η πολιτική ουδετερότητα του. Παράλληλα, ο κύριος Μιχαηλίδης τάχθηκε υπέρ του καθορισμού, μεγάλης διάρκειας θητείας χωρίς δικαίωμα ανανέωσης.

Με επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας την Επιτροπή αναφέρει ότι δεν δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος για μελέτη των προτάσεων νόμου, ωστόσο σημειώνει ότι επιβάλλεται πριν τη λήψη αποφάσεων για τροποποίηση του Συντάγματος να ακουστεί και η θέση της Γενικής Εισαγγελίας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, ο οποίος παρουσίασε τις δύο προτάσεις νόμου, είπε ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει το μήνυμα ότι το τεκμήριο της πολιτικής αμεροληψίας πρέπει να υπάρχει την ώρα του διορισμού ατόμων σε τέτοια σημαντικά πολιτειακά πόστα.

Βουλευτές μέλη της επιτροπής από τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις πρόνοιες των προτάσεων νόμου διατυπώνοντας παράλληλα και εισηγήσεις για περεταίρω προβληματισμό και συζήτηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.