Τροποποιητικό νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συζήτησε η Επ. Υγείας

Την τροποποίηση του νόμου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συζήτησε επί της αρχής η Επιτροπή Υγείας της Βουλής. Σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει, βελτιώνει και διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις γυναίκες, τα ζευγάρια, τα μονήρη άτομα για να κάνουν παιδί.

Παράλληλα, η κ. Ορφανίδου είπε ότι ως ΔΗΣΥ «έχουμε σταθεί αρωγός και έχουμε στηρίξει οποιεσδήποτε προσπάθειες της πολιτείας για να διευκολύνει την πρόσβαση των ζευγαριών αλλά και των μονήρη ατόμων προς την επίτευξη αυτού του στόχου, δηλαδή τη μητρότητα».

Η κ. Ορφανίδου χαιρέτησε το γεγονός ότι θα δίνεται το δικαίωμα μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο σε μονήρεις γυναίκες για να χρησιμοποιούν παρένθετη μητέρα και ότι θα υπάρχει κατάργηση της άδειας από το συμβούλιο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς τα μονήρη άτομα για να πάρουν άδεια για να προχωρήσουν με την εξωσωματική.

Δήλωσε ακόμη ότι αυξάνεται το όριο της παραγωγικής ηλικίας από 50 σε 53 και ότι υπάρχει διασύνδεση μέσα από αυτό το νομοσχέδιο του Κεντρικού Μητρώου Αρχείου του Συμβουλίου με τα αρχεία των μονάδων που κάνουν τις εξωσωματικές ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και να αποφεύγονται οποιεσδήποτε καταχρήσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις για τα θέματα ενημέρωσης για να αποφεύγονται οι διαφημίσεις.

«Έχουμε θέσει ξανά και ξανά το θέμα της αύξησης της επιδότησης των εξωσωματικών για να υποβοηθήσουμε τις γυναίκες που έχουν ανάγκη, τις γυναίκες που περνούν και δύο και τρεις και τέσσερις φορές και πέντε και έξι, απ’ αυτή τη διαδικασία», δήλωσε. Πέρα από το ψυχολογικό, σωματικό πρόβλημα, συνέχισε, είναι και το οικονομικό και «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για αύξηση αυτού του ποσού».

Ανέφερε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση της αύξησης της επιδότησης των εξωσωματικών «για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την πιο όμορφη στιγμή της γυναίκας, αυτής της μητρότητας».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου δήλωσε ότι είναι διακηρυγμένη θέση του ΑΚΕΛ ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίζει και να αναγνωρίζει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών, στηρίζοντας τόσο την πρόσβαση της κάθε γυναίκας σε υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας που αφορά στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό, στη λοχεία, αλλά και στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Εκτιμούμε, συνέχισε, ότι οι τροποποιήσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες μονήρεις ή μη να τεκνοποιήσουν εκσυγχρονίζοντας ταυτόχρονα και τη νομοθεσία μας. Ανέφερε ότι στη διάρκεια της κατ’ άρθρον συζήτησης αναμένεται αναπόφευκτα να εξεταστούν ζητήματα που αναφύονται από τη διαδικασία τροποποίησης της νομοθεσίας όπως είναι η ανωνυμία των δοτών, η αύξηση του ποσού επιδότησης στην κάθε γυναίκα που επιλέγει αυτή τη μέθοδο κύησης. «Έχοντας πάντα στο νου και με τρόπο που να διασφαλίζεται το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που ενισχύει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπογονιμότητας, αναρφέροντας ότι έχει πάρει διαστάσεις γεωμετρικής προόδου.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία, συνέχισε, εκσυγχρονίζει τον νόμο και βοηθά οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν με φυσικό τρόπο να αποκτήσουν παιδιά, να μπορέσουν με αυτή την μέθοδο της στήριξης, μέσω της επιστήμης να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε ότι το νέο σχέδιο επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας «μας βρίσκει σύμφωνους». Ανέφερε ότι όλοι ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα στην τεκνοποίηση και στην αναπαραγωγή. Οι οικονομικοί λόγοι, είπε, δεν πρέπει να είναι λόγοι που να τερματίζουν την προσπάθεια του οποιουδήποτε για απόκτηση παιδιού.

«Για αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε το Υπουργείο Οικονομικών παρών για να δηλώσουμε και εμείς ως Επιτροπή ότι θέλουμε να αυξηθεί η επιχορήγηση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy