Τρύπες στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό στο Δημόσιο

Τρύπες οι οποίες αφήνουν εκτός εκατοντάδες εργαζομένους, εντόπισε η Επιτροπή Οικονομικών στο νομοσχέδιο για το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, δεν υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση για διόρθωση των προβληματικών σημείων. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεδρίας την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τα κόμματα ετοιμάζουν τροπολογίες.

Τα μεγάλα αγκάθια αφορούν τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς (ΣΥΠ) που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το νομοσχέδιο, όσους μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο μετά την 30ή Σεπτεμβρίου του 2011 και αφυπηρέτησαν πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2021, οι οποίοι δεν καλύπτονται ούτε από το παλιό ούτε από το νέο σχέδιο, τα ζητήματα αναδρομικής εφαρμογής, αλλά και τη δυνατότητα των υπαλλήλων της ΑΗΚ να επιλέξουν αν θα ενταχθούν στο υπό διαμόρφωση Ταμείο ή αν θα παραμείνουν σε αυτό στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία, στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο αναμένεται να ενταχθούν περίπου 16.000 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, θα ενταχθούν όσοι διορίστηκαν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την 1/10/2011, οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου υπάλληλοι αορίστου χρόνου, οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και οι απόφοιτοι Δασικού Κολεγίου που απασχολούνται με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Εργοδότες και εργοδοτούμενοι του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα θα καταβάλλουν στο ειδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που θα δημιουργηθεί ποσοστό 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους.

Θέλουν έλεγχο

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συνταξιοδοτικού Ταμείου, ώστε οι επενδύσεις που θα γίνονται από αυτό να είναι προς όφελος της ευρωστίας του Ταμείου.
Η Νάγια Συμεωνίδου εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι άτυπη, αφού στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν πρόνοιες για τον τρόπο λειτουργίας της. Ανέφερε ωστόσο ότι ύστερα από τη σχετική συμφωνία που υπογράφηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία θέσπισης κανόνων λειτουργίας της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy