Τρύπες στην ελευθερία του Τύπου βλέπει η Κομισιόν στην Κύπρο

Συζήτηση την Τετάρτη στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου με επίκεντρο το κράτος δικαίου

Στην έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου επισημαίνονται πολύ σοβαρά κενά για την Κύπρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα μέλη της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης διορίζονται από την κυβέρνηση με «ασαφή κριτήρια και έλλειψη επαρκούς διαφάνειας». Σημειώνεται επίσης ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης «αφορά μόνο τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο τον προσδιορισμό της πολλαπλής ιδιοκτησίας στον τομέα», ενώ παράλληλα παρατηρείται «έλλειψη σαφήνειας». Ακόμη, αναφέρεται ότι η κρατική διαφήμιση διέπεται από «γενικές αβεβαιότητες και έλλειψη διαφάνειας».

Οι πιο σημαντικές αναφορές, όμως, αφορούν το ΡΙΚ αφού επισημαίνεται ότι τα μέλη του ΔΣ διορίζονται από την κυβέρνηση, η οποία παράλληλα έχει τη δυνατότητα να τους παύσει ανά πάσα στιγμή. Σημειώνεται ακόμη ότι και ο διορισμός του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ υπόκειται στην έγκριση της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «η ανεξαρτησία και η χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης στη δημόσια υπηρεσία είναι υψηλού κινδύνου».

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητήσει «την κατάσταση των δημοσιογράφων στην ΕΕ και τις επιπτώσεις της στο κράτος δικαίου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται επίσης ότι ο διάλογος αναμένεται να επικεντρωθεί στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2022, τις εξελίξει γύρω από τη νομοθεσία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η ΕΕ για την καταπολέμηση των στρατηγικών αγωγών εναντίον μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και το έργο της Επιτροπής PEGA (βλέπε πάνω).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.