Τσαβούσογλου: «Απαράδεκτη η στάση του Νίκου Δένδια – Άλλα είπε και άλλα έπραξε»

Στην επεισοδιακή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη στάση του κ. Δένδια.
«Είχαμε ένταση με την Ελλάδα για ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, ξεκινήσαμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Είδαμε την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα ως σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων. Η συνάντηση ήταν θετική, ειλικρινής. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε μια στενή μορφή, συζητήσαμε τις διαφορές μας», ανέφερε αρχικά ο Τσαβούσογλου, για να συνεχίσει υποστηρίζοντας λίγο ως πολύ ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τον… παραπλάνησε, αφού άλλα του είπε στην κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν, και άλλα έπραξε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε τα εξής: «Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Δένδιας και η ομάδα του, είπαν: «Δεν θα θίξουμε αμφιλεγόμενα σημεία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και περιμένουμε παρόμοια συμπεριφορά από εσάς, βασιζόμαστε στην κατανόηση». Αλλά σε κάποιο σημείο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας υπουργός προχώρησε σε ψευδείς κατηγορίες και αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερντογάν: «Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του»

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια τα όριά του, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να είναι πιο ήπιος.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών χθες στο προεδρικό διεξήχθη σε αρκετά ζεστό κλίμα. “Αλλά στη συνάντηση με τον Υπουργό των Εξωτερικών πήρε μία πολύ διαφορετική τροπή. Φυσικά ο Υπουργός των Εξωτερικών μας του υπέδειξε τα όρια απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά και σε αυτή τη στάση. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ήπιος”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως είπε στον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι χρειάζεται “να υπάρξει μία περίοδος ηρεμίας μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας”. “Ας μην μπαίνουν άλλοι ανάμεσά μας, η ΕΕ να μην μπαίνει στο ένα και το άλλο. Εμείς ως δύο χώρες που γειτονεύουν και μετά την ιστορία που έχουμε, είμαστε δύο χώρες που πρέπει να έχουν μία πολύ στενή προσέγγιση και ζεστές σχέσεις”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στον Νίκο Δένδια, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για την μειονότητα της δυτικής Θράκης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “σήμερα ζουν περίπου 150 χιλιάδες ομογενείς μας, κάτι σημαίνει το εξής: Οι δεσμοί σας μαζί μας εξακολουθούν να υπάρχουν. Χθες ήρθατε στην Κωνσταντινούπολη, συναντηθήκατε με τον Πατριάρχη και είχατε συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των Ρωμιών πολιτών μας εδώ. Εκείνοι έχουν μία θετική στάση απέναντί μας, αλλά εσείς, δεν ξέρω γιατί, δεν δείχνετε το ενδιαφέρον που έπρεπε να δείξετε στους υπηκόους σας, τους 150 χιλιάδες συμπατριώτες μας”.

Επέκρινε την Ελλάδα ότι στη Δυτική Θράκη είναι εκείνη που διορίζει τον αρχιμουφτή εκεί. “Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα, να διορίζετε τον αρχιμουφτή με βάση τη Λωζάνη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, για να προσθέσει “πώς το κάνετε αυτό; Εμείς δεν διορίζουμε τον Πατριάρχη. Ποιος διορίζει τον Πατριάρχη; Η Αγία και Ιερά Σύνοδος. Εσύ έχεις Ιερά Σύνοδο, αλλά οι δικοί μας πολίτες όχι. Στο θέμα της ιθαγένειας ο αριθμός τους είχε μειωθεί. Εμείς τους δώσαμε ιθαγένειες, είχε πέσει στις 7 ο αριθμός των ιθαγενειών κι ο αριθμός συμπληρώθηκε και επανήλθε στο σημείο που απαιτούνταν. Και τώρα η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Πατριάρχη. Στην Ελλάδα ποιος θα εκλέξει τον δικό μας αρχιμουφτή; Εκεί οι δικοί μας ιμάμηδες και μουφτήδες κλπ. θα πρέπει να τον εκλέγουν, αλλά η Ελλάδα δεν το δέχεται και συνεχίζει να διορίζει σαν να είναι δικός της δημόσιος υπάλληλος, σαν να είναι δικός της θρησκευτικός λειτουργός”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι “αυτά είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν λόγο για την επιδείνωση των σχέσεών μας. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί, αλλά δυστυχώς με όλες τις κυβερνήσεις που πηγαινο-έρχονται τόσα χρόνια και τα συζητάμε δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογο κλίμα”.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.