Τσαβούσογλου: Χρειάζεται η άδεια της Τουρκίας για τον EastMed

Για να περάσει ο EastMed χρειάζεται άδεια από την Τουρκία, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη ότι στο Αιγαίο υπάρχουν βραχονησίδες και νησιά που το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς δεν καθορίζεται από τις συνθήκες και πως γι αυτό γίνονται διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Για τη Λιβύη ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Αίγυπτο και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι έστειλαν αντιπροσώπους τους στη Μόσχα για να επηρεάσουν τον στρατάρχη Χαφτάρ να μην υπογράψει το κείμενος της εκεχειρίας, ενώ κατηγόρησε και τη Γαλλία ότι συμμετέχει σε τέτοιου είδους κινήσεις “σαμποτάζ”. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η εκεχειρία αυτή τη στιγμή στη Λιβύη δεν παραβιάζεται, παρόλο που δεν υπεγράφη το κείμενο εκεχειρίας, και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Μόσχας είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ σήμερα αναμένεται και η απάντηση Χαφτάρ έπειτα από τη διορία 24 ωρών που ζήτησε.

“Η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα”

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Turk, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και για την θαλάσσια δικαιοδοσία ότι εκείνες οι περιοχές στο παρελθόν ήταν “ασαφείς”, υποστηρίζοντας ότι τώρα με την υπογραφή του μνημονίου “χωρίς την άδειά μας εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα”, και ότι για να περάσει ο EastMed από εκεί χρειάζεται άδεια από την Τουρκία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη ότι η Κρήτη και τα άλλα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι μιλίων.

Για την ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το τεμάχιο 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκρούεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, γι αυτό και η Τουρκία έστειλε τα ερευνητικά της πλοία εκεί και ξεκίνησε την γεώτρηση Φινίκε. Σε ερώτηση εάν η Τουρκία μπορεί να βρει πετρέλαιο εκεί, ο Τούρκος Υπουργός είπε: “Ινσαλλαχ. Και πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα βρούμε. Εργαζόμαστε, εργάζεται το Υπουργείο Ενέργειάς μας και τη εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας. Ινσαλλάχ και στην Μαύρη Θάλασσα και στη ανατολική Μεσόγειο θα βρούμε”, ανέφερε.

Αμφισβητεί το καθεστώς ιδιοκτησίας νησιών

Για το θέμα 17 νησιών στο Αιγαίο που θέτει συνεχώς η τουρκική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι είναι τουρκικά, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στο Αιγαίο, γνωρίζετε, υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες, των οποίων το καθεστώς ιδιοκτησίας δεν καθορίζεται ούτε στη Λωζάνη, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων”, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα” και πως “μετά την κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει κανένα καθεστώς, είτε νομικό είτε φυσικό, κανενός νησιού”.
Σε ερώτηση εάν ο ελληνικός στρατός ανέβηκε στα νησιά αυτά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “μετά το περιστατικό των Ιμίων ούτε στρατός ούτε και στο θέμα των ισχυρισμών που λέγονται, επί δικής μας διακυβέρνησης, δεν υπήρξε καμιά αρνητική εξέλιξη εναντίον μας. Αυτό τι σημαίνει; Σκεφτείτε λίγο”.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι “άλλωστε ο σκοπός των διερευνητικών συνομιλιών (μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) είναι να μην υπάρξει τέτοια κρίση ξανά μετά την κρίση των Ιμίων, για να τα συζητήσουμε αυτά τα θέματα μεταξύ μας και να βρούμε μια λύση”. Ανέφερε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είχαν ξεκινήσει επί εποχής του Ισμαήλ Τζεμ και τις συνέχισε η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. “Μόνο την περίοδο Τσίπρα δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις”, ανέφερε.

“Όλα πιθανά για Λιβύη”

Για τη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία αποδέχτηκε τις προτάσεις του Χαφτάρ για τροποποιήσεις στο κείμενο της εκεχειρίας για να υπάρξει συμβιβασμός, προσθέτοντας ότι ένα σημείο των τροποποιήσεων αφορούσε την πλευρά Σαράτς και άλλα ένα-δύο σημεία την τουρκική πλευρά. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το κείμενο τελικά, ωστόσο ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε διορία δύο ημερών. “Ο Χαφτάρ δεν πιστεύει σε πολιτική λύση, αλλά σε στρατιωτική λύση, ωστόσο θα δούμε, υπάρχει η προσπάθεια των Ρώσων”, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κληθείς να εκτιμήσει εάν ο Χαφτάρ μπορεί να μην δεχτεί την εκεχειρία παρά την πίεση των Ρώσων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “όλα είναι πιθανά επειδή εδώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Υπάρχουν χώρες οι οποίες ενθαρρύνουν τον Χαφτάρ, του δίνουν όπλα και του διασφαλίζουν λεγεώνες”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στην Μόσχα υπήρχαν αντιπρόσωποι της Αιγύπτου και της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι. Οι Ρώσοι πίστευαν ότι οι αντιπρόσωποι των δύο αυτών χωρών βρίσκονταν εκεί για να πείσουν τον Χαφτάρ υπέρ της εκεχειρίας. “Είναι πιθανόν ωστόσο να ενήργησαν αρνητικά γιατί από την αρχή πίστευαν ότι ο Σαράτς θα κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι κάνουν λάθος επειδή εάν η Τρίπολη μετατραπεί σε πεδίο μάχης δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τελειώσει και μπορεί να οδηγήσει τη Λιβύη σε καταστροφή. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πιο επιθετικά σε αυτό το θέμα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γαλλία ότι στηρίζει τον Χαφτάρ και πως προσπαθεί να αναλάβει ρόλο σε κάθε θέμα και συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια “σαμποταρίσματος”.

Η εκεχειρία διατηρείται αυτή τη στιγμή

Σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στο κείμενο δεν υπήρχε αναφορά για παρουσία τουρκικού στρατού στη Λιβύη. Σε άλλη ερώτηση εάν οι Ρώσοι θύμωσαν από την αποχώρηση Χαφτάρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε “εγώ τους είδα που θύμωσαν”, προσθέτοντας ότι μετά την αποχώρηση Χαφτάρ συναντήθηκαν με τη ρωσική πλευρά και το διαπίστωσε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι από δω και μπρος θα διατηρηθεί η εκεχειρία και δεν θα ξεκινήσουν ξανά οι επιθέσεις, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή διατηρείται εκεχειρία και δεν υπάρχει παραβίασή της σε σοβαρό βαθμό.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία δίνει σημασία στην Σύνοδο του Βερολίνου και έχουν κάνει προσπάθειες για να πετύχει, προτείνοντας την πρόσκληση και της Τυνησίας και του Κατάρ. Υποστήριξε ωστόσο ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα είναι σημαντικό να συμφωνηθεί εκεχειρία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy