Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την παραβίαση θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών

«Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την παραβίαση στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς, θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους», επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «επιθετική» επειδή δεν μπορεί να απαντήσει εντός του νομικού πλαισίου στην επιστολή που έστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ για να νησιά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει αντιτουρκική προπαγάνδα σε κάθε πλατφόρμα και υποστήριξε ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κόμπλεξ. «Αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία κάθε μέρα, είναι σαν να μην μπορούν να ευχαριστήσουν τους δικούς τους ανθρώπους», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυριζόμενος ότι «αυτό στην πραγματικότητα είναι αντανάκλαση του συμπλέγματος κατωτερότητας». Υποστήριξε ότι αυτό που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά οι Έλληνες πολιτικοί είναι να εξηγούν πόσο δίκιο έχουν και να κλαίνε. «Έρχονται και σε αγκαλιάζουν αμέσως, αλλά όταν γυρίζουν την πλάτη και μπαίνουν στη συνάντηση είναι όλο μίσος, μνησικακία, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν σε πολιτικούς και χώρες», υποστήριξε.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ομόλογό του της Βορείου Μακεδονίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε υπονοούμενα εναντίον της Ελλάδας λέγοντας ότι αν ο ίδιος κάνει δηλώσεις μπορεί να παρεξηγηθεί, επειδή «υπήρχαν μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα», υπενθυμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ έπρεπε να αλλάξει το όνομά της για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Σήμερα βάζουν άλλους απαράδεκτους όρους για την Μακεδονία για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε. «Ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν και θα συνεχιστούν σε πιο ορθολογική βάση, πλήρως εντός του πλαισίου των κριτηρίων ένταξης» είπε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η στάση της Ελλάδας, ειδικά μετά το δείπνο του Προέδρου μας με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, την τελευταία ημέρα του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη».

«Αλλά πρέπει να υπάρχει λόγος που είναι τόσο έντονα κατά της Τουρκίας. Δηλαδή στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη προτείνετε στον Πρόεδρό μας ‘να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να λύσουμε τα προβλήματά μας και να μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες και πλευρές σε αυτή τη διαδικασία’ και μετά πάτε και θα κάνετε αντιτουρκική προπαγάνδα σε κάθε πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, κάνετε λόμπι για να μην δώσετε στην Τουρκία τα F-16», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια κίνηση που δεν ταιριάζει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. «Δεν είπαμε ποτέ ‘μην δώσετε αυτό ή εκείνο στην Ελλάδα’. Έχουμε διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, η ένταση άλλοτε αυξάνεται, άλλοτε αμβλύνεται και άλλοτε αναβιώνουν οι διερευνητικές και συμβουλευτικές συνομιλίες. Υπάρχουν όμως και προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια. Ποιος είναι λοιπόν ο άλλος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι επιθετική; Παραβίαση του καθεστώτος των νησιών από την Ελλάδα που της δόθηκε υπό τον όρο να μην την εξοπλίσει με τις Συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947 και φέρνουμε αυτή την παραβίαση στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στις επιστολές της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία των νησιών. Είναι ξεκάθαρο, θα τηρήσετε τις συμφωνίες. Μιλάς για διεθνές δίκαιο, προσπαθείς συνέχεια να διδάξεις σε όλους, λες ότι η δημοκρατία ξεκίνησε από την Ελλάδα. Αλλά οι συμφωνίες υπάρχουν. Τώρα, γίνονται επιθετικοί και κατηγορούν την Τουρκία, αφού δεν μπορούν να απαντήσουν εντός του νομικού πλαισίου στην επιστολή που στείλαμε», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να απαντήσει ή απαντά με ανοησίες και μετά στρέφεται στη δημαγωγία. Επίσης, οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κόμπλεξ, εμείς δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε τέτοιο κόμπλεξ. Αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία κάθε μέρα, είναι σαν να μην μπορούν να ευχαριστήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι σε τέτοιο κόμπλεξ τους. Αυτό είναι στην πραγματικότητα είναι αντανάκλαση του συμπλέγματος κατωτερότητας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Έλληνα ομολογό του Νίκο Δένδια ότι «πήγε σε επιχειρηματίες και παραπονέθηκε για την Τουρκία», λέγοντας ότι αυτό «ήταν γελοίο». «Εμείς δεν κάνουμε κάτι τέτοιο στους επιχειρηματίες μας. Όταν μάλιστα μας ρωτούν, όταν υπάρχει πρόβλημα με μια χώρα, τους λέμε «θα το φτιάξουμε, εσείς συνεχίστε τις επενδύσεις σας ή το εμπόριο». «Δυστυχώς η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι άθλια. Αλλά σε ένα θέμα τα καταφέρνουν πολύ καλά. Έτσι, ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση, είναι πολύ καλοί στο να εξηγούν πόσο δίκιο έχουν και να κλαίνε» πρόσθεσε.

Φυσικά, κάθε χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, τις δικές της αλήθειες, και οι Υπουργοί Εξωτερικών της επίσης. Και έρχονται και σε αγκαλιάζουν αμέσως, αλλά όταν γυρίζουν την πλάτη και μπαίνουν στη συνάντηση είναι όλο μίσος, μνησικακία, ψέματα, συκοφαντίες. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν σε πολιτικούς και χώρες», υποστήριξε.

Οι τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών απορρίπτονται στο σύνολό τους, αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές

Στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις οποίες θέτει εκ νέου τη σύνδεση μεταξύ αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, απαντούν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων έχει απορριφθεί από την Ελλάδα μέσα από δύο επιστολές που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οι οποίες περιέχουν εμπεριστατωμένη νομική επιχειρηματολογία.

«Όσον αφορά τη “διασύνδεση” της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι δύο επιστολές «υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy