Τσαβούσογλου: «Η Άγκυρα διατηρεί τον διάλογο με όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν» – Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ηρεμία στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε, η Άγκυρα διατηρεί τον διάλογο με όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου και των Ταλιμπάν, ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει τους στρατιώτες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η Τουρκία τελικά θα αποσύρει το στρατό της, ο οποίος παρέμεινε ως ΝΑΤΟϊκή δύναμη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ με αίτημα της Ουάσιγκτον.

“Οι Ταλιμπάν πήραν ντε φάκτο τον έλεγχο της χώρας. Διατηρούμε τον διάλογό με όλα τα μέρη (στο Αφγανιστάν), συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την Ιορδανία έπειτα από συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του, ενώ πρόσθεσε: “Θα θέλαμε να πούμε ότι αντικρίσαμε θετικά τα μηνύματα που έδωσαν οι Ταλιμπάν μέχρι τώρα”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε πολύ θλιβερές τις εικόνες συνωστισμού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να διαφύγουν. Όπως είπε, η προσπάθειά τους είναι η εκκένωση του αεροδρομίου με ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι “θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ηρεμία του Αφγανιστάν”

Κιλιτσντάρογλου: Να αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιώτες

Από την άλλη, η τουρκική αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση, καλώντας την να αποσύρει τους Τούρκους στρατιώτες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μιλώντας σε κομματική συνάντηση όπου αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Τουρκία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι μιλά αντιφατικά.

Η Τουρκία δεν μπορεί να παραδοθεί σε ανεξέλεγκτη μετανάστευση, είπε. “Δεν είναι σωστό να εγκρίνουμε την κυβέρνηση που προέκυψε στο Αφγανιστάν ως έχει. Η Τουρκία δεν πρέπει να βιαστεί και να κάνει βήματα χωρίς να περιμένει τα Ηνωμένα Έθνη και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι στρατιώτες μας δεν είναι ασφαλείς, δεν είναι σωστό να βρίσκονται εκεί, θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από το Αφγανιστάν. Οι διεθνείς συναντήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας είπε ότι «το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τι είπαν Μπάιντεν και  Ερντογάν και ποια παζάρια έκαναν σε μια συνάντηση από την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών αποκλείστηκε”.

Στο μεταξύ, ο απόστρατος ταξίαρχος Νεζάτ Εσλέν, σε δήλωσή του στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ είπε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτών έναντι των Ταλιμπάν. Το κύριο πρόβλημα είναι αυτό: από εδώ και πέρα, οι Ταλιμπάν είναι μια ριζοσπαστική οργάνωση και δεν πρέπει να φέρουμε αυτήν την οργάνωση εναντίον μας. Γνωρίζουμε ότι στρατιώτες που εγκατέλειψαν τον αφγανικό στρατό, ήρθαν στην Τουρκία».

Όπως είπε, υπάρχουν αναφορές ότι αυτοί οι στρατιώτες θα εκπαιδευτούν από την Τουρκία και θα σταλούν πίσω στο Αφγανιστάν. Θα μπορούσε αυτό να τεντώσει τις σχέσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της Τουρκίας.

«Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν πολιτικές για δημιουργία καλών σχέσεων με τους Ταλιμπάν. Επομένως, η Τουρκία απενεργοποιήθηκε στην Καμπούλ θέλοντας ή μη. Γιατί η Τουρκία ήθελε να διασφαλίσει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ; Για να διασφαλιστεί η εκκένωση του προσωπικού των ΗΠΑ και άλλων πρεσβειών εκεί. Ο αμερικανικός στρατός το κάνει αυτό μόνος του. Δεν χρειάζεται λοιπόν κάτι τέτοιο. Στο εξής, το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Οι συνθήκες λοιπόν έχουν αλλάξει εντελώς”, ανέφερε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.