Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη διπλανή αίθουσα στην άτυπη πενταμερή»

Η ΕΕ μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής όταν ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως η πενταμερής στην Γενεύη στα τέλη Απριλίου είναι ανεπίσημη, ενώ άφησε να νοηθεί ότι εκπρόσωπος της ΕΕ μπορεί να βρίσκεται μόνο σε διπλανή αίθουσα, όπως είχε γίνει και στο Μπούργκενστοκ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η ΕΕ, αντί να στηρίζει τις δραστηριότητες των Ε/κ και της Ελλάδας που «αποκλείουν» τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας, όπως έκανε μέχρι σήμερα, πρέπει να είναι ένας «ειλικρινής διαμεσολαβητής» στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ενημέρωσή τους προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στις διμερείς επαφές του συζήτησε και το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ακόμη ότι με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντομινίκ Ρααμπ “είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι αποτέλεσμα θέλουμε στην 5 συν 1 συνάντηση για το Κυπριακό ή πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις”.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “για να υπάρξει θετική ατμόσφαιρα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικός ο δίκαιος διαμοιρασμός”.

“Η ΕΕ αντί να στηρίζει τις δραστηριότητες των Ε/κ και της Ελλάδας  που αποκλείουν τα δικαιώματα των Τ/κ και της  όπως έκανε μέχρι σήμερα, πρέπει να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού. Γι` αυτό και ο Πρόεδρός μας πρότεινε στην ηγεσία της ΕΕ, τόσο στην Επιτροπή όσο και στην προεδρία του Συμβουλίου, μια πολυμερή κοινή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς αμέσως μετά, ως ΥΠΕΞ, προωθήσαμε στον Ζοζέπ Μπορέλ τις απόψεις και θέσεις μας γραπτώς. Όχι μόνο οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όλες οι χώρες της Μεσογείου να συμμετάσχουν και μάλιστα οι χώρες που έχουν εταιρείες στην Ανατολική Μεσόγειο” είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι “στόχος μας είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός, είπαμε. Ακόμη δεν πήραμε απάντηση από την ΕΕ. Νομίζω ότι γι` αυτούς είναι ένα πρόβλημα η συμμετοχή της Κύπρου. Εμείς υποβάλαμε μια πολύ δίκαιη πρόταση. Επειδή εδώ θα συζητηθεί ο δίκαιος διαμοιρασμός, ή να συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές στην Κύπρο ή καμιά. Αν πουν να μην συμμετάσχει καμιά, τότε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση των δύο πλευρών της Κύπρου δίπλα. Κι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την ε/κ πλευρά, αλλά όπως συναντιόμαστε στις διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) μπορούμε και στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού. Σε αυτό το θέμα όλοι πρέπει να επιδεικνύουν ελαστική στάση και να είναι εποικοδομητικοί” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για το Κυπριακό είπε ότι “καταβάλλουμε προσπάθειες για μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό”. “Έπειτα από δική μας πρόταση στα τέλη Απριλίου τα ΗΕ θα διοργανώσουν συνάντηση 5 συν 1. Εμείς θα πάμε με τους Τ/κ, την τδβκ, με εποικοδομητική προσέγγιση αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι δεν έγινε μέσα σε 53 χρόνια και τι δεν θα γίνει. Είμαστε ρεαλιστές, δεν είμαστε αφελείς. Αλλά όλοι θα πούνε καθαρά την άποψή τους σε αυτή την συνάντηση”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “η ΕΕ ήθελε να συμμετάσχει στη συνάντηση ως παρατηρητής”. “Αλλά αυτή είναι μια ανεπίσημη συνάντηση και διοργανώνεται για να αντιληφθούμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επίσημα – όπως έγινε στο Μπούργκενστοκ, τότε ήταν σε ξεχωριστή αίθουσα, αλλά το 2017 στη Γενεύη και στη συνέχεια στο Κραν Μοντάνα  τους πήραμε στην ίδια αίθουσα σε μια γωνία – τότε η ΕΕ μπορεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής. Εμείς ως Τουρκία όπως βλέπετε είμαστε πολύ εποικοδομητικοί, αλλά και από την άλλη είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας”.

Για την συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπίλκεν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι επικράτησε εποικοδομητική ατμόσφαιρα και συζήτησαν ανοιχτά όλα τα θέματα. “Όπως είπε πριν από δυο ημέρες, ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της Τουρκίας αλλά και ότι σε ορισμένα θέματα έχουμε διάσταση απόψεων. Συμφωνήσαμε να διαχειριστούμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε με ειλικρινή τρόπο και σήμερα συζητήσαμε αυτά τα θέματα πιο διεξοδικά” συνέχισε.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο “θέμα των S400, την υποστήριξη των ΗΠΑ στο θέμα του PKK/YPG και τους Γκιουλενιστές. Γνωρίζουμε ότι αυτά είναι τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας. Επίσης μεταφέραμε τις προσδοκίες μας στον Μπλίνκεν σήμερα. Από την άλλη πλευρά, του υπενθυμίσαμε το λόγο που αγοράσαμε τα S400 και είπαμε ότι η Τουρκία αγόρασε το σύστημα S400 και το θέμα έχει κλείσει. Επίσης υπενθυμίσαμε ότι στο παρελθόν δεν μπορέσαμε να αγοράσουμε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας από τους συμμάχους μας. Από τώρα και στο εξής υπενθυμίσαμε ότι η Τουρκία είναι θετική απέναντι στο να καλύψει τις στρατιωτικές της ανάγκες από τους συμμάχους της, κυρίως από τις ΗΠΑ. Επίσης συμφωνήσαμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα που διαφωνούμε με τους εταίρους μας”, ανέφερε.

Όπως είπε, συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουν είτε στην Τουρκία, είτε την Ουάσιγκτον μία πιο ευρεία και περιεκτική συνάντηση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.