Τσαβούσογλου: Στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή τα κατεχόμενα

Μηνύματα Ερντογάν και Τούρκων Υπουργών για την αποδοχή ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Τα κατεχόμενα έγιναν δεκτά στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί».


Σε ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η “τδβκ” έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι πάντα μαζί» με τα κατεχόμενα.

Σε ξεχωριστό δημοσίευμα της τ/κ ιστοσελίδας γίνεται αναφορά σε ομιλία του Προέδρου της Τουρκίας προς τα μέλη της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών. «Συμβάλαμε στη διαδικασία λύσης δείχνοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί μας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι τους. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη θέληση αλληλεγγύης», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη νέα εξέλιξη.

Μηνύματα Ερντογάν και Τούρκων Υπουργών για την αποδοχή ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών


«Η τδβκ έγινε δεκτή ως μέλος – παρατηρητής στο Οργανισμό Τουρκικών Κρατών» ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην 9η σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού, στη Σαμαρκάνδη.

«Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την τδβκ ως μέλος παρατηρητή της οργάνωσής μας. Συμβάλλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης», ανέφερε.

Και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, έγραψε στο τουίτερ: «Βήμα-βήμα… Θα γίνει κι αυτό! Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε δεκτή ως μέλος Παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Είμαστε στο πλευρό της τδβκ πάντα, παντού».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έγραψε επίσης στο τουίτερ ότι «η τδβκ έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον οποίο θεωρούμε οικογενειακή μας οργάνωση. Η τδβκ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου με το παρελθόν και το μέλλον της. Είθε αυτό το όμορφο ξεκίνημα να είναι ευοίωνο για τον Τουρκικό Κόσμο και τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας».


Στο μεταξύ μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας, TRTHaber, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι «η θέση μας εδώ είναι ήδη πολύ σαφής. Με το κάλεσμα του προέδρου μας (για αναγνώριση), φτάσαμε σε ένα άλλο στάδιο της πολιτικής μας έναντι της τδβκ. Για τον πρόεδρό μας και για την Τουρκία, η τδβκ έχει ξεχωριστή θέση. Και αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ανατολική Μεσόγειο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της Τουρκίας. Είναι όμως επίσης και απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της τδβκ. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια εξίσωση στην οποία δεν θα υπάρχει Τουρκία χωρίς τδβκ και τδβκ χωρίς Τουρκία. Δύο κυρίαρχες, ισότιμες και διακριτές κρατικές δομές είναι η μόνη λύση από εδώ και στο εξής».

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «ο Πρόεδρός μας έχει κάνει επίσης έκκληση σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ. Τώρα θα το κάνουμε μέσω της αναγνώρισης. Είναι καιρός να αναγνωριστεί η τδβκ. Το θέμα της τδβκ είναι στην ημερήσια διάταξη του Προέδρου μας σε όλες τις σχετικές διεθνείς συναντήσεις. Κάθε αντιπροσωπεία μας θέτει το θέμα της τδβκ στις συναντήσεις με άλλες χώρες. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας εργάζεται με την ίδια ζέση».

Νέα δυναμική στο όραμα δυο κρατών με αποδοχή ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ισχυρίζεται ο Τατάρ

Η ένταξη των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή παρέχει νέα δυναμική στο όραμα της λύσης των δυο κρατών, ισχυρίζεται ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωση χαιρετίζει την σημερινή ανακοίνωση της Τουρκίας σχετικά με την θέση των κατεχομένων στην κοινότητα των τουρκόφωνων κρατών.


«Το κράτος μας, η τδβκ, απέκτησε το καθεστώς του μέλους-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Για πρώτη φορά, το κράτος μας απέκτησε αυτό το καθεστώς σε έναν διεθνή οργανισμό ως τδβκ, με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτό το ορόσημο, το οποίο θα καταγραφεί στις σελίδες της ιστορίας, αποτελεί μια επιπλέον πηγή υπερηφάνειας για εμάς», αναφέρει η ανακοίνωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η ιδιότητα του παρατηρητή, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην 9η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, μας έκανε εξαιρετικά χαρούμενους. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και στην τουρκική διπλωματία που εργάστηκε σκληρά για να μας φέρει αυτή την ευτυχία και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών που μας υποστήριξαν».

Η ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει και τον ισχυρισμό ότι η ένταξη του ψευδοκράτους σε «άλλον ένα διεθνή οργανισμό έχει ξεχωριστή σημασία», υποστηρίζει επίσης ότι η προσπάθεια της τ/κ πλευράς για προβολή της «κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» πλέον έχει αναπτύξει νέα δυναμική.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.