Τσαβούσογλου: Δεν συζητάμε λύση Ομοσμπονδίας

Επιταχύνθηκε η διπλωματική κινητικότητα ενόψει της άτυπης 5 +1 συνάντησης, την οποία η τουρκική πλευρά πρότεινε, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι αύριο στην σύσκεψη υπό την προεδρία του Ερσίν Τατάρ, θα καθορίσουν την στάση που θα ακολουθήσουν ως Τουρκία και «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε το απόγευμα στα κατεχόμενα και στην συνάντησή του με τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία λέγοντας ότι έχουν ήδη δώσει 40.000 δόσεις στο ψευδοκράτος και μόλις η Τουρκία παραλάβει κι άλλα εμβόλια, θα δώσουν κι άλλα «στην θυγατέρα πατρίδα». Σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ πραγματοποίησε επαφές στο νησί, πήγε και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η άτυπη πενταμερής μπορεί να γίνει στην Νέα Υόρκη τον Μάρτιο εάν αυτό είναι δυνατό και ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ.«Εμείς προτείναμε ότι θα μπορούσε να γίνει και στην Γενεύη» είπε.

Η επίσκεψή του, συνέχισε, αποσκοπεί στο να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στην σύσκεψη αύριο υπό τον Τ/κ ηγέτη, σημειώνοντας ότι σήμερα στην παρουσία του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Σεντάτ Ονάλ έγινε στο «προεδρικό» μια τεχνική σύσκεψη.

Στόχος επίσης, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι με την επίσκεψή του να εκδήλωση τη στήριξη της Τουρκίας στη νέα «κυβέρνηση».

Ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ιστορικός δεσμός «μητέρας – θυγατέρας» δεν μπορεί να σπάσει και είναι και οι Τ/κ «ένα μέρος του τουρκικού έθνους». Θα συνεχίσουν, είπε, από κοινού με την Τουρκία να ενεργούν, ιδιαίτερα στο θέμα της «γαλάζιας πατρίδας» στην περιοχή. Δόξα τω Θεό η Τουρκική Δημοκρατία είναι πάντα δίπλα μας, ανέφερε ο κ. Σανέρ ευχαριστώντας τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για την στήριξή τους.

Στην δική του πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε ο «πρωθυπουργός», συζήτησαν το οικονομικό πρωτόκολλο του 2020 αλλά κι αυτό που θα υπογραφεί το 2021. Είδαμε τους καρπούς αυτών των συζητήσεων και ελπίζω να συνεχίσουμε να τους βλέπουμε και το 2021, πρόσθεσε ο Ερσάν Σανέρ κάνοντας λόγο στις συνέπειες, οικονομικές αλλά και στην υγεία, που προκάλεσε ο κορωνοϊός στο ψευδοκράτος.

Με τα εμβόλια που έστειλε η Τουρκία και θα στείλει ίνσιαλαχ – όπως είπε – «θα υπερπηδήσουμε τα εμπόδια στην οικονομία».

Για το Κυπριακό ο κ. Σανέρ υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε λύση στο Κυπριακό είναι ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας οι Ε/κ δεν θέλησαν να μοιραστούν τίποτα με τους Τ/κ και πως είναι το πιο παλιό άλυτο πρόβλημα ενώπιον των ΗΕ.

Η πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τους όρους των ΗΕ, και οι έξι παράμετροι που αφορούν την διοίκηση, τον διαμοιρασμό της εξουσίας, το εδαφικό, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις, δεν έγιναν ποτέ αποδεκτοί, συνέχισε ο κ. Σανέρ και τώρα ήρθε η ώρα «να περάσουμε σε μια διαφορετική διαχείριση».

Κατά τον κ. Σανέρ πλέον η ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητηθεί ως λύση και το τι μπορεί να συζητηθεί που είναι η λύση δύο κρατών από κοινού με την Τουρκία θα δουν πώς μπορούν να την υπερασπιστούν.
Το ψευδοκράτος άρχισε πλέον να γίνεται εμφανές στη διεθνή κοινότητα, συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στο ΕΚ και την ΚΣΣΕ, ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της Τουρκίας και «ας συζητήσουμε πλέον τί μπορούμε να κάνουμε για μια λύση δύο κρατών».

Τσαβούσογλου – Ερτουγρούλογλου

Στις δηλώσεις με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 52 χρόνια στην Κύπρο δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, αλλά στην διαδικασία από δω και πέρα δεν θα διαπραγματευτούν την ομοσπονδία.

Η πρόταση για συνάντηση 5 +1 ήταν δική μας γιατί πλέον η ομοσπονδία έχει κορεσθεί μετά από 52 χρόνια, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «όλες οι διαδικασίες έχουν κορεσθεί. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα βοηθήσουν. Πιστεύω ότι το γνωρίζει αυτό και η ε/κ πλευρά. Δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν ακολουθεί όπως εμείς, μια στάση αρχών και ειλικρίνειας. Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία. Πρέπει σε μια άτυπη συνάντηση να δούμε πρώτα τί θα διαπραγματευτούμε.Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Σίγουρα έχουμε ερωτήσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόσο ειλικρινής είναι και η απέναντι πλευρά. Ετσι θα δούμε εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις σε αυτή την συνάντηση».

Η Τουρκία επιθυμεί να εργαστεί αρμονικά με το ψευδοκράτος, πρόσθεσε λέγοντας «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μαζί σας θα είμαστε σε αρμονία». Θα δούμε μαζί, είπε, τα δικαιώματα του ψευδοκράτους και των Τ/κ και θα τα υπερασπιστούν μαζί λαμβάνοντας από κοινού αποφάσεις.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο Βαρώσι λέγοντας ότι οι «εργασίες καταγραφής συνεχίζονται» και μόλις ολοκληρωθούν θα κάνουν βήματα που «δεν θα παραβλέπουν τα περιουσιακά δικαιώματα με τρόπο συμβατό προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Δεν είναι σωστό να αναμένονται τα ίδια πράγματα μετά από μια ανεπιτυχής διαπραγμάτευση 52 ετών, ανέφερε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου λέγοντας πως στην συνάντηση 5 + ΗΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο θα συμμετάσχουν ως «δύο έθνη, δύο κυρίαρχα κράτη». Στην πενταμερή, πρόσθεσε, δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες και τα γνωστά κεφάλαια, ούτε και το θέμα των εγγυήσεων, αλλά «θα πάμε με καλή πρόθεση και εάν υπάρχει η ίδια θέληση από την άλλη πλευρά, τότε θα ξανασυναντηθούμε».

Τσαβούσογλου – Σενάρογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε πριν από τον «πρωθυπουργό» Σανέρ συνάντηση με τον νέο «πρόεδρο» της «βουλής», Οντέρ Σενάρογλου, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ψευδοκράτους. Και εκεί αναφέρθηκε στην πανδημία και το Κυπριακό και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Αντιπροέδρου Οκτάι.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση της εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ για την σύσκεψη το πρωί με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ αναφέρει ότι παρευρέθηκε ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν και τονίσθηκε ότι οι συνθήκες που αναδεικνύονται στο νησί και την περιοχή απαιτούν για μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα μια συνεργασία στην Κύπρο με βάση την κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών.

Αντάλλαξαν, πρόσθεσε, απόψεις σχετικά με την άτυπη συνάντηση 5 + ΗΕ στην οποία θα παρευρεθούν για να επιδιώξουν μια διαπραγματευτική βάση με βάση το προαναφερόμενο εποικοδομητικό όραμα.

Τσαβούσογλου: Κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην Αν. Μεσόγειο

Κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι τώρα έμαθαν όλοι να συνεργάζονται με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο Συνέδριο του περιφερειών Αδάνων, Αττάλειας, Προύσσας και Μούγλων του Κόμματός του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “στη Λιβύη μιλήσαμε για ειρήνη και ειρηνικές λύσεις, αλλά δεν πίστευαν ότι πήγαμε στο πεδίο, προκειμένου να αλλάξουμε την κατάσταση και να φέρουμε όλους πάλι πίσω στο τραπέζι”. “Στην ανατολική Μεσόγειο είπαμε δίκαιος διαμοιρασμός και πάντα λέγαμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την ‘τδβκ’(ψευδοκράτος). Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Αλλά είπαν ‘όχι’ στη δημιουργία ξεχωριστής διοίκησης και είπαν ‘όχι, η ‘κυπριακή διοίκηση’ και η Ελλάδα είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε όπως κι αν έχει΄.

Και τι κάναμε εμείς τότε; Πήγαμε στο πεδίο και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία και τώρα είπαμε ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό σε όλους, αν έχετε αυτοπεποίθηση, ελάτε και καθίστε γύρω του, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε τα πάντα και κάποιοι λένε ‘και γιατί να διαπραγματευτείτε, είναι συμβιβασμός’. Όχι. Στη διπλωματία, η διαπραγμάτευση δε συνιστά συμβιβασμό. Εάν είστε δίκαιοι, εάν έχετε αυτοπεποίθηση, αν έχετε πίστη στον εαυτό σας, θα καθίσετε στο τραπέζι και θα μιλήσετε, θα αναλύσετε τα πάντα με λεπτομέρεια και θα διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας καθώς είστε δίκαιοι”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε “με την ΕΕ, εδώ και χρόνια, θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά πρόσφατα επέλεξαν τη γλώσσα των απειλών, αλλά εμείς την απορρίψαμε”. Και, τον Δεκέμβριο, το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσουμε, και θα εργαστούμε επί μεθόδων για ειρηνικές λύσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.