Τσαβούσογλου: Η Τουρκία ζητά δίκαιη κατανομή Φ.Α. στην Ανατολική Μεσόγειο

«Δίκαιη κατανομή» του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ζητά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ είπε ακόμη ότι η αγορά των F16 υπό όρους δεν ωφελεί την Τουρκία.

Ο κ. Τσαβούσογλου μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Κατάρ.

«Λέμε δίκαιη κατανομή στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε θετικά βήματα σε αυτό το θέμα. Αλλά και η άλλη πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όμως η τάση που βλέπουμε τελευταία δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Ρώσου Προέδρου να καταστεί η Τουρκία ενεργειακό κέντρο, είπε ότι τάσσονται υπέρ της άμβλυνσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. «Η αποδυνάμωσή τους δεν είναι υπέρ μας, αλλά εναντίον μας. Θα θέλαμε να συμβάλουμε στη λύση. Ως αποτέλεσμα, όπως είπε ο Πρόεδρός μας στους δημοσιογράφους, θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και να γίνουν εργασίες».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «υπάρχουν κέντρα και αγορές όπου καθορίζονται οι τιμές του φυσικού αερίου στο Λονδίνο και τη Γερμανία. Είναι θέμα προσφοράς-ζήτησης. Πόσες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να αγοράσουν φυσικό αέριο από ένα τέτοιο πρότζεκτ; Πρέπει να συνεργαστούμε. Στη συνέχεια, βήμα – βήμα να υπάρξει ενημέρωση».

Σχετικά με την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “η αγορά υπό όρους, δεν μας ωφελεί. Πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατό”.

Αναφέροντας ότι ο διάλογος με την Ουκρανία και τη Ρωσία δεν πρέπει να διακοπεί, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “είναι χρήσιμο να είμαστε σε επαφή και με τις δύο πλευρές. Υπάρχουν θέματα που πρέπει τύχουν διαπραγμάτευσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.