Τσαβούσογλου: Τουρκικό ΥΠΑΜ και στρατός θα αξιολογήσουν τι ενισχύσεις θα σταλούν στα κατεχόμενα

«Αν θέλετε κλιμάκωση της έντασης στο νησί με αυτή την απόφαση (σ.σ άρση εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ) και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει»

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μαζί με τον τουρκικό στρατό θα αξιολογήσουν τι ενισχύσεις θα σταλούν στην κατεχόμενη Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι αυτά είναι τεχνικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε «αν θέλετε κλιμάκωση της έντασης στο νησί με αυτή την απόφαση και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να δείξουμε σε φίλους και σε εχθρούς πλέον ότι δεν υπάρχει μια Τουρκία που υποκύπτει στις αποφάσεις που παίρνουν άλλοι».

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μούγλα, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως «αν η Ελλάδα κρύβεται πίσω από τον έναν και από τον άλλο, κοροϊδεύει τον εαυτό της. Αν αύριο γίνει κάτι όπως έγινε στο παρελθόν κανένας από αυτούς που την παροτρύνουν τώρα, δεν θα βρεθεί δίπλα της».


Είπε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αφού πρώτα συμφώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο να μην αφήσουν τρίτους να μπουν ανάμεσά τους, στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ και έκανε ομιλία στο Κογκρέσο. «Τελικά η Ελλάδα κρυβόμενη πίσω από αυτούς δεν θα έχει κανένα όφελος. Δεν λύνει τα προβλήματα. Θέλετε να λύσετε τα προβλήματα ή να ζείτε με τα προβλήματα;», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε: «Στέλνουμε επιστολές στον ΟΗΕ και κοιτάξτε τις απαντήσεις της Ελλάδας. Δημαγωγία, αδύνατες απαντήσεις. Δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις με νομικά επιχειρήματα. Αν ακούσεις Μητσοτάκη και Δένδια, ξεκινάνε με φράσεις όπως το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα επιχειρήματα και τα ψέματά τους…. Μόλις είδαν τις επιστολές μας αυτοί έγιναν έξω φρενών».

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως «αν η Ελλάδα έχει την αντίληψη ότι κρύβεται πίσω από την ΕΕ, αυταπατάται. Και η ΕΕ δυστυχώς παρόλο που η Ελλάδα έχει άδικο 100% προσπαθεί να είναι δίπλα στην Ελλάδα. Και αυτοί δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Εμείς προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα. Και στην Κύπρο δίκαιο διαμοιρασμό, και στο Αιγαίο για την επίλυση των προβλημάτων, εμείς πάντα υποβάλλουμε προτάσεις».


«Ό,τι χρειαστεί από εξοπλισμό Τ/κ θα το κάνουμε»

Για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αξιολόγησε το θέμα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/κ ως εγγυήτρια χώρα. Είναι δικαίωμά μας να τους προστατεύσουμε. Όλοι λένε για την επέμβασή μας το 1974. Μέχρι το 1974 τί έγινε εκεί; Εμείς δεν επιτρέπουμε να επιστρέψουμε σε εκείνες τις ημέρες. Εκείνες οι ημέρες πέρασαν. Προστατεύσαμε και θα προστατεύουμε τα δικαιώματα Τ/κ» ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ πήραν μια απόφαση. Είχαν εμπάργκο όπλων για Ε/κ τομέα. Και ένας από τους λόγους ήταν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».


«Τον τελευταίο καιρό συνεργάστηκε ο Ε/κ τομέας με ΗΠΑ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στην πραγματικότητα σαν να τους είπαν, μακριά από τους Ρώσους. Γιατί και οι Ρώσοι έχουν εκεί χρήματα. Απομακρύνθηκαν από αυτούς τον τελευταίο καιρό, ας τους επιβραβεύσουμε, είπαν. Μπορεί να συνεργάστηκαν στο θέμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος – δεν έχω στοιχεία και δεν θα πω κάτι ξεκάθαρο – αλλά ως αντίκρισμα πρέπει να τους δώσουν οι ΗΠΑ όπλα; Ας τους δώσουν άλλη στήριξη, οικονομική στήριξη», υποστήριξε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «υπήρχε ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ παλιά, τώρα εγκαταλείπουν την ισορροπημένη πολιτική. Δείχνουν τώρα ότι είναι πλήρως υπέρ των Ε/κ οι ΗΠΑ. Μετά από αυτή την απόφαση θα κάνουμε κι εμείς ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τον στρατό, ό,τι χρειαστεί από εξοπλισμό θα το κάνουμε. Δίνουμε απάντηση με συγκεκριμένα βήματα σε αυτή την απόφαση των ΗΠΑ. Αν θέλετε κλιμάκωση της έντασης στο νησί με αυτή την απόφαση και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Θα κάνουμε το κάθε βήμα για να προστατεύσουμε Τ/κ. Τι ενισχύσεις θα κάνουμε, τι όπλα θα στείλουμε, είναι τεχνικά ζητήματα. Το ΥΠΑΜ και ο στρατός μας τα αξιολογεί. Πρέπει να δείξουμε σε φίλους και σε εχθρούς πλέον ότι δεν υπάρχει μια Τουρκία που υποκύπτει στις αποφάσεις που παίρνουν άλλοι».

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια»


Σε άλλη ερώτηση για την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει την παραβίαση, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί». Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε για το θέμα η Τουρκία στα ΗΕ, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα αντί να δώσει νομική απάντηση άρχισε να λέει ότι ‘η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία μας, απειλεί’. Κι όμως είναι η Ελλάδα που παραβιάζει τη συμφωνία. Μετά από 8 μήνες έγραψε απάντηση, εμείς γράψαμε ξανά απάντηση. Η Ελλάδα έδωσε δύο απαντήσεις, και οι δύο είναι αδύναμες, αποτελούμενες από δημαγωγία. Εμείς γράψαμε άλλη μια απάντηση επιστολή και ενώ καθόμασταν με τους νομικούς μας και εξηγούσαμε την κωμική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, καταγράψαμε τα επιχειρήματά μας. Αυτό είναι που έκανε την Ελλάδα έξω φρενών, την τρέλανε».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι «στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές (της Ελλάδας) συσσωρεύονται όπλα… Τα αεροσκάφη μας έχουν καταγράψει τα τεθωρακισμένα στα νησιά με εικόνες. Και από αυτό ενοχλήθηκαν πολύ. Δεν θα το αφήσουμε εδώ αυτό. Καλέσαμε Ελλάδα και ΗΠΑ στο Υπουργείο μας. Κάναμε αναγκαίες διαμαρτυρίες και θα κάνουμε τα βήματά μας από εδώ και πέρα αναλόγως».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.