Τσελεπής: Όταν ανοίγονται συμφωνημένα θέματα, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου

Αν δεν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα τότε δεν μπορεί να λυθεί το κυπριακό επισήμανε το μέλος του Πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ τόνισε ότι ασπίδα προστασίας πρέπει να είναι η συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Σημείωσε μάλιστα ότι όταν ανοίγονται συμφωνημένα θέματα, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Ο κ. Τσελεπής κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιληφθεί ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα για να μην ανοίγει η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνημένα θέματα γιατί όπως είπε αυτό μπορεί να το πράξει και η άλλη πλευρά. Από εμάς εξαρτάται, τόνισε, αν θα αλλάξουν οι όροι εντολής.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσελεπής εξήγησε ότι η πολιτική ισότητα έχει να κάνει με το βάρος της συμμετοχής της κάθε κοινότητας στη λήψη αποφάσεων. Πρόσθεσε ότι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει απόλυτη αριθμητική ισότητα σε όλα τα όργανα και λήψη όλων των αποφάσεων με ομοφωνία. Επίσης εξήγησε ότι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιες ομοσπονδιακές αρμοδιότητες πρέπει να αποκεντρωθούν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες ήταν συμφωνημένες. Παράλληλα, καλωσόρισε τη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Επίσης, ο Τουμάζος Τσελεπής είπε ότι η κυριαρχική ισότητα είναι ισότητα δυο κυρίαρχων κρατών λέγοντας ότι το «όπλο» για να μην εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, είναι η πολιτική για να υπάρξει πολιτική ισότητα. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας βασάνιζε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί δεκαετίες, λέγοντας ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια χρειάστηκαν περίπου δυο χρόνια για να καταλήξουν. Σημείωσε ότι τώρα αν ξανανοίγει ένα συμφωνημένο θέμα, θα χρειαστούν άλλες τόσες δεκαετίες για να υπάρξει κατάληξη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.