Τσελεπής στον Άστρα: Στη χειρότερη φάση του το Κυπριακό γιατί κλονίζεται η βάση λύσης (ηχητικό)

Ανησυχητική από κάθε άποψη και μια από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων χαρακτήρισε την έκθεση Γκουτέρες για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΥKΥΠ στην Κύπρο, ο διεθνολόγος, μέλος της Γραμματείας του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσελεπής.

Σημείωσε ότι στην έκθεση υπάρχει μια πολύ χαλαρή αναφορά ότι ο ίδιος ο γγ δεσμεύεται από τις παραμέτρους που φέρουν τα ψηφίσματα, αλλά δεν κάνει αναφορά σε λύση ΔΔΟ και δεν κάνει καμιά αναφορά στο τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Το ΑΚΕΛ, υπενθύμισε ο κύριος Τσελεπής, είχε προειδοποιήσει ότι το ναυάγιο στο Γκραν Μοντανά θα οδηγούσε σε παράταση του αδιεξόδου. Τώρα, πρόσθεσε, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο κύριος Γκουτέρες φαίνεται να αδυνατεί να βρει τον τρόπο για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Σημείωσε επίσης ότι παρόλο που ο γγ κάνει αναφορά στα Βαρώσια αναφέροντας τα σχετικά ψηφίσματα, παραγνωρίζει όμως το γεγονός ότι συντελούνται εκεί τετελεσμένα. Θα έπρεπε, σημείωσε, ο κύριος Γκουτέρες να επιρρίπτει ευθύνες για την εξέλιξη στα Βαρώσια, όπως επίσης θα έπρεπε να επιρρίπτει ευθύνες και στον Τατάρ ο οποίος θέτει πλέον ένα είδος ιδιότυπης πρότασης λέγοντας ότι αν δεν αναγνωριστεί η παράνομη οντότητα του ψευδοκράτους δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ο κύριος Τσελεπής επισήμανε ότι συνήθως στις εκθέσεις του ο ΓΓ έκανε έκκληση να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι για λύση του Κυπριακού, ενώ τώρα λέει κάτι εντελώς διαφορετικό και θέτει θέμα για αντιμετώπιση του προβλήματος, πέραν και εκτός από τη λύση του Κυπριακού. Ο ίδιος προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία και ευχήθηκε να μην υπάρξουν νέα τετελεσμένα στο διάστημα αυτό. Θα πρέπει, τόνισε να αλλάξουμε πολιτικές, διαφορετικά θα βγαίνει κερδισμένη η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα θα επιρρίπτει ευθύνες στην Ε/κ πλευρά.

Ο κύριος Τσελεπής, εκτίμησε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη του φάση γιατί κλονίζεται η βάση λύσης του, όχι μόνο εκ μέρους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αλλά και εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, η οποία σύμφωνα με ενδείξεις συζητά και άλλες λύσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε, κάτι διαφορετικό από λύση ΔΔΟ θα σημαίνει για την Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει χερσαία σύνορα με την Τουρκία, κάτι που κανείς δεν θέλει.

Το ηχητικό με όλα όσα ανέφερε ο κ. Τσιελεπής:

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.