Τσιελεπής για Κυπριακό: «Ο Χριστοδουλίδης πίεζε τον ΠτΔ προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση…»

Για τα όσα διαδραματίστηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό και τη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη μίλησε στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής.

Αναφερόμενος στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως διαχρονικά οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν τη θέση ότι δεν συζητούν το εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας, προτού περάσουμε σε μια τελική φάση, δηλαδή να συμφωνηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα.

«Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι εγκαταλείπει αυτή τη θέση, διότι αυτή η φάση δεν ερχόταν ποτέ. Υπήρξε μια συνεννόηση αν η διαφορά στα ποσοστά εδάφους δεν υπερβαίνει το 1%, τότε να προχωρήσουμε σε διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελεπή, «όταν η πλευρά μας υπέβαλε πρόταση για 28.2%, ήρθε ο Ακιντζί ο οποίος αψήφησε την Τουρκία και υπέβαλε πρόταση για 29.2%.  Όταν έγινε αυτό, εμείς φύγαμε.  Η εξήγηση που δόθηκε από τον ΠτΔ, ήταν ότι υπήρχε μια διαφορά στα κριτήρια».

Ο κ. Τσιελεπής τόνισε επίσης ότι πέραν του εδαφικού, υπήρξε πρόοδος και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της μιας θετικής ψήφου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το θέμα είχε επιλυθεί όπως ήθελε η Ελληνοκυπριακή πλευρά. «Θετική ψήφος δηλαδή, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα δεν θα υπήρχε. Μόνο σε ορισμένα», πρόσθεσε.

«Μη ρεαλιστικές οι τοποθετήσεις Κοτζιά»

Ερωτηθείς για τη στάση του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες δημόσιες δηλώσεις του οι οποίες δεν είναι ρεαλιστικές τοποθετήσεις.

«Ήταν συμφωνημένο ότι θα πηγαίναμε σε διάσκεψη αν η διαφορά στο εδαφικό δεν ήταν πέραν του 1%. Που δεν ήταν. Ο κ. Κοτζιάς έλεγε ότι για να πάμε σε διάσκεψη πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα, περίπου ότι πρέπει να λυθεί το κυπριακό και μετά», πρόσθεσε.

«Ο Ακιντζί ήταν σε κατάθλιψη…»

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσιελεπής αναφέρθηκε στο πρόσχημα Αναστασιάδη ότι δήθεν ο Άντρος Κυπριανού του τηλεφώνησε και του ζήτησε να αποχωρήσουν για διαβουλεύσεις.

«Διαπίστωσα ότι τα μέλη της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας με απέφευγαν. Ούτε μια καλησπέρα δεν έλεγαν. Πήγα στο τραπέζι του Ακιντζί και ρώτησα τι συμβαίνει. Ο κ. Ακιντζί δεν μιλούσε, ήταν σε κατάθλιψη.

Ο κ. Μπουρτσιού (σ.σ σύμβουλος Ακιντζί) με ρώτησε αν δεν ξέρω ότι αυτό που έκανε ο Άντρος Κυπριανού θα τορπιλίσει τις συνομιλίες. Και μου ανέφερε ότι ο Άντρος Κυπριανού τηλεφώνησε στον Πρόεδρο και του είπε ότι πρέπει να φύγει για να διαβουλευτούν.

Ασφαλώς και ήταν πρόσχημα. Συνεχίστηκε αυτή η επιδείνωση με αποκορύφωμα το Κραν Μοντανά όπου χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση του κυπριακού», ανέφερε ο κ. Τσιελεπής.

«Ο Γενικός Γραμματέας αποκάλυψε στον ΠτΔ ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση εγγυήσεων…»

«Εάν δείτε τα πρακτικά του Κραν Μοντανά τα οποία δήθεν δικαιώνουν το αφήγημα του Προεδρικού και καταρρίπτουν το αφήγημα του ΑΚΕΛ, εάν δείτε την τελευταία συνάντηση του ΠτΔ με τον ΓΓ πριν μπουν μέσα τη μοιραία νύκτα, θα τα καταλάβατε όλα», τόνισε ο κ. Τσιελεπής σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά.

«Εκεί ο ΓΓ του αποκάλυψε ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων με μηχανισμό επιτήρησης.

Το μόνο θέμα που εκκρεμούσε ήταν τα αγήματα, που ήταν θέμα των πρωθυπουργών. Ο Πρόεδρος επέμενε ότι έπρεπε να φύγουν όλα τα στρατεύματα από την πρώτη μέρα», πρόσθεσε.

«Σαφής η στάση Χριστοδουλίδη –  Επηρέαζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση»

Ερωτηθείς για τον κ. Χριστοδουλίδη, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι «η στάση του κ. Χριστοδουλίδη είναι σαφής σε όλη τη διαδρομή των συνομιλιών. Ο άνθρωπος έχει άλλη άποψη και δεν θεωρούσε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε λύση ούτε στο Μοντ Πελεράν, ούτε στο Κραν Μοντανά, παρόλο που τα γεγονότα βοούσαν».

Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Χριστοδουλίδης επηρέαζε τον Πρόεδρο, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε ότι «οι πρωτοσύμβουλοι που ήταν εκεί, είχαν λόγο. Δεν ξέρω πόσο τον επηρέαζαν ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι ο ΠτΔ είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του από την ώρα που είχε αποφασίσει να φύγει από το Μοντ Πελεράν».

«Ο ρόλος των συμβούλων εάν πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος είναι σε λάθος δρόμο, είναι να προσπαθούν να τον αποτρέψουν και όχι να τον σπρώχνουν προς την κατεύθυνση που πήγε. Σήμερα αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο καταστροφικά ήταν τα αποτελέσματα», τόνισε.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης αντιδρούσε για υποβολή προτάσεων»

«Όταν ήρθε ο ΓΓ και έβαλε κάτω επιτακτικά της άμεσης κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της ταχείας αποχώρησης των στρατευμάτων, είδα ότι είχε τη στήριξη της ΕΕ ακόμα και της Βρετανίας.

Είχα αντιληφθεί ότι υπάρχει μια συγκυρία και πίεζα ότι πρέπει να υποβάλουμε συμβιβαστικές προτάσεις για τα εσωτερικά θέματα, χωρίς να ξεπερνούμε τις κόκκινες γραμμές μας», ανέφερε ο κ. Τσιελεπής.

«Χρειάστηκε να περάσει μια εβδομάδα για να γίνει αυτό. Αντιδρούσε ο κύριος Χριστοδουλίδης. Και κάποιοι άλλοι», τόνισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι όταν υποβλήθηκαν οι προτάσεις, παρά το γεγονός ότι εισήγηση τους ήταν να υπάρχουν ξεκάθαρα σημεία, υποβάλαμε ένα «μυθιστόρημα».

«Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών που ωθούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Τσιελεπής.

Ερωτηθείς για τη στάση του Ανδρέα Μαυρογιάννη όσον αφορά την υποβολή προτάσεων, ο κ. Τσιελεπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μίλησα και με τον κύριο Μαυρογιάννη για την αναγκαιότητα υποβολής προτάσεων. Μου είπε ότι συμφωνεί μαζί μου, αλλά ότι διαφωνεί ο κ. Χριστοδουλίδης ο οποίος του είπε ότι θα ήταν προδοτική πράξη».

«Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε τις απόψεις του και πίεζε τον Πρόεδρο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η πρωταρχική ευθύνη όμως, ανήκει στον ΠτΔ.

Και επειδή η κάθε πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος, δείτε σήμερα πόσοι στρατιώτες αποχώρησαν, πού είναι η συνθήκη εγγύησης, τι λένε τα Ηνωμένα Έθνη για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για να δείτε πού φτάσαμε», τόνισε ο κ. Τσιελεπής.

Το ηχητικό με όλα όσα ανέφερε ο Τουμάζος Τσιελεπής:

 

Άντρος Ιωάννου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.