Παραλογισμός η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης – Αξίζει μόνο το χαρτί που είναι γραμμένηΕίναι παραλογισμός να επιχειρηθεί οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας Λιβύης, χωρίς την Ελλάδα και την Αίγυπτο επισήμανε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ εξήγησε ότι παρεμβάλλονται ελληνικά νησιά σε αυτή την πορεία και κυρίως η Κρήτη. Πρόσθεσε ότι το κατ’ εξοχήν κράτος που έχει αντικείμενες ακτές με την Τουρκία είναι η Αίγυπτος και όχι η Λιβύη. Ο κ. Τσιελεπής επισήμανε ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης από νομικής απόψεως δεν αξίζει τίποτα περισσότερο από το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένη.

Παράλληλα τόνισε δεν υπάρχει τρόπος να εκδικαστεί η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να περιμένουν ότι το δικαστήριο θα προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης και να επιλύσει τη διαφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς με την Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση της Άγκυρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο κ. Τσιελεπής εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένεται κάτι από τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη- Ακκιντζί που διοργανώνει το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στο Λήδρα Πάλας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε ως τον Απρίλιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος.