Τσιελεπής για Κυπριακό: «Δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε…»

Για δύο από τις χειρότερες εκθέσεις που είχαμε στο Κυπριακό, έκανε λόγο ο επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, αναφορικά με τις εκθέσεις του Γ.Γ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές του υπηρεσίες.

Όπως τόνισε ο κύριος Τσιελεπής, στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Γ.Γ επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τον φράκτη και κάνει λόγο για σκληρό σύνορο και αρνητική ρητορική και από τις δύο πλευρές.

Πρόσθεσε πως στην έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν κάνει αναφορά στη βάση διαπραγμάτευσης και λύσης του κυπριακού, ενώ προσπερνά επίσης τις θέσεις της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς μετά το Γκράνς Μοντανά για κυριαρχική ισότητα και δύο κράτη.

Ο κύριος Τσιελεπής σημείωσε ότι αν δεν καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε, τότε οδεύουμε προς την διχοτόμηση.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις εξελίξεις σε περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία ο Αβέρωφ Νεοφύτου ή ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κύριος Τσιελεπής τόνισε ότι μόνο ο Αντρέας Μαυρογιάννης μπορεί να δώσει ώθηση στο κυπριακό χωρίς να εισάξει νεοφανείς ιδέες αφού στόχος του είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα.

Χαράλαμπος Σταυρίδης: Οι δύο εκθέσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Σταυρίδης, Γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του ΔΗΣΥ, εκτίμησε ότι οι 2 εκθέσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες που κατέθετε ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών

Ο κύριος Σταυρίδης είπε ότι τηρείται πολιτική ίσων αποστάσεων και δεν αποδίδεται η πραγματικότητα, αλλά ως ένα βαθμό αυτό είναι κατανοητό αφού ο Γ.Γ το κάνει για να διατηρήσει τον μεσολαβητικό του ρόλο αν στο μέλλον αλλάξουν τα πράγματα.

Ανέφερε πάντως ότι αυτές οι εκθέσεις θυμίζουν την περίοδο μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστούν τέτοιου είδους αναφορές από τον Αντόνιο Γκουτέρες αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πρόβλημα.

Ο κύριος Σταυρίδης είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να αρχίσει να κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy