Πλήρης επιβεβαίωση της «Χ» για συνέχιση αναπτύξεων στις θαλασσινές σπηλιές

Πλήρης επιβεβαίωση των όσων είχαμε γράψει για το θέμα των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια αποτελεί η θετική γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος για την ανέγερση ενός οκταώροφου ξενοδοχείου και 44 πολυτελών επαύλεων, δίπλα από περιοχή Natura 2000.

Το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε, οι αντιφατικές απόψεις των αρμοδίων για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς και το αποτέλεσμα της σύσκεψης της περασμένης βδομάδας υπό τον Υπουργό Γεωργίας, μας είχαν προϊδεάσει για τη θετική γνωμοδότηση του Τμήματος Περιβάλλοντος για συνέχιση του τσιμεντώματος στην περιοχή που, μεταξύ άλλων, ζει το σπάνιο είδος της μεσογειακής φώκιας.

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες η Χαραυγή είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ υπό τους τίτλους «Νομιμοποιούν αντί να άρουν τις παρανομίες στην Πέγεια», «Πάμε για ”συμβατές” αναπτύξεις!», «Αναίρεση παρανομιών και προχωρά κανονικά το τσιμέντωμα στην Πέγεια».

Η μεγάλη σε έκταση ανάπτυξη ωστόσο δεν φαίνεται να σταματά στο οκταώροφο ξενοδοχείο και στις 44 επαύλεις καθώς, όπως είχε αποκαλύψει η Χαραυγή, η ίδια εταιρεία κατέθεσε νέα αίτηση διαχωρισμού οικοπέδων σε παραλιακό τεμάχιο στην περιοχή Καφίζη, δίπλα ακριβώς από τα υπόλοιπα κτίρια που θα χτιστούν.

Ξενοδοχείο δίπλα από τις σπηλιές όπου γεννούν σπάνιες φώκιες

Στη θετική γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος για το ξενοδοχείο και τις επαύλεις φαίνεται να υπάρχουν πολλές παραβιάσεις.

Το σημαντικότερο, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, είναι ότι δεν αξιολογήθηκε Δέουσα Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΔΜΕΕΠ).

Μεταξύ πολλών άλλων παραβιάσεων, δεν λήφθηκαν υπόψη βασικά κείμενα αναφοράς για τη διατήρηση και διαχείριση του κρισίμως κινδυνεύοντος είδους προτεραιότητας της μεσογειακής φώκιας όπως οι Οδηγίες Διατήρησης της Διεθνούς Ένωσης για τα Θαλάσσια Θηλαστικά κ.ά. Πιο σοβαρή παραβίαση αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατήρηση της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, δεν πρέπει να χωροθετείται οποιαδήποτε ανάπτυξη σε απόσταση 200 μέτρων από σπηλιές αναπαραγωγής ή/και ξεκούρασης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Τμήμα Περιβάλλοντος άναψε πράσινο φως σε μεγάλων διαστάσεων ανάπτυξη σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την πλησιέστερη θαλασσινή σπηλιά!

Όσον αφορά τις παράνομες κατασκευές και αυθαίρετες επεμβάσεις που έγιναν από την εταιρεία πριν από την έκδοση πολεοδομικών αδειών, το Τμήμα Περιβάλλοντος θέτει όρους για μέτρα αποκατάστασης.

Αυτά τα μέτρα ωστόσο αφορούν μόνο μικρές κατασκευές και καθαρισμούς χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για την παράνομη έναρξη των εργασιών για ανέγερση των επαύλεων τη στιγμή που ακόμα εξετάζονταν οι αιτήσεις.

Καταγγελία στην ΕΕ

Την κήρυξη λευκής ζώνης για την περιοχή των θαλασσινών σπηλιών στην Πέγεια, ζητά το Κίνημα Οικολόγων, δήλωσε ο πρόεδρός του Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Κίνημα πρόκειται να προβεί άμεσα σε καταγγελία στην ΕΕ.

Σπύρος Σωτηρίου